Tuppjakten i Drömme

”Återigen är det dags för “Tuppjakten” i Drömme. Start idag, skärtorsdag. Tupparna sitter uppe till och med söndag 24 april. Vi välkomnar gammal, ung och alla däremellan till Drömme för att med hjälp av karta leta rätt på 10 påsktuppar utspridda i byn. På varje tupp finns tre eller fyra ord och uppdraget är att med hjälp av orden bilda en rolig mening. Du behöver inte hitta alla tuppar och du väljer själv vilka och hur många ord som ska ingå i din mening. Meningen lämnas senast 24 april i postlåda Drömme 244 (Birgitta Westman) för att delta i utlottning av priser. Kartor och beskrivning av platserna för tupparna kommer finnas vid ”resecentrum” (busskuren i korsningen centralt i Drömme). Glad påsk önskar ”Lekande byn”-gruppen!”

Postat Kategorier Allmänt

Medlemsbrev till medlemmar i Drömme IOGT-NTO 2021-08-13

Styrelsen hade ett styrelsemöte den 4 augusti för att planera höstens verksamhet. Vi lever fortfarande med en pandemi, så håll avstånd och håll ut gäller fortfarande. I vår förening Drömme IOGT-NTO planerar vi för arrangemang med högst 50 deltagare, vilket innebär att vi har fler arrangemang där vi önskar anmälan.
 
Augusti
Söndag den 29 kl 14
Vi samlas på Jeanettes Trädgård Forsån 105, (precis före Västerhus när man kommer från Själevad.)
En lantlig trädgård med skogen i ryggen och en fantastiskt fin utsikt över fjärden. Köksträdgård med växthus i Cottage stil. Stort växthus med plats för både odling och umgänge. Hönsgård, damm, sommarblommor, perenner, buskar och träd. Vi kommer att få en guidning och det blir fika.
Vi beger oss till Forså Kvarn, där Lars-Gunnar Lundström (med rötterna från Drömme) möter upp han berättar om kvarnen, platsen och demonstrerar spånhyveln.
Under eftermiddagen genomför vi ett kort föreningsmöte.
Vi samordnar resorna så att även du som inte har tillgång till egen bil kan komma med (om du är beredd att åka, med någon du inte umgås med.
Din kostnad är bara 50:- (subventionerat av föreningen)
Anmälan senast onsdag den 25 augusti till Olle Häggström, olle.haggstrom@iogt.se,
070-284 88 21.
 
September
Vi försöker att synas utåt för att synliggöra Sober october, när vi skall få så många som möjligt att pröva att avstå alkohol under en månad.
 
Söndag den 26 september kl 17, möts vi på Valhalla. En enklare middag serveras. Vi underhåller och roar varandra. Bidra gärna med något programinslag som berättelser, allsång eller något annat. Vi genomför ett föreningsmöte.
Anmälan senast onsdag den 22 september till Olle Häggström 070-284 88 21.
 
Oktober
Söndag den 10 oktober kl 17
Offentligt Musikcafé med Karin och Jonas Öberg, Mellansel. Blandad repertoar bl.a Monica Zetterlund, Alice Babs m.fl.
Entré: 80:- inkl fika. Anmälan till Olle Häggström 070-284 88 21 (Begränsat antal platser till 50)
 
Mötesplats Valhalla startar upp måndag den 18 oktober.
Dessa är inte färdigplanerade men förslag som finns är. Sidensjö Potatisodling, Solenergi, Bildvisning m.m.
18 Må kl 19   Mötesplats Valhalla
25 Må kl 19   Mötesplats Valhalla
 
November
01 Må kl 19   Mötesplats Valhalla
08 Må kl 19   Mötesplats Valhalla
15 Må kl 19   Mötesplats Valhalla
 
18 To kl 19.30 Frågetävlingen PUMPEN (där alla medel är tillåtna)
 
22 Må kl 19    Mötesplats Valhalla, med underhållning och Gåvoauktion till förmån för Valhalla och IOGT-NTO:s internationella arbete.
 
Öppet styrelsemöte, datum ej klart
 
December
06 Må kl 19   Föreningsmöte med Adventskaffe
                      Ev. Lucia utomhus
                      Vit Jul
 
Vår förhoppning är att du finner några arrangemang som du tycker är intressant och
kommer med. Välkommen
 
Med vänliga hälsningar
Drömme IOGT-NTO
Olle Häggström, ordförande
070-284 88 21
 
Vad har hänt?
Verksamheten hittills under 2021 har på grund av pandemin varit mycket begränsad, men vi vill gärna berätta vad som genomförts.
 
Föreningens årsmöte
Föreningens årsmöte genomförde vi tisdag den 27 april. Åtta personer (dåvarande maxantal) hade samlats på Valhalla, några deltog från NBV i Örnsköldsvik och några deltog från sitt hem. Vi klarade av de formella delarna, men vi saknade att alla kunde träffas på samma
ställe och att fika tillsammans.
 
Folknykterhetens vecka
I mitten på maj var det Folknykterhetens vecka. Vi arrangerade en tipspromenad i Drömme, med frågor både för barn och vuxna. Vi delade ut över 300 flygblad kring att vi arbetar aktivt mot gårdsförsäljning av alkohol. Det delades även ut 100 informationsblad kring Alkohol och Corona. I Örnsköldsviks Allehanda var några insändare införda. Det gäller att anpassa sig efter rådande läge.
 
Badplatsen
En viktig mötesplats i Drömmebygden under sommaren är badplatsen, som vår förening ansvarar för tillsammans med Drömmebygdens intresseförening. Tisdag den 8 juni var det städkväll till vilket över 35 personer anslöt. Under två veckor i juli arrangerade vi simskola tillsammans med Örnsköldsviks kommun. Ledare var Eric Karlsson och Kajsa Söderlind, och helt fantastiska 63 barn deltog.
 
Luften är Fri – Friluftslivets År
År 2021 är Friluftslivets år. Här i Drömme har en arbetsgrupp från intresseföreningen, IOGT-
NTO och Junis varit i gång. Under våren arrangerades ett flertal tipspromenader. En idé väcktes, med att skapa en sagostig på ”Kranga”, skogsområdet nära Valhalla. Ett flertal arbetskvällar med idékläckning, och tillverkning av olika figurer resulterade att över 100 alster kunde placeras ut. Onsdag den 14 juni var det invigning vid ”Tomtebo” dit över 40 personer hade promenerat för att få vara med.
 
Sommarfest
Drömmebygden utsågs 2020 till Årets By av Hela Sverige ska Leva Västernorrland.
Utmärkelsen var gemensam för Drömmebygdens Intresseförening, Föreningen Valhallalokalen och Drömme IOGT-NTO.  I år kunde vi äntligen fira det. Söndag den 25 juli arrangerades Sommarfesten på vår lilla fotbollsplan mitt i byn. Det var hoppborg för barnen,
tipsrunda och det bjöds på mat. Viktigast av allt var att träffas och få prata med varandra.
Cirka 130 personer i åldrarna 1 månad till 96 år mötte upp. En mycket trevlig eftermiddag.
 

Surströmming på Drömmebodarna 20/8

Drömmebygdens intresseförening inbjuder till Surströmming fredag den 20 augusti 2021 kl 18.00 i Drömmebodarna

Vi äter surströmming eller annat alternativ och umgås och har en trevlig kväll enligt traditionen. Naturligtvis blir det ”klunsning”, så vinster mottages tacksamt.

Intresseföreningen bjuder på detta, så det behövs inga pengar denna kväll.

Anmälan senast tisdag den 17 augusti till Johan Sandström 070 – 624 94 09.

Välkommen!

Vi fortsätter att under augusti träffas på odlingen varje tisdag kl 18-20.

  • (Om vädret så tillåter)
  • Här finns möjlighet att köpa en del ”härodlat” eller bara umgås och ta en kopp kaffe.

Röjardag har vi prel. Lördag den 2 oktober

  • Kl 9-13. Samling på Valhalla
  • Har du tips på arbetsobjekt? Meddela vår ordförande Lennart Bylund 070-679 62 05.
  • Intresseföreningen bjuder på lunch.

Till medlemmar i Drömme IOGT-NTO förening

2020 har hittills varit ett speciellt år med tanke på Coronapandemin, och som det ser ut i dagsläget blir hela 2020 mycket speciellt, och det är ovisst vad som händer kommande år.

Styrelsen för Drömme IOGT-NTO har under augusti haft ett styrelsesammanträde och beslutat att vi under hösten har en mycket begränsad verksamhet som vi presenterar i detta brev. Vi kan ej arrangera några större offentliga kulturarrangemang utan begränsar oss till ett antal mindre arrangemang där vi kan hålla avstånden

Söndag den 27 september kl 15.00
Inbjuder vi till en coronasäkrad middag på Valhalla. Det blir musikunderhållning av Torsten Hellström, Gösta Johansson och Kjell Kjellsson. Vi planerar även ett kortare föreningsmöte.
Detta arrangemang bjuder vi på, men vi har ett begränsat antal. Anmälan till Olle Häggström, 070-284 88 21 eller olle.haggstrom@iogt.se. Så snart som möjligt och senast söndag den 20 september. (Det är först till kvarn som gäller)
Naturligtvis är det ett stort eget ansvar som om man har förkylningssymtom stannar man hemma. Vi har handsprit m.m.

I övrigt:
Oktober
19 kl 19 Mötesplats Valhalla med underhållning av vår lokalt kända Sara Karlsson och Gåvoauktion till förmån för Valhalla och IOGT-NTO:s internationella arbete.
26 kl 19 Mötesplats Valhalla. Anders Häggström berättar Sambandet mellan känslor och kronisk smärta.
November
02 kl 19 Mötesplats Valhalla
09 kl 19 Mötesplats Valhalla
16 kl 19 Mötesplats Valhalla
19 kl 19.30 Frågetävlingen PUMPEN där alla hjälpmedel är tillåtna
23 kl 19 Mötesplats Valhalla

Förmodligen blir det också något mindre arrangemang i december, men det beslutar vi om på mötet den 27 september

Medlemsutveckling
Drömme IOGT-NTO är en relativt stor IOGT-NTO förening med för närvarande 193 medlemmar, och en hög betalningsfrekvens. Vår ambition är att få fler nya medlemmar. Så fundera på om du har någon att fråga, eller om du kan tipsa oss i styrelsen på någon som vi kan fråga. Hör av dig till undertecknad ordförande Olle Häggström.

Valhallalotteriet
I likhet med tidigare år anordnar vi ett lotteri till förmån för vår lokal Valhalla. Det är ett så kallat 50/50 lotteri. 50 % av den summa vi säljer lotter för lottas ut i pengar.
Lotterna kostar 100: – /st. Ni kan köpa dem genom att betala in till Valhallas bankgiro 5683-5101 eller Swisha till 123 1961 747. Det kommer även att finnas möjlighet att köpa dessa lotter på våra arrangemang. Har du frågor om Valhallalotteriet, ring Ulla Thelin på 070-650 72 56.

Välkommen till höstens verksamhet och att köpa en eller flera Valhallalotter hälsar
Drömme IOGT-NTO

Olle Häggström / ordförande.

När vi skickar ut ett brev till alla våra medlemmar vill vi passa på att berätta vad som hänt hittills i år, och trots Coronapandemin har det blivit en hel del.

Förenings- och styrelsemöten.
Vi genomförde ett föreningsmöte i januari och i februari hade vi ett traditionellt årsmöte med middag och förhandlingar. I mitten av mars hade vi ett speciellt styrelsemöte där vi beslutade att ställa in det mesta på grund av Coronapandemin. Nu i augusti startade vi upp med ett styrelsemöte för höstens planering.

Mötesplats Valhalla
Under januari och februari kunde vi arrangera sex måndagskvällar i samarbete med Drömmebygdens intresseförening. De teman vi hade var: – Bygdeutveckling, – Kommunens larmcentral, – Företaget Sidensjö Trafik, – Krisberedskap i hemmet, – Vardagsrummet i Örnsköldsvik och bilder från Italien. Vi hade ett genomsnitt på över 40 deltagare per kväll, vilket är helt fantastiskt.

Kulturarrangemang
Ett kulturarrangemang hann vi genomföra och det var familjeföreställningen Okända djur och magiska vatten.
Filosofi i barnförpackning är en specialitet hos Teater Soja, och det blir aldrig högtravande utan varmt, mysigt och roligt. Här blandas ordvitsar och poesi, skämt och symbolik, kaxiga träd och kufiska personer.
Under perioden mars till maj hade vi tre större arrangemang planerade som vi var tvungna att ställa in.

Telefonsamtal till er medlemmar
Under april och maj månad ringde vi runt till alla er medlemmar. Nu fick vi inte kontakt med er alla men ca 80 % nådde vi.
Några saker som lyftes fram i samtalen var: Ni saknade våra kulturarrangemang, uppskattar våra föreningsbrev och att det är i IOGT-NTO man fått sin demokratiska skolning.
Ni lyfte fram att ni i stort sett hade det bra, och att det är många som har det tuffare. Genomgående saknade ni kontakten med barn och barnbarn. Många av er var väldigt tacksamma att vi ringde runt. Länge sedan vi gjort något som varit så uppskattat.

Uppmuntran till personal inom omsorgen
En annan sak vi gjorde i början av pandemin var en uppmuntran till personalen inom omsorgen i Sidensjö.

Studiecirklar
Vi har kunnat genomföra tre studiecirklar. Musikleken under januari med tre träffar och själva tävlingskvällen i februari. Det har varit en litteraturcirkel som träffats några gånger och vävcirkeln som möts de flesta måndagar under vintern/våren.

Valhalla
Naturligtvis har vår lokal Valhalla använts mindre än vanligt, men det har varit en del upprustningsarbete. Under maj månad var det trädfällning, krattning m.m. för att få det fina ute. Det blev en stor standardhöjning när vi bytte alla fönster som var från 50-talet. Vi hade en firma som svarade för jobbet, som kombinerades med många ideella timmar. Finansiering sker genom bidrag från boverket, kommunen och egen insats.

Folknykterhetens vecka
I senare delen av maj var det Folknykterhetens vecka. Vi spred forskningsrapporten kring Alkohol och Graviditet till politiker och tjänstemän. Vid kyrkans gökottor i Sidensjö, Bjästa och Köpmanholmen medverkade vi med appeller kring Alkohol och graviditet, samt Coronans effekt på alkoholkonsumtionen.

Drömme Årets By
I slutet av maj fick vi besked att Hela Sverige ska leva i Västernorrland utsett Drömme till årets by. Motiveringen löd:
”Drömme är en bygd som kännetecknas av ett starkt lokalt engagemang över generationsgränserna, ett resultat av ett utvecklat samarbete mellan Drömmebygdens intresseförening, Drömme IOGT-NTO och Föreningen Valhallalokalen. Valhalla är navet – vävstuga, möten, teatersalong och inte minst studiecirklar.”
Vi inom IOGT-NTO rörelsen i Drömme är en stor del av detta dels genom vår verksamhet och vår lokal Valhalla. Nyckelorden är samverkan och att vi har en lokal som är öppen för alla, med en tydlighet att det är en alkoholfri lokal.

Drömme badplats.
Vår förening har huvudansvaret för Drömme badplats, men har stöd av hela bygden. Den 8 juni genomfördes städkväll där ett 30-tal hjälptes åt med att gräsröja, kratta, skura m.m. Ytterligare personer anslöt och kvällen övergick i utdelning av utmärkelsen Årets By.
Under två veckor i juli arrangerades simskola, och helt fantastiskt var över 60 barn med som var uppdelade i sju grupper där man lärde sig simma och märkestagning. Skötselansvaret under sommaren har uppdelats på många där olika familjer ansvaret för varsin vecka.

Junis och UNF verksamhet
Från januari till början av april var det Junisträffar med blandat innehåll varje onsdag. En grupp i barndans genomförde ett antal träffar. Junis verksamheten startar nu igen i slutet av september. Föreningen har även haft deltagare på sommarläger på Lilla Buröholmen.
UNF-föreningen har haft årsmöte och har haft en del spontanverksamhet, där man med kort varsel bestämmer när man skall träffas.

Summering
När detta brev skrivs, kan man konstatera att trots Corona pandemin har det genomförts en omfattande verksamhet, tack vare många engagerade. Men vad vi saknar att få träffa varandra

Drömme den 1 september
Styrelsen genom
Olle Häggström.

Ny utformning på hemsidan

Nu ändrar vi på hemsidan så att fler kan vara med och bidra. Just nu är den under uppbyggnad men under våren skall den bli bättre.

Postat Kategorier Allmänt