Söndag 17 februari:

Årsmöte med Drömmebygdens Intresseförening

Söndag 17 februari 2013 höll Drömmebygdens Intresseförening ett som vanligt välbesökt årsmöte på Valhalla i Drömme. Ett 40-tal medlemmar deltog under årsmötet som var början på en fullspäckad eftermiddag på Valhalla som förutom årsmötesförhandlingar innehöll utdelningen av utmärkelsen Årets Drömmare, musikuppträdande av Brukskören från Köpmanholmen och en utsökt middag.

För 14:e gången delades utmärkelsen Årets Drömmare ut och i år var det Johan Sandström som fick ta emot den prestigefyllda utmärkelsen, ett populärt val bland mötesdeltagarna. Han fick den för sitt livslånga engagemang för Drömmebygden som bland annat inneburit ett flertal förtroendeuppdrag i bygdens föreningar. Bland annat var Johan ordförande för Drömmebygdens Intresseförening från dess bildande 1998 fram till 2011.

Årsmötesförhandlingarna som leddes av Johan Sandström gick smidigt med hjälp av goda förberedelser av styrelse och valberedning.
I den arbetsplan som antogs av årsmötet kan man se att det även i år kommer att bli många fina och trivsamma arrangemang i Intresseföreningens regi.

Den nya styrelsen för Drömmebygdens Intresseförening består av Eleonor Norberg, ordförande, Andrea Häggström, sekreterare, Lennart Bylund, kassör, Marie Thelin, Solvej Larsson, Simon Engelbrektsson, Olle Häggström, Anders Westman och Helén Bylund.

Efter förhandlingarna blev det ett mycket uppskattat musikframträdande av Brukskören från Köpmanholmen under ledning av dess körledare Jeanette Segerbrandt, själv Drömmebo. De bjöd på en blandad kompott av vackra, välkända melodier.
Efter Brukskörens vackra sång bjöd Drömme Jaktlag på en mycket god middag där ännu fler anslöt. Ett 70-tal lät sig väl smakas av Jaktlagets goda köttfärslimpa. Vid kaffet efter maten återkom Brukskören med mer skönsång.

Söndag 10 februari:

Årsmöte med IOGT-NTO Drömme

IOGT-NTO Drömme har hållit årsmöte på Valhalla i Drömme med ett 20-tal medlemmar närvarande. Innan mötet serverades som vanligt vid föreningens möten en välsmakande måltid.

Förhandlingarna gick smidigt under ledning av årsmötesordföranden Roland Thelin. Den digra verksamhetsberättelsen för 2012 gicks igenom och godkändes. Förutom föreningsmöten har föreningen arrangerat många offentliga evenemang på sin lokal Valhalla. Det har varit ett flertal uppskattade och välbesökta kulturaktiviteter med musik och teater under året. Dessutom har föreningen haft ett flertal andra arrangemang som t.ex valborgsmässofirande, luciafirande och Sidensjömästerskapen i frågesport som lockat många till Valhalla.
Föreningens arbetsplan för kommande år är som tidigare år full av aktiviteter. Föreningen fortsätter arbetet för ett bättre samhälle utan alkohol och narkotika.

Vid valen blev det i stort sett återval av styrelsen. Olle Häggström fortsätter som ordförande med Ulla Thelin som vice ordförande. Kassör och juniorledare är Ingrid Darj och sekreterare är Bertil Westin. Övriga ledamöter i styrelsen är Eivor Svensson-Sedin, Roland Andersson, Berit Edholm och Tage Gidlund.
Förutom årsmötesfrågor rapporterades om Mötesplats Valhalla som startade 21 januari. Mötesplats Valhalla är en trivselträff för hela bygden och den hålles måndagar under januari och februari. Föreningen har också deltagit i den landsomfattande frågesporten Musikleken.
Bland kommande arrangemang i föreningen märks en teaterföreställning med Jacke Sjödin i slutet av februari och Sidensjömästerskapen i frågesport i mars.
Efter förhandlingarna bjöds det på kaffe med efterrätt och sen berättade några medlemmar om intressanta episoder från sina arbetsliv.

Lördag 8 december:

Luciafest på Valhalla med  ett 125-tal deltagare.

Måndag 26 november:

Bilder från Nepal. Erik Häggström berättade och visade bilder från en vandring i Nepal, bland annat till Mount Everest basstation.

Söndag 25 november:

Föreningsmöte med IOGT-NTO Drömme.

Måndag 19 november:

Mötesplats Valhalla med ett 25-tal deltagare.

Torsdag 15 november:

IOGT-NTO Drömme tävlade i frågesporttävlingen PUMPEN och blev preliminärt på 25:e plats i Sverige.

Måndag 12 november:

Mötesplats Valhalla med ett 20-tal deltagare.

Måndag 5 november:

Mötesplats Valhalla med ett 20-tal deltagare.

Måndag 29 oktober:

Mötesplats Valhalla med information om hjärtstarter.

Måndag 22 oktober

Gåvoauktion på Valhalla.

Söndag 14 oktober:

Föreningsmöte med IOGT-NTO Drömme.

Lördag 29 september

Röjdag i bygden med lunch på Valhalla.

Torsdag 27 september

Musikkväll på Valhalla med Povels Naturbarn.

Söndag 16 september:

Föreningsmöte med IOGT-NTO Drömme på Valhalla.

Söndag 26 augusti:

IOGT-NTO Drömme, föreningsresa till Västerbotten med föreningsmöte

49 medlemmar från IOGT-NTO Drömme deltog i den årliga föreningsresan som den här gången gick till Västerbottens kustland. Efter att deltagarna klivit på i Drömme, Sidensjö, Gerdal och Örnsköldsvik styrde den fullsatta bussen från Mosjö Buss norrut längs E4. Första stoppet gjordes vid rastplatsen i Sävar där det medhavda fikat smakade gott. Nästa mål var Kyrkstaden i Lövånger med dess 200 välbevarade kyrkstugor. Efter en intressant guidning om Lövångers historia kunde deltagarna själva bese museet och kyrkstaden innan det blev lunch.
Sedan gick bussen vidare till Bjuröklubb längst ut vid havet där det finns en berömd fyrplats och väderstation. I väderleksrapporterna har man ofta hört namnet Bjuröklubb. Här bjöds det på en fantastisk utsikt över Bottenviken och norrut mot Skellefteå och Rönnskär. Vädret var också fint under hela dagen med solsken och lugna vindar.
Sista anhalten under den trivsamma resan var Stensfors gård i Ånäset. Det är en Västerbottensgård med visningsträdgård och det finns också två stora antikhallar på området. På Stensfors restaurang åts middag innan det var dags för hemresa.
Under bussresan genomfördes också höstens första föreningsmöte. Rapporter lämnades från städning av Drömme badplats 11 juni och simskolan med 32 deltagare som arrangerades tillsammans med kommunen. Kommande uppgifter för föreningen är ett gemensamt styrelsemöte med Drömmebygdens Intresseförening och Föreningen Valhallalokalen för att planera för framtiden. Drömmebygden utökas med framförallt yngre familjer till stor glädje för alla som bor i bygden och verksamheten i föreningarna behöver följa med. Höstens föreningsmöten på Valhalla för IOGT-NTO Drömme sätter igång i mitten av september då det också serveras söndagsmiddag som brukligt. En torsdagskväll i slutet av september kommer ”Povels Naturbarn” på besök i Drömme och de bjuder på många av Povel Ramels sånger. Föreningen kommer också att ha deltagare med vid IOGT-NTO-kretsens styrelsesamling i Mellansel i september.

Söndag 29 juli:

Fäboddagen på Nybodarna i Sidensjö söndag 29 juli blev mycket lyckad. Vädret visade sig från sin bästa sida och söndagen var kanske juli månads varmaste dag. Arrangemanget på fäbodvallen som ligger några kilometer väster om Drömme ordnas av Drömmebygdens Intresseförening.
Cirka 300 besökare under fäboddagen fick uppleva ett varierat program. Programmet startade med en friluftsgudstjänst som leddes av Lennart Kempe och med sång av Marianne Skoglund.
Efter gudstjänsten fanns det mycket att göra och se på fäbodvallen. Det fanns hantverksförsäljning, försäljning av honung, ett stort varulotteri, tunnbrödsförsäljning och försäljning av hamburgare och kolbullar och kaffeservering. Det fanns också barn- och familjeaktiviteter med frågestig och andra tävlingar. De barn som ville kunde få en ansiktsmålning så att de till exempel liknade en tiger och barnen hade också möjlighet att få åka i vagn efter häst. 
Under eftermiddagen bjöd folkmusikgruppen Mittfolket på vacker och medryckande musik. Det blev också många tillfällen till pratstunder med vänner och bekanta under dagen. Under eftermiddagen gjordes också dragning på varutombolans högvinster.

Måndag 25 juni:

Invigning av den nya lekplatsen vid Valhalla.

Torsdag 21 juni:

Midnattspicknick vid Kraftverksdammen med ett 40-tal deltagare.

Fredag 15 juni:

Vandring i sommarkvällen med ett 40-tal deltagare.

Måndag 10 juni:

Städkväll på badplatsen med ett 40-tal deltagare.

Folknykterhetens dag 17 maj:

Föreningsmöte med Drömme IOGT-NTO torsdag den 17 maj 2012 i Örnsköldsvik.

På Folknykterhetens Dag 17 maj höll IOGT-NTO Drömme maj månads föreningsmöte. Mötet hölls på Pingstkyrkan i Örnsköldsvik innan firandet av Folknykterhetens Dag med Lena Maria Klingvall och Sten-Gunnar Hedin.
Innan föreningsmötet samlades medlemmarna för en trevlig och god matstund på restaurang Röde Orm. Under mötet kunde rapporteras att föreningen fått 2 nya medlemmar.
En rapport lämnades från ett besök som IOGT-NTO:s utvecklingskonsulenter från hela landet gjort hos IOGT-NTO Drömme på dess lokal Valhalla i Drömme. Föreningen har sedan förra mötet arrangerat
Valborgsmässofirande i Drömme, en städdag på Valhalla och ett Vårcafé med den populäre berättaren Thomas Andersson.
Föreningen har också varit aktiva under Folknykterhetens vecka och genomfört aktiviteter vid ICA Supermarket i Bjästa och vid Gökottor i Nätra och Sidensjö.
Ombud från föreningen har varit med vid årsmöten för Våra Gårdar-distriktet, Sidensjö Framtid, NBV MittSverige och Våra Gårdar Riks.
Under de kommande månaderna kommer föreningen att arrangera städkväll och simskola vid Badplatsen i Drömme. För höstens verksamhet fastställdes en som vanligt innehållsrik och varierad arbetsplan.

Tisdag 15 maj:

IOGT-NTO Drömme hade vårcafé med Thomas Andersson, ”Kulturarvet slår tillbaka”, tisdag den 15 maj. Det var en mycket bra kväll och med ett bra högtalarljud. Ett 60-tal deltog.

Lördag 12 maj:

IOGT-NTO Drömme och Föreningen Valhallalokalen hade städddag på Valhalla med cirka 15 deltagare. Efter arbetet bjöds på lunch med rotmos och fläskkorv.

Måndag 30 april:

Eva Näsström var årets vårtalare under sista april-firandet på Valhalla på måndagskvällen. Ett fullsatt Valhalla fick höra ett vackert vårtal där Eva bland annat talade om vårminnen från uppväxten i Kläppen. Uppemot 200 personer deltog under valborgsmässofirandet som i år började med aktiviteter för de yngre nere på isbanan. Sara och Mats Byström höll i de olika aktiviteterna som innehöll en frågeslinga, tävling i bollkastning och en fiskdamm.
Efter det tändes brasan och vid åttatiden blev det återsamling inne på Valhalla där det blev vacker sång av Sidensjö kyrkokör och vårtal av Eva Näsström.
Som vanligt var det kaffeservering, lotterier och försäljning av varm korv med bröd.

Skärtorsdag 5 april:

IOGT-NTO Drömme har hållit april månads föreningsmöte på Valhalla i Drömme. 24 medlemmar deltog i mötet som hölls på skärtorsdagen. Innan själva mötet var det middag och dagens serveringskommitté Marianne Nilsson, Uno Nilsson, Olle Häggström och Ingrid Darj hade dukat upp en riklig och välsmakande påsksupé som deltagarna åt med god aptit.
Sedan förra mötet har föreningen arrangerat Sidensjömästerskapen i frågesport där 11 lag ställde upp. Medlemmar från föreningen har deltagit i årsmöten för IOGT-NTO-kretsen, Föreningen Valhallalokalen och IOGT-NTO-distriktet.
Framöver kommer föreningen bland annat att arrangera valborgsmässofirande och ett vårcafé med den populäre berättaren Thomas Andersson. Årets valborgsmässofirande får en mer familjeanpassad prägel med uteaktiviteter innan samkvämet med vårsånger och vårtal inne på Valhalla.
Man kommer också att vara värd för en träff med IOGT-NTO-förbundets utvecklingskonsulenter i landet och för NBV MittSveriges årsmöte.

Tisdag 13 mars:

Föreningen Valhallalokalen i Drömme har hållit årsmöte för 2011. Ordförande Roland Thelin hälsade ett 20-tal årsmötesdeltagare välkomna. 
Den helnyktra samlingslokalen Valhalla i Drömme är en välbekant samlingspunkt i Sidensjö där det hålls många arrangemang varje år. IOGT-NTO Drömme bedriver  en omfattande verksamhet för alla åldrar och flera andra föreningar har verksamhet på Valhalla. Fastigheten sköts av en separat byggnadsförening på uppdrag av huvudägaren IOGT-NTO Drömme.
Valhalla har under sin nästan 100-åriga historia renoverats och byggts ut många gånger. Även under 2011 har det gjorts en upprustning av fastigheten. Den här gången har det installerats 2 trapphissar till de övre planen där mycket av ungdomsaktiviteterna äger rum.
Årsmötesordförande Gösta Norberg skötte klubban med säker hand och förhandlingarna flöt smidigt. En innehållsrik verksamhetsberättelse presenterades där man ser att Valhalla varit flitigt utnyttjad även under 2011. För 2012 beslutades om en arbetsplan med ett flertal åtgärder för att göra fastigheten ännu bättre.
Till ny styrelse valdes Roland Thelin, ordförande, Åke Edfors, vice ordförande, Ulla Thelin, kassör, Bertil Westin, sekreterare och ledamöterna Birgitta Westman, Erik Häggström och Gösta Norberg.

Måndag 12 mars:

Sidensjömästerskapen i frågesport

Sidensjö Hembygdsförening visade sig vara Sidensjös mest allmänbildade förening när Sidensjömästerskapen (SM) i frågesport avgjordes måndag 12 mars. Årets upplaga av SM samlade 11 deltagande lag.

Det var 16:e gången som Sidensjömästerskapen arrangerades. Sen första gången 1997 har tävlingen blivit en kär tradition för föreningarna i Sidensjö och det brukar vara 11-12 tävlande lag från främst föreningar inom Sidensjö. Även om det är roligt att vinna tävlingen är det mest en lekfull kväll där det finns gott om plats för skämt och gliringar mellan lagen och tävlingsledningen. Arrangörer för tävlingen som hölls på Valhalla i Drömme var som tidigare år IOGT-NTO Drömme.

Eric Forsberg var tävlingsledare med Roland Thelin och Bertil Westin som medhjälpare. Frågeämnena var som vanligt blandade. Lagen väljer själva om de vill svara på 3, 2 eller 1 poäng och 3-poängsnivån kan vara vanskliga att svara på, något flera av lagen märkte när de gissade fel.

Flera lag var med i toppstriden när den femtonde och sista frågan ställdes och det blev till och med nödvändigt med en utslagsfråga för att få fram en segrare. Både hembygdsföreningen och Drömmebygdens Intresseförenings lag 1 hade 30 poäng efter sista frågan och efter utslagsfrågan stod hembygdsföreningen som segrare. På tredje plats med en poäng mindre kom nykomlingarna Lag Jacobsson och på fjärde plats kom Brynge Kulturförening.

Övriga deltagande lag var Sidensjö EFS, Rössjö By- och Kulturförening, Drömmebygdens lag 2, Sidensjö PRO, Sidensjö Socialdemokratiska förenings lag 1 och 2 och IOGT-NTO Drömme.

Söndag 4 mars:

IOGT-NTO-föreningen 1112 Nya Segrar, Drömme, har hållit föreningsmötet för mars på Valhalla. Dagens serveringskommitte Lennart Hamberg, Olle Häggström och Ingrid Darj serverade en som vanligt utsökt middag bestående av pasta och köttfärsbiff innan mötet.  
Meddelades att föreningen fått 2 nya medlemmar. Rapporter lämnades från måndagsarrangemanget Mötesplats Valhalla och musikföreställningen med Hoven Droven och Mittfolk på Valhalla söndag 26 januari.
Vid Riksteaterns Scenkonstdagar i Umeå 17-19 februari hade föreningen 4 deltagare med.

Rapporterades att resultatet från frågesporten Musikleken nu är klart. Föreningen hamnade på en delad 42:e plats i landet bland ett drygt hundratal lag. Noteras kan att lokalkonkurrenten IOGT-NTO Domsjö kom på en delad 17:e plats i landet.
Bland kommande aktiviteter för föreningen märks bland annat kretsårsmöte i Backsjö, Sidensjömästerskapen i frågesport på Valhalla, årsmöte med föreningen Valhallalokalen och distriktsårsmöte med JUNIS och IOGT-NTO. Vid nästa föreningsmöte blir det också påsksupé.
Efter kaffet vid förhandlingarnas slut visades smakprov på några intressanta scenföreställningar som är tänkbara att arrangera på Valhalla under hösten 2012.

Söndag 26 februari:

Söndag 26 februari arrangerade IOGT-NTO Drömme ett mycket uppskattat musikuppträdande med det jämtländska folkmusikbandet Hoven Droven. Bandet som bildades 1989 anses vara Sveriges bästa folkmusikgrupp och Hoven Droven som är jämtska betyder ungefär "huller om buller", "hur som helst" eller "allt möjligt".
Med sig hade de ungdomsgruppen
Mittfolk, ett 15-tal begåvade unga musiker från Västernorrland. Mittfolk och Hoven Droven var på en turné genom Västernorrland och en av spelningarna var alltså i Drömme.
Ett 80-tal åskådare fick sig en riktig högtidsstund när Hoven Droven och Mittfolk spelade upp sin folkmusik som är både vacker och fartfylld. När hela ensemblen på 22 musikanter satte fart på Valhallas relativt lilla scen gungade hela publiken med i de rytmiska och svängiga låtarna. Hela tiden höll man också en dialog med publiken och speciellt Jens Comén som sköter det mesta av pratet mellan låtarna drog ner många skratt från publiken.
Som vanligt när det ordnas kulturarrangemang i Drömme serverade arrangörerna IOGT-NTO Drömme en mycket god middag i samband med musikarrangemanget.

Söndag 12 februari:

Årsmöte med IOGT-NTO Drömme 12 februari

IOGT-NTO Drömme har hållit årsmöte på Valhalla i Drömme med ett 25-tal deltagare. Innan mötet bjöds det som vanligt vid föreningens möten på söndagsmiddag som smakade mycket gott.
Förhandlingarna gick smidigt under ledning av årsmötesordförande Roland Thelin. Den som vanligt digra verksamberättelsen för det gångna verksamhetsåret gicks igenom och godkändes.
Arbetsplanen för 2012 är som tidigare år full av aktiviteter. Föreningen fortsätter arbetet för ett bättre samhälle utan alkohol och narkotika. Årsmötet antog en arbetsplan med uttalade mål om fortsatt opinionsarbete för en restriktiv alkoholpolitik, ökad ungdomsverksamhet och ökning av medlemstalet.
Vid valen blev det i stort sett återval av styrelsen. Olle Häggström fortsätter som ordförande med Ulla Thelin som vice ordförande. Kassör och juniorledare är Ingrid Darj och sekreterare är Bertil Westin. Övriga ledamöter i styrelsen är Eivor Svensson-Sedin, Roland Andersson, Tore Persson och Tage Gidlund.
Förutom årsmötesfrågor rapporterades om Mötesplats Valhalla som startade 23 januari och hålls måndagar under januari och februari. Föreningen har också deltagit i den landsomfattande frågesporten Musikleken. Bland kommande arrangemang märks en musikföreställning i slutet av februari och Sidensjömästerskapen i frågesport. Efter förhandlingarna bjöds det först på kaffe med efterrätt och sen fanns det möjlighet att prova på både inomhuscurling och inomhusboule.

Söndag 5 februari:

Årsmöte med Drömmebygdens Intresseförening

Söndag 5 februari 2012 höll Drömmebygdens Intresseförening ett som vanligt välbesökt årsmöte på Valhalla i Drömme.
Ett 50-tal medlemmar deltog under en fullspäckad eftermiddag som innehöll årsmötesförhandlingar, utdelning av utmärkelsen Årets Drömmare, musikuppträdande och en utsökt middag.
För 13:e gången delades utmärkelsen Årets Drömmare ut och i år var det Ulla Thelin fick ta emot den prestigefyllda utmärkelsen, ett populärt val bland mötesdeltagarna. Hon fick den för sitt engagemang inom IOGT-NTO Drömme och Föreningen Valhallalokalen med både praktiskt arbete på många av de arrangemang som är på Valhalla och styrelsearbete inom båda föreningarna.
Årsmötesförhandlingarna som leddes av Johan Sandström gick smidigt med hjälp av goda förberedelser av styrelse och valberedning.
I den arbetsplan som antogs av årsmötet kan man se att det även i år kommer att bli många fina och trivsamma arrangemang i intresseföreningens regi.
Den nya styrelsen för Drömmebygdens Intresseförening består av Eleonor Norberg, ordförande, Marie Thelin, sekreterare, Lennart Bylund, kassör, Helén Bylund, Margaretha Häggström, Andrea Häggström, Olle Häggström, Anders Westman och Mats Byström.
Cecilia Nolander som avgick från styrelsen efter att ha varit med sen föreningens bildande 1998 avtackades med blommor.
Efter förhandlingarna blev det ett mycket uppskattat musikframträdande med de både begåvade och charmiga systrarna Stina och Sara Johansson. De bjöd på en blandad kompott av vackra och välkända melodier, både aktuella och lite äldre. Sedan bjöd Intresseföreningen på en mycket god middag med symöteslåda som huvudrätt.

Söndag 29 januari:

Ett 60-tal deltog när IOGT-NTO Drömme arrangerande en familjeföreställning på Valhalla. Elever från Mellansels folkhögskolas musiklinje bjöd på en mycket bra musikshow med pirattema. Efter föreställningen blev det tacomiddag.

Efter föreställningen höll IOGT-NTO Drömme föreningsmötet för januari.

Söndag 8 januari:

Julgransplundring på Valhalla med runt 70 deltagare varav väldigt många barn. Som vanligt bjöd arrangerande Drömmebygdens Intresseförening på dans kring granen, fiskdamm för barnen och fika.

Onsdag 28 december:

IOGT-NTO Drömme hade föreningsmöte och Lilla julafton på Valhalla.

Lördag 10 december:

På lördagen fylldes IOGT-NTO-lokalen i Drömme med 150 luciafirare i åldern nästan nyfödd till nästan 90. En intensiv träff som innehöll både lucia, fika, lotterier, tomte och strömavbrott.

Torsdag 17 november:

IOGT-NTO Drömme höll föreningsmötet för november 17 november, samma kväll som  IOGT-NTO-rörelsens frågesporttävling PUMPEN hölls. Som vanligt inleddes träffen på Valhalla i Drömme med mat varefter föreningsmötet hölls. Denna gång med Roland Thelin som mötesordförande.

Under mötet rapporterades att föreningen fått 3 nya medlemmar, en glädjande rapport. Övriga rapporter gällde arrangemanget Mötesplats Valhalla som genomförts 5 måndagar tillsammans med Drömmebygdens Intresseförening, deltagande i IOGT-NTO-distriktets Kurs-Kurs helg, gåvoauktion till förmån för Valhalla och Vänner i Världen, familjeföreställningen med teater på Valhalla i början av november och deltagande på Våra Gårdars  inspirationsdag i Timrå och Ljusmanifestationen i Örnsköldsvik. 

Bland kommande aktiviteter i föreningen märks deltagande i IOGT-NTO-kretsens Julmarknad i slutet av november, Luciafesten i Drömme och föreningsmöte med Lilla Julafton. 

Efter föreningsmötet var det dags för PUMPEN-tävlingen där frågorna är svåra men alla hjälpmedel är tillåtna. Även i år blev placeringen överraskande bra med tanke på hur liten vår ort är. I den slutliga resultatlistan hamnar föreningen på en delad 13:e plats i landet bland 121 tävlande föreningar.

Måndag 14 november:

Vid den här kvällens Mötesplats Valhalla berättade Arne Skoog om sitt arbete inom rättsväsendet. Han har bland annat arbetat som rådman vid tingsrätten i Örnsköldsvik.

Söndag 18 september:

IOGT-NTO-föreningen 1112 Nya Segrar har hållit föreningsmöte för september på Valhalla i Drömme. Gäst på mötet var IOGT-NTO-kretsens ordförande Peer-Olof Moberg som informerade om aktuella saker inom kretsen och förbundet. Det blev också en mycket intressant berättelse från sommarens kongress i Åre där han deltog som ombud.

Innan föreningsmötet där 16 medlemmar deltog serverades som vanligt på föreningens möten en söndagsmiddag. Dagens serveringskommitté, Ulla Thelin, Roland Thelin, Lennart Hamberg och Eivor Svensson Sedin, bjöd på en mycket god soppa med tillbehör.

Under mötet informerades om den rekryteringssatsning som föreningen ska göra i Övre Nätra under hösten 2011. Cirka 300 hushåll ska kontaktas med telefonsamtal.

Rapporter lämnades om den Fritidsgårdsverksamheten som bedrivs på Valhalla och det kommunala bidrag föreningen har för den verksamheten. Vidare rapporterades om deltagande i IOGT-NTO-kretsen föreningsstyrelsesamling i september och en ekonomisk rapport lämnades.

Bland kommande aktiviteter i föreningen märks deltagande på en teaterföreställning i Alne och vid IOGT-NTO-distriktets Gränsträff i Husum. Föreningen deltar också vid kretsfrågesporten i Alne i oktober och vid IOGT-NTO-distriktets KursKurs-helg på Hola.

Föreningens egna kommande arrangemang är teater med Tornedalsteatern på Valhalla, föreningsmöte med diplomutdelning i oktober och gåvoauktion på Valhalla i slutet av oktober

I mitten av oktober börjar också den populära aktiviteten Mötesplats Valhalla som arrangeras tillsammans med Drömmebygdens Intresseförening.

Lördag 27 augusti:

Många tog chansen att se Bylunds lantbruk i Hållen när det var öppet hus där under lördagen.

Söndag 21 augusti:

Föreningsresa med IOGT-NTO Drömme

Söndag 21 augusti gjorde IOGT-NTO Drömme en föreningsresa till västra Medelpad och östra Jämtland med en fullsatt buss, 51 deltagare. Det blev en mycket trevlig och fullspäckad dag där bland annat Sveriges geografiska mittpunkt, Flataklocken, besöktes. Efter det blev det lunch på Hussborgs herrgård i Ljungaverk. Under eftermiddagen besöktes slöjdmuseet i Borgsjö som var en fascinerande upplevelse.
Hemresan gick genom östra Jämtland och ett stopp gjordes i Kälarne där den jättestora butiken Kälarne Textil och Inredning besöktes.
Sista anhalten under resan var gårdsrestaurangen Grannäset utanför Kälarne där en mycket god soppa serverades.
Under bussresan hölls föreningsmötet för augusti. Rapporter lämnades från vårens och sommarens aktiviteter i föreningen som varit Folknykterhetens vecka, städdag på Valhalla, simskola och städkväll på Drömme badplats och deltagande i IOGT-NTO-rörelsens kongresser i Åre.
Föreningens närmaste aktiviteter under hösten är septembers föreningsmöte på Valhalla, deltagande i kretsstyrelsesamlingen i Arnäs och teater på Valhalla med Tornedalsteatern i början av oktober.

Lördag 20 augusti:

För första gången hölls det en Triathlon-tävling i Drömme. Initiativtagare till tävlingen var Daniel Söderlind och Johan Westman. Det var stor uppslutning nere på badstranden från halvtio på morgonen då de tävlande samlades för genomgång och förberedelser. När tävlingen startade 11.00 var badplatsen fylld med åskådare. Efter en mycket spännande tävling med simning, cykling och löpning vann Marie Norberg och Thord Berggren dam- resp. herrklassen. Dagen var så lyckad att det bestämdes att den återkommer nästa år. Arrangerande Drömmebygdens Intresseförening serverade också fika till publik, tävlande och alla funktionärer som jobbade med tävlingen.

Fredag 19 augusti:

Surströmmingen vid Drömmebodarna samlade som vanligt många deltagare. Programmet var som vanligt mat, klunsning, berättande av historier och trevlig samvara vid borden.

Söndag 24 juni:

Fäboddag på Nybodarna med många besökare trots det lite regniga vädret i början av dagen.

Fredag 10 juni:

Vandring i sommarkvällen runt Bäcka med ett 40-tal deltagare. Vi promenerade "Ängsvägen" till André Vestins och vidare till Bengt Vikners för förfriskningar- berättande bygdehistoria under vägen. Vid målet uppe vid kraftverksdammen bjöd intresseföreningen på hamburgare.

Tisdag 7 juni:

Städning och röjning på badstranden med ett 30-tal deltagare.

Tisdag 10 maj:

Vårcafé på Valhalla med Christers Trio från Sollefteå.

Måndag 2 maj:

Vårens andra kurs med utbildning i Hjärtstarter och HLR (Hjärtlungräddning) hölls med 15 deltagare. Ledare var Tommy Sjöberg från Civilförsvarsförbundet.

Lördag 30 april:


Valborgsmässofirande på Valhalla med cirka 130 deltagare.

Skärtorsdag 21 april

IOGT-NTO Drömme, Påskbuffé och föreningsmöte

Söndag 13 mars:

Familjedag vid vindskyddet på Näslandet med ett 40-tal deltagare.

Söndag 6 mars:

Samling vid vindskyddet på Näslandet med ett 30-tal deltagare.

Söndag 6 mars:

Föreningsmöte med IOGT-NTO Drömme

Måndag 28 februari:

Mötesplats Valhalla.

Söndag 27 februari:

Söndag 27 februari bjöd IOGT-NTO Drömme på en fin musikteaterföreställning på Valhalla för ett 80-tal besökare. Det var Tomas Östman och Stefan Åkerman som uppförde sin musikaliska föreställning om tiden, "Under tiden". De blandade humoristiska och eftertänksamma berättelser om hur vi använder tiden med vackra välbekanta sånger.
Innan teatern bjöds det som vanligt när det är teater på Valhalla på en god middag. 

Måndag 21 februari:

Mötesplats Valhalla med filmvisning.

Måndag 14 februari:

Mötesplats Valhalla.

Söndag 13 februari:

IOGT-NTO Drömme har hållit årsmöte på Valhalla i Drömme med ett 30-tal deltagare. Innan mötet bjöds det som vanligt vid föreningens möten på söndagsmiddag som smakade mycket gott.
Förhandlingarna gick smidigt under ledning av årsmötesordförande Tommy Thelin. Den som vanligt digra verksamberättelsen för verksamhetsåret gicks igenom och godkändes.
Arbetsplanen för 2011 är som tidigare år full av aktiviteter. Föreningen fortsätter arbetet för ett bättre samhälle utan alkohol och narkotika. Årsmötet antog en offensiv arbetsplan med klart uttalade mål om fortsatt opinionsarbete för en restriktiv alkoholpolitik, ökad ungdomsverksamhet och ökning av medlemstalet.
Vid valen blev det återval på hela styrelsen. Olle Häggström fortsätter som ordförande med Ulla Thelin som vice ordförande. Kassör och juniorledare är Ingrid Darj och sekreterare är Bertil Westin. Övriga ledamöter i styrelsen är Eivor Svensson-Sedin, Roland Andersson, Tore Persson och Tage Gidlund.
Efter förhandlingarna var det visning av en film som visade bygget under Botniabanan under 2009.

Måndag 7 februari:

Mötesplats Valhalla.

Söndag 6 februari:

Årsmöte med Drömmebygdens Intresseförening

Söndag 6 februari höll Drömmebygdens Intresseförening ett som vanligt välbesökt årsmöte på Valhalla i Drömme.

Ett 40-tal medlemmar deltog under en fullspäckad eftermiddag som innehöll årsmötesförhandlingar, utdelning av utmärkelsen Årets Drömmare, allsång, bildspel och en utsökt middag.
För 12:e gången delades utmärkelsen Årets Drömmare ut och i år var det Mats Jonsson som fick ta emot den prestigefyllda utmärkelsen, ett populärt val bland mötesdeltagarna. Han fick den för sitt uppskattade arbete med hålla vandringsstigarna och de mindre vägarna i området i gott skick och lätta att gå på.

Årsmötesförhandlingarna som leddes av Eddie Östman gick smidigt med hjälp av goda förberedelser av styrelse och valberedning. Vid valen blev det några förändringar i styrelsen. Johan Sandström som varit ordförande hela tiden sen intresseföreningen bildades 1998 avgick vid årsmötet och till ny ordförande valdes Eleonor Norberg. Även Daniel Söderlind avgick för att få mer tid för andra föreningsuppdrag.
Den nya styrelsen för Drömmebygdens Intresseförening består av Eleonor Norberg, ordförande, Cecilia Nolander, sekreterare, Lennart Bylund, kassör, Helén Bylund, Margaretha Häggström, Marie Thelin, Olle Häggström, Anders Westman och Mats Byström. I den arbetsplan som antogs av årsmötet kan man se att det även i år kommer att bli många fina och trivsamma arrangemang i intresseföreningens regi.
Efter förhandlingarna blev det både allsång och ett intressant bildspel. Gösta Norberg visade ett vackert bildspel om Drömme jaktklubbs verksamhet under 2010 med många fina bilder av medlemmarna i jaktlaget. Före och efter bildspelet ledde Cecilia Nolander allsång med välkända sånger. Sedan bjöd Drömme Jaktklubb på middag med en mycket god köttsoppa och tillbehör.

Tisdag 1 februari:

Musikfrågesporten Musikleken på Valhalla med ett 15-tal deltagare.

Måndag 31 januari:

Mötesplats Valhalla med ett 25-tal deltagare. Kvällens tema var fler bilder från 50-talets Drömmebygd.

Måndag 24 januari:

Mötesplats Valhalla med ett 25-tal deltagare. Kvällens tema var bilder från 50-talets Drömmebygd.

Söndag 23 januari:

Familjeteater i Drömme

Söndag 23 januari arrangerade IOGT-NTO Drömme en väldigt bra familjeteaterföreställning på Valhalla. Föreställningen som innehöll mycket musik hette "Pyjamas - En musikalisk resa från kväll till morgon" och skådespelarna kom hela vägen från Blekinge.

De ingick i 2 teatergrupper som samarbetar, Dunsö Kapell och Unit. Per Dunsö i Dunsö Kapell är känd från Solstollarna som visades på TV på 80-talet. Ola Ström, hans kollega i Solstollarna har skrivit en del av musiken i föreställningen.
Under en knapp timma berättade och sjöng skådespelarna om sömn och drömmar så att både barnen och de vuxna förstod och kände igen sig. Efter den fina föreställningen serverades en mycket god tacomiddag.

Måndag 17 januari:

Mötesplats Valhalla med ett 30-tal deltagare. Kvällens tema var "Vi minns vårt 50-tal".

Söndag 16 januari:

Föreningsmöte med IOGT-NTO Drömme på Valhalla.

Söndag 9 januari

För fjärde året i rad ordnade Drömmebygdens Intresseförening julgransplundring på Valhalla i Drömme söndag 9 januari. Det blir fler och fler barn i bygden och till allas glädje har intresseföreningen sedan några år kunnat återuppväcka den trevliga traditionen med julgransplundring.
Ett 50-tal barn och vuxna från Sidensjö och Övre Nätra var med under årets julgransplundring. Först blev det dans kring julgranen med alla de välkända lekarna som leddes av Kristina Söderlind. Som avslutning på lekarna blev det "Björnen sover" där björnarna som ibland var tre stycken turades om att jaga de andra deltagarna.
Efter dansen blev det fika och fiskdamm för de yngre. Alla barn fick förstås napp och när fångsten kom fram ovanför skynket fanns en stor godispåse i kroken. 

Onsdag 29 december

Föreningsmöte och Lilla Julafton med IOGT-NTO Drömme.

Lördag 12 december:

Luciafest på Valhalla med nästan 150 deltagare.

Måndag 22 november:

Mötesplats Valhalla, Johan Sandström berättade om Drömmebygdens historia.

Måndag 15 november:

Mötesplats Valhalla, visning av bilder från Drömmebygden.

Söndag 14 november:

Teater med Friteatern på Valhalla.

Måndag 8 november:

Mötesplats Valhalla, Birgitta af Klinteberg föreläste om Tankefältsterapi.

Måndag 1 november:

På kvällens Mötesplats Valhalla berättade Eleonor Norberg om sömn för ett 20-tal deltagare.

Tisdag 26 oktober:

Gåvoauktion på Valhalla med ett 30-tal deltagare.

Måndag 25 oktober:

Höstens andra Mötesplats Valhalla samlade cirka 15 deltagare. Johan Sandström berättade om Drömmebygdens historia.

Måndag 18 oktober:

Höstens första Mötesplats Valhalla samlade cirka 30 deltagare. Sjukgymnast Mathias Sundberg berättade om hur en sjukgymnast arbetar.

Söndag 17 oktober:

Ett 80-tal kom till Valhalla i Drömme söndag 17 oktober när IOGT-NTO Drömme bjöd på teater med Profilteatern från Umeå. Profilteatern har tidigare besökt Drömme med sin uppsättning ”Mord till bords”, en föreställning som blev mycket uppskattad.
Den här gången spelade man upp ”En råtta på menyn”, en teaterföreställning där publiken liksom i ”Mord till bords” själva får delta som skådespelare. ”En råtta på menyn” är en kriminalgåta som utspelas i flera akter och där det i pauserna serveras en trerätters middag. När föreställningen är slut ska publiken försöka klura ut vilken som är den skyldige till ett mord som utspelats tidigare.
I början av pjäsen förklarade de fyra skådespelarna intrigen och delade ut de talrika rollerna till publiken. Många av de som fick roller fick också möjlighet att göra ett uttalande och deras fyndiga svar drog ner många skratt och applåder. 
Intrigen tätnade allteftersom och med lämpliga mellanrum blev det paus för såväl förrätt, varmrätt och efterrätt då det blev tid för att diskutera kriminalgåtan vid borden. Serveringen sköttes med van hand av en stor grupp medlemmar från IOGT-NTO Drömme som förberett den välsmakande middagen sedan tidigt på söndagen.
Efter kaffe och efterrätt gavs det tid att skärskåda ytterligare ledtrådar vid ett uppställt bord och sedan fick deltagarna i uppgift att bordsvis lämna in sin lösning av mordgåtan.
Slutligen gjorde skådespelarna från Profilteatern en grundlig genomgång av lösningarna och det visade sig att publiken i Drömme lyckades utse rätt mördare.
Efter föreställningen tackade Olle Häggström från värdföreningen IOGT-NTO Drömme Profilteatern för en fantastiskt underhållande och välspelad föreställning. 

Söndag 3 oktober:

IOGT-NTO Drömme har hållit oktober månads föreningsmöte. Mötet inleddes som vanligt med middag och de 25-talet närvarande medlemmarna bjöds som vanligt på en smakfull middag tillagad av dagens kommitté Lennart Hamberg, Ulla Thelin och Roland Thelin.
2 nya medlemmar kunde rapporteras när förhandlingarna inleddes. Rapporter lämnades bland annat från familjeföreställningen ”Nästan som Romeo och Julia” som lockade både barn och vuxna till Valhalla och den nyss hållna kretsfrågesporten i Åte där ett av föreningens lag avgick med segern.
Medlemmar från föreningen har också deltagit i kretsens föreningsstyrelsesamling i Backsjö och ett mycket intressant med Hillevi Wahl i Örnsköldsvik.
Framöver kommer föreningen att arrangera teatrar på Valhalla med både Profilteatern och Friteatern och Fadderbarnsfest med gåvoauktion tillsammans med Drömmebygdens Intresseförening. Föreningen kommer också att ha deltagare vid IOGT-NTO-kretsens kursdag, Ljusmanifestationen mot narkotika 1 november och en kursdag på Sällsjögården i Jämtland.
Vid kommande föreningsmöte i november ska föreningen som vanligt delta i den riksomfattande frågetävlingen PUMPEN.
Efter kaffe och kaka visades 2 intressanta filmer, den första om Örnsköldsviks kommun och den andra om Botniabanans invigning.

Lördag 2 oktober:

Röjdag i Drömmebygden med ett 30-tal deltagare. Det arbetades vid Drömmebodarna, Siljomsbron, vägen mellan Björnböle och Drömmemon, runt Valhalla och nere på badplatsen. Efter väl förrättat värv bjöd Intresseföreningen på en mycket god lunch på Valhalla.

Söndag 26 september:

Söndag 26 september bjöd IOGT-NTO Drömme på familjeföreställningen "Kanske Romeo och Julia" med den fantastiske skådespelaren Jens Nilsson. Utklädd till clownen Stefan uppförde Jens en minst sagt förkortad version av den ursprungligen 3 timmar långa föreställningen av William Shakespeare. På ungefär 20 minuter var det hela klart och i det stora hela hann nog Jens med att förmedla innehållet i den klassiska föreställningen.
Ibland avbröts också föreställningen för samtal och diskussioner med publiken som bestod av ett 40-tal vuxna och barn. Det blev många skratt och applåder under den dråpliga föreställningen som hade ett lyckligt slut till skillnad mot originalet där både Romeo och Julia dör. Efter den nästan timmen långa föreställningen bjöds deltagarna på tacomiddag som smakade alldeles förträffligt.

Söndag 12 september:

Föreningsmöte med IOGT-NTO Drömme 12 september 2010

17 medlemmar deltog när IOGT-NTO höll höstens andra föreningsmöte söndag 12 september. Det första mötet hölls under föreningsresan till Jämtland i slutet av augusti då man bland annat besökte Persåsen i västra Jämtland.

Föreningsmötet började med ett grupparbete om kommande medlemsvärvning. Rapporter lämnades från den alkoholpolitiska samtalskvällen i Arnäs och deltagande i  surströmmingskväll i Åte.   

Bland kommande aktiviteter i föreningen märks deltagande i Melodikryssträff med frukost i Örnsköldsvik, föreningsstyrelsesamling i Backsjö och familjeförställningen  ”Nästan som Romeo och Julia” som föreningen arrangerar på den egna lokalen Valhalla.

Föreningen kommer också att delta vid Hillevi Wahl föreläsning i Örnsköldsvik och vid årets kretsfrågesport som hålls i Åte.

För att presentera höstens verksamhet i Drömme skall ett programblad delas ut i områdets brevlådor.

I avslutningen av mötet diskuterades hur vi kan föra fram alkoholfrågan i den pågående valrörelsen.

Lördag 21 augusti:

Föreningsresa med IOGT-NTO Drömme till Jämtland.

Fredag 20 augusti:

Surströmming på Drömmebodarna med 43 deltagare.

Sommaren 2010:

Under sommaren har Drömmebygdens Intresseförening och IOGT-NTO Drömme som vanligt ordnat ett flertal trivsamma arrangemang och aktiviteter för innevånarna i och omkring södra Sidensjö.
För tredje året i rad arrangerade Drömmebygdens Intresseförening en vandring i sommarkvällen i början av juni. Ett 30-tal deltog och liksom tidigare gånger blev det en mycket fin kväll under vandringen som den här gången gick från Drömme över Anundsböle och Teg till målet i Näs.
Första etappen gick från startpunkten Valhalla förbi Kranga, Hållen och Drömmemon till Anundsböle. Vandringen gick genom skog, över lägdor och längs skogsstigar.
I Anundsböle tog vandrarna av Sollefteåvägen mot norr. En vilopaus gjordes vid en av gårdarna på norra sidan av Gålsjövägen. Bengt Vikner berättade om de som bott i gårdarna runtomkring och Intresseföreningen bjöd också på saft och bananer.
Efter pausen fortsatte vandringen mot Teg längs gamla skogstigar. Efter en brant vandring uppför berget kom man snart fram till ett stort hygge som gav en härlig utsikt ner mot Teg och skogarna i norra Sidensjö.

Vid ankomsten till Teg blev det en välbehövlig vilopaus där medlemmar från intresseföreningen väntade med svalkande saft. Här fanns det också möjlighet att hoppa in i en bil för att åka fram till slutmålet i Näs. Men de allra flesta avslutade vandringen till fots.

Framme vid målet i Näs bjöds det på hamburgare, saft och kaffe som serverades av Anders Westman och Lennart Bylund. Som vanligt när man träffas i Drömmebygden blev det också många trevliga samtal och glada skratt under samvaron efter kvällsvandringen.

I juli hölls som vanligt simskola på Drömme badplats. Ett 20-tal barn och ungdomar har deltagit och simskolan höll på i 2 veckor. Vid avslutningen var det såväl diplomutdelning och fika och bad förstås. Som vanligt är det IOGT-NTO Drömme tillsammans med Örnsköldsviks kommun som ordnat simskolan.
Varje fredag under juli har intresseföreningen arrangerat grillkvällar med bastubad på Drömme badplats. Många av kvällarna har ett 25-tal samlats för trevlig samvaro på badstranden.
IOGT-NTO Drömme ordnade också städ- och röjkväll på Drömme badplats i början av juni tillsammans med intresseföreningen. Efter väl förrättat värv bjöds de 30-tal deltagarna på kaffe och korvgrillning nere på stranden.

Fredag 30 juli:

Säsongens sista grillkväll på badstranden.

Söndag 25 juli:

Trots att det blev en ganska regnig dag på Nybodarna när Drömmebygdens Intresseförening arrangerade den årliga Fäboddagen söndag 25 juli fick de uppskattningsvis 100-talet besökarna ändå en trevlig dag på den vackra fäbodvallen. Arrangörerna hade ordnat med flera partytält där man kunde samlas under de värsta regnskurarna och det blev gemytligt när man trängdes under tältduken.
Som vanligt började fäboddagen med en gudstjänst som leddes av Birgitta Sedin.
Efter gudstjänsten blev det uppträdanden med sång och musik av Cecilia Grönfelt och Kenneth Öhlin som framförde såväl folkmusik som egna kompositioner. Efter den vackra musiken läste Ulla Jonsson upp egna dikter och berättelser på Anundsjömål.
Som vanligt var det också försäljning av hamburgare, kolbullar och fika under fäboddagen. Det var också försäljning av honung, tunnbröd och konsthantverk på Nybodarna. Intresseföreningen sålde också ett stort lotteri med många fina vinster.

Fredag 23 juli:

Säsongens fjärde grillkväll på badstranden.

Fredag 16 juli:

Säsongens tredje grillkväll på badstranden.

Fredag 9 juli:

Säsongens andra grillkväll på badstranden med cirka 20 deltagare.

Fredag 2 juli:

Säsongens första grillkväll på badstranden med ett 25-tal deltagare.

Fredag 11 juni:

Vandring i sommarkvällen i Drömmebygden. Ett 30-tal vandrade från Valhalla upp mot Anundsböle där man vek av mot Teg längs gamla skogsstigar. I Teg blev vätskekontroll innan den sista biten till Näs där det bjöds på hamburgare, saft och kaffe hemma hos Puck Häggström.

Tisdag 8 juni:

Städkväll på badstranden

Söndag 23 maj:

IOGT-NTO Drömme gjorde en utflykt till Gullvik. 22 medlemmar åt en god middag och höll föreningsmötet för maj.

Lördag 15 maj:

IOGT-NTO Drömme hade en städdag i och runt Valhalla med ett 10-tal deltagare. Efter arbetet bjöds på lasagne till lunch.

Tisdag 11 maj:

Häromkvällen bjöd IOGT-NTO Drömme in till vårcafé med trubaduren Pär Sörman. De 55 deltagarna bjöds på en mycket fin upplevelse med vacker sång och musik och intressanta berättelser. Pär är en av vår tids främsta uttolkare av den litterära visan och han fick Taube-dagens stipendium 2009.
Pär Sörman sjunger, spelar och berättar till gitarr, concertina och munspel om Dan Andersson, Evert Taube, Nils Ferlin m.fl. Han betraktas av en del som den mest komplette Dan Andersson-tolkaren vi har i landet. Pär Sörman har också visor av Mikael Wiehe med i sin repertoar.
Olle Häggström, ordförande i föreningen, hälsade välkommen och berättade om folknykterhetens vecka som pågår och där kvällens vårcafé är en del. Ett tema under veckan är alkovåldet på krogar och nöjesställen som man räknar med att så mycket som hälften av befolkningen upplevt. 3 volontärer från Wendelsbergs folkhögskola i Mölnlycke berättade också lite om sig själva. De är här för att hjälpa till med de olika arrangemangen IOGT-NTO har under veckan.
Sedan var det dags för Pär Sörman att uppföra sitt mycket vackra och uppskattade musikprogram med och om några av våra mest kända vis- och textförfattare.
Publiken fick höra kända visor som ”Lilla vackra Anna”, ”Min älskling, du är som en ros”, ”Omkring tiggarn från Luossa” och många fler vackra visor. Mellan visorna berättade han intressanta anekdoter om de olika kompositörerna.

Valborgsmässoaftonen 30 april:

Traditionellt valborgsfirande på Valhalla med drygt 100 deltagare. Ulla Thelin höll ett mycket fint vårtal som innehöll många egna minnen och upplevelser från vår bygd. Sidensjö kyrkokör sjöng som vanligt vackra vårsånger och det var både brasa och fyrverkerier.

Skärtorsdag 1 april:

På skärtorsdagskvällen höll IOGT-NTO Drömme föreningsmötet för april på Valhalla i Drömme. Innan mötet bjöds de 30-talet deltagarna som vanligt på påskmiddag.   
Dagens serveringskommitté var Lennart Hamberg, Ola Domeij, Ingrid Darj och Olle Häggström.
Under föreningsmötet som leddes av föreningens ordförande Olle Häggström lämnades rapporter från årsmötet med IOGT-NTO-kretsen, Sidensjömästerskapen i frågesport på Valhalla, deltagande i melodikryss-träffen i Örnsköldsvik, musikarrangemanget med Titti Sjöblom och Erling Eliasson på Valhalla och årsmöte med Föreningen Valhallalokalen.  
Framöver kommer att föreningen och dess medlemmar att delta i årsmötena med NBV MittSverige, Våra Gårdar Västernorrland, IOGT-NTO-distriktet och Sidensjö Framtid.

Bland egna kommande arrangemang finns valborgsmässofirande och vårcafé med trubaduren Pär Sörman, båda två på Valhalla i Drömme.
Efter mötet blev det kaffe och en bakelse. Deltagarna fick också gnugga geniknölarna under samvaron med 2 kluriga frågetävlingar om aktuella frågor tillverkade av Olle Häggström och Bertil Westin.

Tisdag 30 mars:

Föreningen Valhallalokalen i Drömme har hållit årsmöte för 2009. Ordförande Roland Thelin hälsade ett 20-tal årsmötesdeltagare välkomna. 
Valhalla är en välbekant samlingspunkt i södra Sidensjö där IOGT-NTO Drömme bedriver en omfattande verksamhet för alla åldrar. Vad som kanske inte är så känt är att fastigheten förvaltas av en separat byggnadsförening som heter Föreningen Valhallalokalen. Valhalla är ju en allmän samlingslokal och lokalerna hyrs ut även till andra hyresgäster än IOGT-NTO Drömme.

Valhalla som byggdes 1912 har sedan dess genomgått flera upprustningar och utbyggnader. Under senare delen av 2008 och början av 2009 gjordes den senaste upprustningen av fastigheten. Valhallas entré byggdes om och fick tre nya och mycket fräscha toaletter som ersätter de tidigare dam- och herrtoaletterna från 1966.

Årsmötesordförande Olle Häggström skötte klubban med säker hand och förhandlingarna flöt smidigt. En innehållsrik verksamhetsberättelse presenterades och deltagarna imponerades av hur många aktiviteter det är på Valhalla under ett år.
För 2010 beslutades en arbetsplan med ett flertal åtgärder. Den största omfattar installation av 2 trapphissar upp till lokalerna på övre plan där mycket av ungdomsaktiviteterna äger rum. På så sätt blir även de lokalerna tillgängliga för alla.
Till ny styrelse valdes Roland Thelin, ordförande, Åke Edfors, vice ordförande, Ulla Thelin, kassör, Bertil Westin, sekreterare och ledamöterna Bengt Vikner, Erik Häggström och Gösta Norberg. 

Söndag 28 mars:

Söndag 28 mars samlades ett 90-tal åskådare på Valhalla i Drömme för att höra på Titti Sjöblom och Erling Eliasson. De sjöng många kända melodier, bland annat flera av Kaj Gullmar. Det blev också flera allsånger.
Som vanligt när det är kulturarrangemang på Valhalla serverades också en god söndagsmiddag. Arrangör var IOGT-NTO Drömme.
      

Söndag 21 mars:

Grillträff vid Näslandet.

Måndag 15 mars:

Måndag kväll 15 mars var det återigen dags för Sidensjömästerskapen i frågesport. 15 lag ställde upp i årets tävling på Valhalla i Drömme som nu arrangerades av IOGT-NTO Drömme för 14:e året i rad. I tävlingen deltar så gott som alla föreningar i Sidensjöbygden.
Kunnigast i år var laget från Brynge Kulturförening som vann med 3 poängs marginal till tvåorna Centern. Det var andra gången som laget från Brynge Kulturförening vann Sidensjömästerskapen. Trea blev laget från Rössjö By- och Kulturförening som var endast en poäng efter Centern.
Årets tävlingsledare var Roland Thelin som både ställde frågorna och uppmuntrade lagen när det såg ut att behövas. Domare och protokollförare var som vanligt Bertil Westin. Eric Forsberg som också brukar vara med på de här trevliga och uppskattade kvällarna kunde inte vara med i år.
En fikapaus hanns också med mellan de 15 frågorna och det blev som vanligt mycket prat vid borden under rasten.

Söndag 14 mars:

Familjedag vid Näslandet med många deltagare.

Söndag 7 mars:

20 medlemmar deltog när IOGT-NTO Drömme höll mars månads föreningsmöte. Som vanligt inleddes föreningsmötet med middag och den här gången serverades en mycket god soppa. Dagens serveringskommitté var Roland Andersson, Ola Domeij, Berta Hållberg, Ulla Thelin och Roland Thelin.
Under punkten medlemsärenden rapporterades det att föreningen troligen får åtminstone 2 nya medlemmar snart.

Rapporter lämnades från den nya aktiviteten Mötesplats Valhalla, övernattning för våra juniorer på Valhalla 27-28 februari, berättarföreställningen VasiLisa den modiga med Maria Bervelius söndag den 28 februari och deltagande i Scenkonstdagarna i Östersund 27-28 februari.

Bland kommande aktiviteter i föreningen märks kretsårsmöte i Domsjö, Sidensjömästerskapen i frågesport, samling på kretsexpeditionen i Örnsköldsvik för att lösa Melodikrysset, musikuppträdande med Titti Sjöblom och Erling Eliasson på Valhalla och deltagande i årsmötet för byggnadsföreningen för Valhallalokalen.                          


Efter mötet visades en mycket intressant film som IOGT-NTO i Sollefteå gjort. De har återskapat ett föreningsmöte som dåvarande IOGT-föreningen i Sollefteå höll 1882 och gjort en inspelning av det. Det var fascinerande att se de ritualer som utövades i dåtidens föreningsliv.

Söndag 28 februari:

Familjeteaterföreställning på Valhalla med Maria Bervelius.

Söndag 14 februari:

Årsmöte med IOGT-NTO Drömme med ett 35-tal deltagare.

Söndag 7 februari:

Söndag 7 februari höll Drömmebygdens Intresseförening årsmöte på Valhalla i Drömme. Ett 50-tal medlemmar deltog under en fullspäckad eftermiddag som innehöll årsmötesförhandlingar, utdelning av utmärkelsen Årets Drömmare, ett intressant föredrag om Laura Fitinghof och en utsökt middag.
För 11:e gången delades utmärkelsen Årets Drömmare ut och årets mottagare blev Therese Schedin och Sara Byström, ett mycket populärt val bland mötesdeltagarna. Therese och Sara fick utmärkelsen för sitt uppskattade arbete med gympakvällarna på Valhalla.
Årsmötet var snabbt avklarat med omval på samtliga poster. Under 2010 kommer Intresseföreningen att arrangera många fina arrangemang liksom tidigare år.
Efter årsmötesförhandlingarna kom Hervor Sjödin från Röån i Sollefteå och berättade om sin släkting Laura Fitinghof, författaren till Barnen från Frostmofjället.
Hervor höll ett fascinerande föredrag om Laura Fitinghof och hennes familj. Till sin hjälp hade Hervor  Cissi Jacobsson som sjöng flera vackra sånger med anknytning till Laura Fitinghof.
Efter Hervors och Cissis program blev det en mycket god middag som avslutades med kaffe och bakelse.

Måndag 25 januari:

Mötesplats Valhalla med ett 20-tal deltagare. Gösta Norberg höll ett mycket intressant föredrag om biodling.

Måndag 18 januari:

Mötesplats Valhalla med ett 20-tal deltagare.

Söndag 17 januari:

Föreningsmöte med IOGT-NTO Drömme på Valhalla.

Söndag 10 januari:

Julgransplundring på Valhalla med ett 50-tal deltagare.

Lördag 12 december:

Valhalla i Drömme var fullsatt när IOGT-NTO Drömme höll den traditionella Luciafesten lördag 12 december. Föreningens ordförande Olle Häggström hälsade välkommen till luciafesten som i år hölls för 43:e gången. Cirka 120 barn och vuxna deltog under en mycket trevlig eftermiddag som började med ett vackert luciatåg från klass 3-4 i Sidensjö skolan. Årets upplaga bestod av 17 barn från hela Sidensjö. Som vanligt imponerade barnen från Sidensjöskolan med vacker och stark sång när de framförde alla de kära luciasångerna.
Efter gott fika och lottförsäljning med bland annat de traditionella julgranslotterna blev det också besök av tomten som delade ut godispåsar till alla barn som samlats vid scenen.

Söndag 15 november:

Varje gång IOGT-NTO Drömme ordnar teater fylls föreningens egen lokal Valhalla med förväntansfulla teaterbesökare. Publiken kommer från de omgivande byarna men även från så långt bort som centralorten Örnsköldsvik, 3 mil från Drömme. Oftast bjuds man också på en god middag före eller under teaterföreställningen, något som är mycket uppskattat av gästerna. 

Häromsistens var det Friteatern som kom på besök med sin senaste föreställning ”Soliga hälsningar till er alla”. Friteatern har varit många gånger förut på Valhalla med sina mycket uppskattade föreställningar som ofta handlar om livet på landsbygden. I denna föreställning samarbetar man med Estrad Norr som är Jämtlands Läns Musik och Teater. I Estrad Norr ingår bland andra den fine berättaren Stig Östman som även han varit i Drömme tidigare.

När det är teater på Valhalla i Drömme börjar förberedelsearbetet långt innan föreställningens början. Ett stort och rutinerat gäng med föreningsmedlemmar hjälps åt att laga all den goda mat som ska serveras till gästerna. Ett par timmar innan dyker teatergänget upp och förberedelserna för teatern startar. Ibland är det mycket rekvisita som ska på plats och det är bra om det finns mycket bärhjälp för att få allt på plats.
När Friteatern kommer på besök ska också deras egen läktare byggas upp. Den är ett mekano i jätteformat som skruvas ihop på mindre än en timma till en stabil läktare som rymmer upp till 100 personer och några till om det behövs. Det är bara att bygga på ännu en nivå vid behov. 

Efter en som vanligt utsökt middag fick publiken som den här gången var ett 80-tal bänka sig på läktaren för att bli roade av de skickliga skådespelarna Erica Braun, Mary Stoor, Jonas Granström och Stig Östman. I uppsättningen ingår också teknikern Anders Rudolfsson. 
”Soliga hälsningar till er alla” handlar om 2 män och 2 kvinnor som mer eller mindre av misstag hamnar på en liten ö tillsammans. Det blir många humoristiska förvecklingar när de försöker reda ut vilka de andra är och vilken deras relation med varandra egentligen är. Men så småningom när man inser att allt är ett misstag reder allt upp sig. Tillsammans åstadkommer man också en lösning av varandras livsproblem så att alla kommer ut om vinnare. En lärdom som åskådaren lär sig av pjäsen är att livet inte behöver bli sämre bara för att det inte blir som man tänkt sig. Istället kan det faktiskt bli bättre.
Efter 2 timmar fulla med mycket skratt men även eftertanke var det nöjda teaterbesökare som skildes efter ännu en trevlig teater på Valhalla i Drömme.

Torsdag 12 november:

IOGT-NTO Drömme, föreningsmöte och frågesporttävlingen PUMPEN.

Tisdag 3 november:

Fadderbarnsfest på Valhalla i Drömme

Sedan 1958 har IOGT-NTO Drömme varje år ordnat en gåvoauktion till förmån till internationellt bistånd. Från början skickades pengarna till fadderbarn främst i Afrika, därav namnet fadderbarnsfest. Numera går de insamlade medlen till olika biståndsprojekt i världen som drivs av IOGT-NTO-rörelsen och arrangemanget kallas också Vänner i Världen, IOGT-NTO-rörelsens eget namn på biståndsarbetet. Bland annat bedrivs biståndsarbete i Sri Lanka, Tanzania och Baltikum.

Tisdag kväll 3 november var det dags för årets Fadderbarnsfest på Valhalla. Som vanligt var köplusten stor och nästan 10 000 kronor samlades in under auktionen där Olle Häggström  svingade klubban. Det som auktionerades ut var skänkt av medlemmar och bybor. Bland annat såldes många paket med tunnbröd som bakats av de 2 grupper med främst män som regelbundet samlas på Valhalla för att baka. Den summa som samlas in mångdubblas sedan av SIDA som skjuter till ett belopp i proportion till det skänkta.
Dagens programpunkt stod Bengt Söderlind från studieförbundet NBV i Örnsköldsvik för. Han berättade om en resa till Tanzania han nyligen gjort tillsammans med ungdomar från Nolaskolan. Under en 3 veckor lång resa hann man se stora delar av Tanzania, bland naturreservatet Ngorongoro med alla dess djur och den vackra ön Zanzibar och dess huvudstad.

Söndag 25 oktober:

Söndag eftermiddag 25 oktober bjöd skådespelaren Greger Ottosson på en fascinerande berättelse på Valhalla för ett 60-tal i publiken. Han framförde Tomas Anderssons berättelse om sommaren 1809 i Umetrakten när ryssarna härjade som värst under vårt förhoppningsvis sista krig. Förutom teater bjöd arrangören IOGT-NTO Drömme även på en utsökt middag.

Söndag 4 oktober:

Hela 34 medlemmar stod i tur att motta diplom för långt medlemskap i IOGT-NTO när IOGT-NTO Drömme hade högtidlig diplomutdelning söndag 4 oktober. Alla kunde inte närvara men ett 20-tal fick ta emot sina diplom av föreningens ordförande Olle Häggström. Övriga kommer att få sina diplom senare.
De som fick diplomen har varit medlemmar i IOGT-NTO i 75, 70, 50 och 25 år.
Innan diplomutdelningen bjöds deltagarna på en utsökt middag. Ett föreningsmöte hanns också med under eftermiddagen på Valhalla.
Rapporter lämnades från familjeteaterföreställningen Kungen av Klampenborg som hölls på Valhalla i slutet av september och kretsfrågesporten i Backsjö där föreningens lag blev tvåa, trea och fyra.
Bland föreningens kommande arrangemang finns teaterföreställningen 1809 i kärlek och krig med Greger Ottosson och november månads föreningsmöte med frågetävlingen PUMPEN. Hösten innehåller ytterligare en teater då Friteatern och Stig Östman kommer till Valhalla med föreställningen Soliga hälsningar till er alla.
Föreningens medlemmar kommer också att vara med på den pågående Världens Barn-insamlingen,
föredraget med Anders Carlberg på Folkets Park, IOGT-NTO-kretsens kursdag och julmarknad och ljusmanifestationen för narkotikans offer i Örnsköldsvik.
Som avslutning blev det underhållning med Kim Vestin från Bjällsta som sjöng egna sånger till eget ackompanjemang på piano.

Lördag 3 oktober:

På hösten varje år samlas byborna i Drömmebygden en lördag för att röja och snygga upp på olika platser som rastplatser, vandringsleder, Drömmebodarna och Valhalla.
Årets röjardag samlade ett 30-tal och de arbeten som hanns med under en intensiv lördagsförmiddag var vedhuggning på badstranden och röjning på Näsudden, Näsänget, vid Kobron, Brattfallet och längs Siljomsvägen. Vid Drömmebodarna byggdes ett skyddande tak över den enorma stocken som är bevarad från den cirka 25 meter höga granen som stod vid Drömmebodarna.
Efter arbetet bjöd Intresseföreningen på lunch på Valhalla.

Söndag 27 september

Kultur är även för de yngre. IOGT-NTO Drömme och JUNIS arrangerar sedan några år familjeteaterföreställningar för både barn och vuxna i Sidensjö och övre Nätra tillsammans med studieförbundet NBV. Höstens föreställning var Kungen av Klampenborg med Thomas Jerbo från Cirkus Elvira.
Teatern hölls i samband med Fullt Hus i nykterhetsrörelsens lokaler som Våra Gårdar arrangerar över hela Sverige. Olle Häggström hälsade välkommen och berättade lite om nykterhetsrörelsen och de många lokaler inom nykterhetsrörelsen som finns över hela Sverige.
Ett 60-tal åskådare från 1 år till 87 år fick se en rolig och fartfylld föreställning med skådespelaren Thomas Jerbo. I rollen som vaktmästare Hedberg berättade han en saga om pojken av folket som får den vackra prinsessan tack vare intelligens, mognad och kunskap.
Efter teatern serverades tacosbuffé och det blev en trevlig samvaro vid matborden och många satt kvar länge och pratade.

Söndag 20 september

Föreningsmöte med IOGT-NTO Drömme på Valhalla med ett 25-tal deltagare.

Söndag 23 augusti

Föreningsresa med IOGT-NTO Drömme


IOGT-NTO Drömme gjorde en mycket trevlig föreningsresa till norra Hälsingland och Mellanfjärden söndag 23 augusti. Nästan 50 IOGT-NTO-medlemmar, främst från den egna föreningen, deltog och första stoppet gjordes i Härnösand på Vårsta diakonigård där ett studiebesök gjordes i deras helt nyinvigda trädgård.

I Mellanfjärden som är ett litet fiskeläge öster om Jättendal blev det teater med kända skådespelare som Olle Sarri, Petra Nielsen och Tin-Tin Anderzon. Teatern hette ”Mina damer och Herman!” och den var en komedi som även innehöll mycket Elvis-musik. Efter teatern blev det middag med olika sorters fisk.

Under bussresan hölls också ett föreningsmöte. Rapporter lämnades från de aktiviteter som varit sedan senaste mötet i maj. Bland annat var föreningens medlemmar mycket aktiva under Folknykterhetens Vecka i maj. Under sommaren har föreningen också ordnat städkväll och simskola på Drömme badplats, en populär badplats som föreningen också sköter om. Flera medlemmar från föreningen deltog också under IOGT-NTO:s kongresser i Göteborg i början av juli.

Kommande arrangemang för föreningen innehåller bland annat en familjeföreställning med Cirkus Elvira och en diplomutdelning för mer än 30 medlemmar som har ett långt medlemsskap inom rörelsen. Föreningen kommer också att delta i IOGT-NTO-kretsens kommande arrangemang som t.ex. föreningsstyrelsesamling, kretsfrågesport och kursdag.


Fredag 21 augusti

Surströmming på Drömmebodarna med ett 30-tal deltagare.

Fredag 31 juli

Sommarens fjärde grillkväll på badstranden med ett 15-tal deltagare.

Fredag 24 juli

Sommarens tredje grillkväll på badstranden med ett 10-tal deltagare.

Sommarens arrangemang i Drömmebygden

Under sommaren har Drömmebygdens Intresseförening och IOGT-NTO Drömme som vanligt ordnat ett flertal trivsamma arrangemang och aktiviteter för innevånarna i och omkring södra Sidensjö.

Vid intresseföreningens allsångs- och trivselkväll vid kraftverksdammen i Drömme lördag 27 juni deltog ett 100-tal. Den här dagen var nog en av sommarens vackraste och det blev en mycket behaglig kväll med vacker sång och musik.
Christer Joald var kvällens konferencier och han blandade gästartister och allsång på ett lättsamt och underhållande sätt. Årets gästartister var Jeanette och Magnus Segerbrandt, JJK - Kenneth Öhlins trio och Kim Vestin. Uppskattat husband var ”Ba vi”. Kvällen avslutades med allsången ”Sommar, sommar”.  

Intresseföreningens fäboddag på Nybodarna söndag 19 juli samlade nästan 200 deltagare. Vädret var alldeles perfekt. Dagen började med en friluftsgudstjänst som leddes av Birgitta Sedin med sång av Malin Sedin. Senare blev det underhållning av Rovaniemis spelmanslag som spelade medryckande dragspelsmusik med ackompanjemang av Esa Alalauri på trummor. Den begåvade diktaren Anders Bodin från Undrom läste egna dikter på ångermanländska. Anders berättade mellan dikterna intressanta saker om vår ångermanländska dialekt.
Andra aktiviteter på Nybodarna under fäboddagen var försäljning av hantverk, tunnbröd, färskt smör, honung, fika, hamburgare, kolbullar och lotter.  

Varje fredag under juli har intresseföreningen arrangerat grillkvällar med bastubad på Drömme badplats. Uppslutningen på dessa kvällar har varit god trots bitvis dåligt väder. Många av kvällarna har ett 25-tal sommargäster och ortsbor samlats för trevlig samvaro på badstranden.
Intresseföreningens vandring upp till Hinnsjön och Drömmebodarna fredag 12 juni blev en mycket uppskattad kväll med fin gemenskap och intressanta berättelser om området upp mot Hinnsjön. Ett 30-tal deltog denna gång.  

Under 2 veckor i juli har simskola hållits på Drömme badplats med 28 deltagare. Som vanligt är det IOGT-NTO Drömme som ordnat simskolan tillsammans med Örnsköldsviks kommun. Simlärare har varit Elin Häggström och Lovisa Näslund. Avslutningen hölls fredag 24 juli på Valhalla med utdelning av märken och diplom, traditionell skattjakt och gott fika.
IOGT-NTO Drömme ordnade också städ- och röjkväll på Drömme badplats tillsammans med intresseföreningen tisdag 9 juni. Efter väl förrättat värv bjöds de 30-tal deltagarna på kaffe och korvgrillning nere på stranden.

Söndag 19 juli

Fäboddag på Nybodarna med nästan 200 deltagare.

Fredag 17 juli

Sommarens andra grillkväll på badstranden med ett 30-tal deltagare.

Måndag 13 juli

Simskolan började.

Fredag 10 juli

Sommarens andra grillkväll på badstranden.

Fredag 3 juli

Sommarens första grillkväll på badstranden samlade ett 25-tal deltagare.

Fredag 12 juni

Ett 40-tal deltog i intresseföreningens vandring längs den gamla leden till Båthusbacken och Drömme fäbodar. Kvällen bjöd på överraskande bra väder och det blev en mycket trevlig kväll som avslutades med hamburgare och kaffe vid Drömmebodarna.

Örnexpo 20-24 maj i Örnsköldsvik

6 av IOGT-NTO Drömmes medlemmar var med i IOGT-NTO-kretsens monter på den stora mässan Örnexpo på Skyttis i Örnsköldsvik och informerade om IOGT-NTO:s arbete.

Hjärtstarterkurs i Drömme onsdag 20 maj 

På Valhalla i Drömme finns det nu en hjärtstarter som ska kunna användas av befolkningen i främst södra Sidensjö. Hjärtstartern har bekostats av Våra Gårdar (Nykterhetsrörelsens samlingslokalorganisation).
Vid hjärtproblem är det viktigt att man snabbt får hjälp och i väntan på ambulans är det mycket värdefullt att ha tillgång till en hjärtstarter. Även om man inte har tillgång till en hjärtstarter kan man ändå ge bra hjälp om man kan hjärt- och lungräddning (HLR). Den hjärtstarter som finns på Valhalla ska placeras lätt tillgänglig i lokalen så att det är enkelt att hämta den vid behov.
För att på bästa sätt kunna utnyttja hjärtstartern ordnade IOGT-NTO Drömme och Föreningen Valhallalokalen onsdag 20 maj en kurs om hjärtstartern och hjärt- och lungräddning på Valhalla i samarbete med Civilförsvarsförbundet i Örnsköldsvik. Tommy Sjöberg som var kursledare inledde med att berätta om Civilförsvarsförbundets omfattande verksamhet. Man sysslar bland annat med utbildning hur man klarar kriser och katastrofer, information om säkerhet i vardagen och bildande av f
rivilliga resursgrupper (FRG) som ska användas som extra resurs vid stora kriser och olyckor. Läs mer om Civilförsvarsförbundet på www.civil.se.
Sedan var det dags för de 20-tal deltagarna att lära sig hjärt- och lungräddning genom att träna på en övningsdocka som heter Mini Anne samtidigt som en mycket instruktiv videofilm visades. Det var en mycket värdefull övning som gjordes flera gånger för att träna in alla moment.  Efter HLR-övningen blev det sen förevisning och övning med hjärtstartern som är mycket lätt att använda.
Den instruerar själv vad man ska göra och avgör också själv vad som behöver göras i varje moment.
När kursen var slut var alla deltagare mycket nöjda med vad man lärt sig och kursledaren Tommy Sjöberg fick mycket beröm för en mycket lärorik och värdefull kurs. Troligen kommer det att bli ytterligare kurser i hjärt- och lungräddning och hjärtstarter i Drömme då det finns fler som är intresserade att lära sig denna livsviktiga kunskap. 
Mer information om HLR finns på www.hlr.nu.

Vårcafe i Folknykterhetens Vecka i Drömme tisdag 19 maj

IOGT-NTO Drömmes vårcafé på Valhalla i Drömme tisdag 19 maj samlade ett 60-tal deltagare. Annika Östman från Ramvik var kvällens artist med sitt fina program om Monica Zetterlund och hennes musik. Hon kallar programmet ”Ett lingonris i ett cocktailglas” vilket var Tage Danielssons smeknamn på Monica Zetterlund. Ett mycket passande epitet som är lätt att förstå. Även om Monica Zetterlund lämnade sitt Värmland för att resa ut i den stora fina världen släppte hon aldrig kontakten med hembygden. 
I sitt program framför Annika Östman både intressanta anekdoter hämtade ur Monica Zetterlunds liv och många av sina favoriter ur Zetterlunds digra jazz- och visskatt.
Med sin fantastiska sångröst bjöd Annika publiken på en nostalgisk resa genom Monika Zetterlunds melodier som också är en del av våra mest kända svenska kompositörers visskatter. Bland annat Hasse Alfredsson, Beppe Wolgers och Olle Adolfsson har skrivit flera av Monika Zetterlunds mest kända låtar.
Under den trevliga kvällen på Valhalla höll Olle Häggström en apell med anknytning till den pågående Folknykterhetens Vecka. Årets tema är
Minska det alkoholrelaterade våldet, något som IOGT-NTO-rörelsen i Örnsköldsvik bland annat informerar om under de aktiviteter som sker på Örnexpo. 
Läs mer om Annika på
www.annikaostman.se

Föreningsmöte med IOGT-NTO Drömme söndag 17 maj

Helgen 16-17 maj var det full fart på Valhalla i Drömme. Lördag 16 maj samlades ett 20-tal medlemmar från IOGT-NTO Drömme och Föreningen Valhallalokalen för den årliga städdagen i och runt den egna lokalen. På några förmiddagstimmar hann man göra det vårfint runt Valhalla. Efter arbetet samlades alla inne på Valhalla för en god lunch bestående av soppa och nybakat matbröd.
På söndagen besöktes IOGT-NTO Drömme av medlemmar från ett flertal andra IOGT-NTO-föreningar som gjort en studieresa kring de konstverk i Nätra och Sidensjö som skapats av Nätterlunds minnesfond. Tillsammans med IOGT-NTO Drömmes medlemmar åts en mycket god söndagsmiddag.
Efter maten berättade Gunnar Eklöf och Olle Häggström lite om bakgrunden och historien kring den storartade donationen som Jonas Nätterlund gjorde till bygden 1995. Det blev också information om den kommande Folknykterhetens Vecka som innehåller många arrangemang för IOGT-NTO-rörelsen i Örnsköldsvik.    
Efter middagen höll IOGT-NTO Drömme föreningsmötet för maj. Bland annat lämnades rapporter från valborgsmässofirandet och musikarrangemanget African Mixed Cultures på Valhalla och bowlingspel med föreningen i Örnsköldsvik. Föreningen har också haft deltagare vid NBV:s MittSveriges årsmöte, Våra Gårdar-distriktets årsmöte och kretsens träff inför Folknykterhetens Vecka.
Även våren och sommaren innebär många aktiviteter för föreningen. Under kommande vecka kommer många medlemmar att delta i aktiviteterna under Folknykterhetens Vecka och i juni och juli ordnar föreningen städkväll och simskola på badstranden i Drömme.
Under mötet beslutades också om en innehållsrik arbetsplan för hösten 2009 som bland annat innehåller 3 teaterförställningar med mat och en familjeteaterföreställning.          

40-års-jubileum för Drömme Jaktklubb fredag 15 maj

 ”- Till Karlar och huldror i Drömmarnas land. Budkavlen förtäljer att jägarna i Drömme land nu står rustade för fest och jubileum.”

Så pampigt inleddes inbjudan till Drömme Jaktklubbs 40-årsjubileum. Ett jubileum som firades fredag 15 maj med en trivsam träff uppe vid Hinnsjön. Jaktlaget i Drömme har förstås funnits långt innan Drömme jaktklubb bildades för 40 år sedan men då i en mer informell form.
Föreningens ordförande Gösta Norberg, eller talman som han kallar sig i den välskrivna inbjudan, hälsade välkommen till ett 20-tal medlemmar uppe vid den natursköna rastplatsen vid kraftverksdammen ovanför Drömme. Här bjöds på kaffe med smörgås innan deltagarna gav sig iväg på en jaktstig med riktning mot Lage Näsströms stuga vid Hinnsjön. Där serverades vid ankomsten en välsmakande festmiddag och det blev en mycket trevlig kväll för jaktlagets medlemmar med alldeles säkert många och mångordiga historier om jakt på både älg och andra villebråd.       

Valborgsmäsofirande i Drömme 2009 

Mer än 120 hälsade våren välkommen på Valhalla i Drömme på valborgsmässoaftonen. Som vanligt var det IOGT-NTO Drömme och studieförbundet NBV som bjöd in till valborgsmässofirandet.
Olle Häggström, ordförande i IOGT-NTO Drömme, hälsade välkommen till ett fullsatt Valhalla. Han riktade ett speciellt välkommen till Sidensjö Kyrkokör som sjungit in våren på Valhalla under många år. Efter välkomnandet sjöng kyrkokören under körledare Åsa Allard flera välkända vårsånger.

Årets vårtalare på Valhalla under valborgsfirandet var Eddie Östman från Näs som höll ett fint och humoristiskt vårtal om vad våren innebär för honom. 
Efter vårtalet blev det mer vacker sång av kyrkokören innan det blev serveringspaus med fika och lotterier. Vårfirandet fortsatte sedan utomhus och ytterligare deltagare anslöt sig för att se brasan och det vackra fyrverkeriet.
Efter fyrverkeriet återvände många tillbaka in i lokalen för trivsam samvaro och för att köpa varmkorv och dricka.

Musikföreställning i Drömme 25 april 2009 

Lördag 25 april var det en fascinerande musikföreställning på Valhalla. Gruppen African Mixed Cultures, fem professionella musiker och dansare som har rötter i Senegal, Guinea och Zimbabwe bjöd på en show som innehöll styltdans, eldshow, akrobatisk koreografi, massor av slagverk och vacker traditionell kora.
Medlemmarna har världen som sin arbetsplats och nu blir Västernorrland en del av världen och får uppleva de afrikanska ländernas mångfacetterade kultur och
uttryck. Medlemmar i gruppen är: Ibou Gaye, Ibrahima Niang, Mohammed Ablos Diaby, Yaya Diabaté och Daocoumba Diop. Ett 30-tal barn och vuxna deltog.
Arrangörer var IOGT-NTO Drömme, Våra Gårdar och studieförbundet NBV.

Skärtorsdag 9 april:

Föreningsmöte med IOGT-NTO Drömme

Skärtorsdagskvällen samlades ett 30-tal medlemmar i IOGT-NTO på föreningslokalen Valhalla för påskfest och månadsmöte.
Birgitta Egnell, Gulli Viström Uhlin, Ingrid Darj och Olle Häggström i serveringskommittén hade dukat upp ett både vackert och välsmakande bord med alla sorters påskmat som åts med god aptit.
Vid föreningsmötet kunde flera nya medlemmar rapporteras, något som gladde alla. Under 2009 har föreningen som mål att öka till 205 medlemmar. IOGT-NTO i hela landet har som mål att öka med 8 000 medlemmar under 2009. Ju fler medlemmar nykterhetsrörelsen har desto mer kan den påverka alkoholpolitiken i en positiv riktning för samhället.
Sedan förra månadsmötet hade det varit ovanligt stor aktivitet i föreningen och rapporter lämnades från IOGT-NTO:s kretsårsmöte i Arnäs, deltagande i en konferens om digitala hus i Söråker, teater med ”Välkommen till mords” på Valhalla, start av en studiecirkel om rörelsens värdegrund, Sidensjömästerskapen i frågesport, distriktsårsmöten med JUNIS, UNF och IOGT-NTO och årsmöte med Sidensjö Framtid.
Vid rapporten om digitala lokaler beslöts att undersöka möjligheterna att förvandla Valhalla till en digital lokal för att kunna visa t.ex opera, musikföreställningar, teater och sportevenemang.
Det låter kanske som en omöjlig dröm att kunna visa opera i en by på landsbygden men med dagens teknik är det faktiskt fullt möjligt att visa direktsänd opera från Metropolitan i New York bara man har rätt utrustning.
Kommande aktiviteter för IOGT-NTO Drömme innehåller middag med bowlingspel i Örnsköldsvik, årsmöten med studieförbundet NBV och samlingslokalorganisationen Våra Gårdar, familjeföreställningen African Mixed Cultures på Valhalla, valborgsmässofirande i Drömme, besök från IOGT-NTO Höga Nord från Domsjö och vårcafe med Annica Östman.
Som avslutning blev det en frågesport om rörelsefrågor med 5-mannalag. Bertil Westin hade sammanställt en tävling med 10 frågor som bland annat handlade om innehållet i IOGT-NTO:s tidning Accent.

Tisdag 31 mars:

SM i frågesport  

Sidensjö EFS visade sig vara Sidensjös mest allmänbildade förening när Sidensjömästerskapen (SM) i frågesport avgjordes tisdag 31 mars. Sidensjö EFS har många gånger tidigare varit inblandad i tätstriden i frågetävlingen och lyckades nu för första gången ta hem den prestigefyllda titeln som SM-mästare i frågesport. I laget ingick Per Olsson, Lennart Edmark, Anna Hellström och Ronny Westin.
Det var 13:e gången som Sidensjömästerskapen arrangerades. Sen första gången 1997 har tävlingen blivit en kär tradition för föreningarna i Sidensjö och det brukar vara 12-13 föreningar som deltar med ett eller flera lag. Även om det är roligt att vinna tävlingen är det mest en lekfull kväll där det finns gott om plats för skämt och gliringar mellan lagen och tävlingsledningen. Arrangörer för tävlingen som hölls på Valhalla i Drömme var som tidigare år IOGT-NTO Drömme.
Eric Forsberg var tävlingsledare med Roland Thelin och Bertil Westin som medhjälpare. Frågorna var som vanligt blandade. Lagen väljer själva om de vill svara på 3, 2 eller 1 poäng och 3-poängsnivån kan vara vanskliga att svara på, något flera av lagen märkte när de gissade fel. För att få med också ungdomar finns även några frågor som ämnen som riktar sig till yngre.
Men Sidensjö EFS saknade inte konkurrens om tätplatsen. Flera lag var med i toppstriden och de slutliga tvåorna och treorna Rössjö By- och Kulturförening och Drömmebygdens Intresseförening var bara några poäng efter när slutresultatet var klart.
Även arrangerande IOGT-NTO Drömme deltog själva med tre lag, som samtliga placerade sig i mitten av resultatlistan. Övriga deltagande lag var Sidensjö Hembygdsförening, Centern i Sidensjö, Sidensjö Församling, Brynge Kulturförening, By Intresseförening och Sidensjö PRO.

Söndag 29 mars:

Säsongens sista planerade träff vid Näslandet samlade ett 20-tal deltagare.

Tisdag 24 mars:

Årsmöte med Föreningen Valhallalokalen

Föreningen Valhallalokalen i Drömme, byggnadsföreningen som förvaltar den välkända samlingslokalen Valhalla i södra Sidensjö, har hållit årsmöte.
Valhalla som byggdes 1912 har sedan dess genomgått flera upprustningar och utbyggnader. Under senare delen av 2008 gjordes den senaste upprustningen av fastigheten. Valhallas entré byggdes om med tre nya och mycket fräscha toaletter som ersätter de tidigare dam- och herrtoaletterna från 1966. Tack vare bidrag från både Boverket och Örnsköldsviks kommun och mycket frivilligt arbete från medlemmar är upprustningen helt finansierad. Alla som reparerat våtrumsutrymmen vet vilka kostnader det innebär och det känns skönt för föreningen att vara skuldfri efter en sån omfattande upprustning.
Just ekonomin är ett ständigt bekymmer för Valhallalokalen liksom för övriga som driver föreningslokaler. De driftsbidrag som finns är relativt små och räcker inte långt. För Valhallalokalens del visar resultaträkningen för 2008 på ett underskott och om inte intäkterna i framtiden stiger i samma takt som kostnadsökningarna går våra värdefulla föreningsdrivna samlingslokaler en osäker framtid till mötes. Alkoholfria mötesplatser som Valhalla borde vara särskilt viktiga att stödja när samhällskostnaderna för alkohol och andra droger är så höga som de är.
Men trots de ekonomiska bekymren ser styrelsen för Valhallalokalen framtiden an med tillförsikt och nästa stora projekt för lokalen är att tillsammans med huvudägaren IOGT-NTO Drömme undersöka möjligheterna att förvandla Valhalla till en digital lokal. Med en sån upprustning är det möjligt att t.ex. visa direktsänd opera från Metropolitan Opera i New York. Det låter kanske som en dröm att visa opera i Drömme men det är faktiskt fullt möjligt med dagens teknik.
Till ny styrelse för Föreningen Valhallalokalen valdes Roland Thelin, ordförande, Åke Edfors, vice ordförande, Ulla Thelin, kassör, Bertil Westin, sekreterare, Gösta Norberg, Bengt Vikner och Erik Häggström.

Söndag 22 mars:

Teater i Drömme

Mord och mat låter kanske inte så aptitligt tillsammans. Men i Drömme söndag 22 mars blev det faktiskt en mycket lyckad kombination för de 90 som fick vara med när IOGT-NTO Drömme bjöd in till teater med mat på Valhalla.
Teaterföreställningen var Profilteaterns ”Välkommen till mords” som är en kriminalgåta som utspelas mitt under en trerätters middag. Ett hittills ouppklarat mord har begåtts för några år sedan och nu är det dags att avslöja mördaren, något som teaterpubliken ska lösa under middagen. Skådespelarna som spelar de fyra syskonen Stenhammare ger publiken ledtrådar mellan maträtterna och många av publiken får också spela med i pjäsen i små roller. Helt improviserat får man kliva upp och spela med i pjäsen, något alla klarade mycket bra. Mest skratt drog den som utsågs till landshövding ner när hon tillfrågades om vad som är bra i länet. Allt var bra i länet utom den organisation som hanterar sjukhusen meddelade ”landshövdingen”.
Vid kaffet kom så upplösningen på mysteriet efter att publiken fått lämna sina gissningar på vilken mördaren var och hur mordet gått till. Flera av publiklagen hade mycket skickligt räknat ut rätt mördare med hjälp av de ledtrådar som skådespelarna lämnat och det bord med ledtrådar som fanns i lokalen.
Både teater och mat var mycket uppskattat av teaterbesökarna som också trivdes med varandra denna både gemytliga och spännande eftermiddag i Drömme.
 

Söndag 8 mars:

Familjedag vid vindskyddet på Näslandet med ett 30-tal deltagare.

Söndag 8 mars:

Månadsmöte med IOGT-NTO Drömme på Internationella Kvinnodagen

På Internationella Kvinnodagen den 8 mars höll IOGT-NTO Drömme föreningsmötet för mars månad. För att uppmärksamma Kvinnodagen var temat för dagen jämställdhet. Innan förhandlingarna hölls en intressant diskussion om jämställdhet i allmänhet och föreningens jämställdhet i synnerhet. Deltagarna var eniga om att jämställdheten inom föreningen är relativt god även om det finns saker som kan förbättras. Till exempel är fördelningen mellan kvinnor och män bland styrelsens ordinarie ledamöter exakt 50-50, så visst har jämställdheten kommit en bit på vägen jämfört med hur det var förr.
Efter jämställdhetsdiskussionen hölls föreningsmötet. Glädjande nog kunde 3 nya medlemmar rapporteras. Rapporter lämnades från Benny Haags föreläsning i Örnsköldsvik, Junis sportlovsläger i Solberg och deltagande i Riksteaterns utbudsdagar i Ånge och resultatet i musikfrågesporten Musikleken.
Bland kommande arrangemang för föreningen och medlemmarna märks IOGT-NTO-kretsens årsmöte i Arnäsvall, en konferens om digitala lokaler i Söråker, teatern Välkommen till Mords på den egna lokalen Valhalla och SM i frågesport i slutet av mars.
Under våren kommer föreningen att starta en studiecirkel i IOGT-NTO-rörelsens värdegrund, en viktig cirkel för både organisation och medlemmar. Föreningen ska också ordna en utbildning för den hjärtstarter som Föreningen Valhallalokalen vunnit av sin riksorganisation Våra Gårdar. Studiecirkeln som också ska innehålla utbildning i hjärt- och lungräddning kommer att vara öppen även för icke-medlemmar då hjärtstartern ska vara tillgänglig för alla i bygden.

Som vanligt innehöll den trevliga eftermiddagen på Valhalla både söndagsmiddag och kaffe med gokaka. Kaffet intog samtidigt som deltagarna gruppvis fortsatte att diskutera jämställdhetsfrågor med hjälp av kort med frågeställningar.

Söndag 15 februari:

IOGT-NTO Drömme har hållit årsmöte på Valhalla i Drömme med ett 30-tal deltagare. Innan mötet bjöds det som vanligt vid föreningens möten på söndagsmiddag som smakade mycket gott.
Förhandlingarna gick smidigt under ledning av årsmötesordförande Eddie Östman. Den som vanligt digra verksamberättelsen för det gångna verksamhetsåret gicks igenom och godkändes.
Arbetsplanen för 2009 är som tidigare år full av aktiviteter. Föreningen fortsätter  arbetet för ett bättre samhälle utan alkohol och narkotika.
Årsmötet antog en offensiv arbetsplan med klart uttalade mål om fortsatt opinionsarbete för en restriktiv alkoholpolitik, ökad ungdomsverksamhet och ökning av medlemstalet.
Vid valen blev det i stort sett återval på hela styrelsen. Olle Häggström fortsätter som ordförande med Ulla Thelin som vice ordförande. Kassör och juniorledare är Ingrid Darj och sekreterare är Bertil Westin. Övriga ledamöter i styrelsen är Eivor Svensson-Sedin, Roland Andersson, Elsa Andersson och Tage Gidlund.
Efter förhandlingarna var det visning av ett bildspel av fjolårets verksamhet med bilder tagna av Bertil Westin.

Söndag 8 februari:

Drömmebygdens Intresseförening har hållit årsmöte på Valhalla i Drömme med ett 50-tal deltagare. Förutom årsmöte innehöll den trevliga söndagseftermiddagen älgmiddag som serverades av Drömme Jaktklubb, utdelning av den mycket prestigefyllda utmärkelsen ”Årets Drömmare” och vacker musikunderhållning med den ungdomliga folkmusikgruppen Kvalster.

Årets Drömmare 2008 blev Bengt Vikner och Tage Gidlund. Bengt och Tage fick utmärkelsen för sitt outtröttliga arbete för innevånarna i Drömmebygden. Om något behöver göras snabbt i bygden är det ofta de tillsammans som rycker ut och ordnar det.

Årsmötesförhandlingarna som leddes av Olle Häggström var snabbt avklarat. Tyngdpunkten låg på en diskussion kring kommande verksamhet. Som vanligt blir det många fina arrangemang det kommande året och en av höjdpunkterna lovar att bli vandringen till okänt mål 12 juni. 2008 hölls den första vandringen av det här slaget då ett 50-tal Drömmebygdare vandrade till Nybodarna en ljuvlig fredagskväll i början av juni. Under sommaren blir det också en musikkväll vid kraftverksdammen och fäboddag på Nybodarna.

Vid valen omvaldes Johan Sandström enhälligt som ordförande för föreningen. Även den övriga styrelsen omvaldes. Styrelsen består förutom Johan av Eleonor Norberg, Lennart Bylund, Cecilia Nolander, Helen Bylund, Margaretha Häggström, Daniel Söderlind, Anders Westman och Olle Häggström.

Efter mötet blev det sedan vacker musik med musikgrupppen Kvalster, 5 flickor från Gottne, Bredbyn och Domsjö, som spelade vacker folkmusik på fiol, basfiol och en liten transportabel orgel. Ibland förstärktes gruppen av riksspelmannen Anders Eriksson som varit lärare för dessa ungdomar under ganska många år.

Efter musiken bjöd Drömme Jaktklubb på en mycket välsmakande älgmiddag. Kockarna Ingvar Forsman och Lars Häggström serverade tillsammans med de övriga jaktkamraterna i år på 2 olika soppor som var utsökta. Recepten på sopporna finns publicerade på Drömmes Hemsida, www.dromme.se. Efter maten blev det mer vacker musik med Kvalster innan Johan Sandström tackade alla för en mycket trevlig eftermiddag.

Torsdag 22 januari:

Församlingsafton i Sidensjö

Omkring 70 deltog vid församlingsaftonen i Sidensjö församlingshem torsdag 22 januari. Halsmandlarna, föreningen Hjärt- och Lungsjukas egen sångkör, stod för underhållningen med sitt vackra musikprogram Gud i Naturen. I Sidensjö turas ortens föreningar om att arrangera några av församlingsaftnarna och värdförening den här kvällen var IOGT-NTO Drömme.
Den trevliga kvällen i församlingshemmet inleddes med att JanOlov Nordström från församlingen och Olle Häggström från IOGT-NTO Drömme hälsade välkommen. Efter en dikt av Olle blev det Halsmandlarnas tur att sjunga. Under ledning av körledaren Margot Ehlin framförde kören många vackra sånger med anknytning till Gud och Natur och det blev även allsång.
Innan pausen för fika och lotterier visades ett kort bildspel om verksamheten i IOGT-NTO Drömme under 2008.
Efter pausen tog andra delen av Halsmandlarnas program vid. Innan sången började berättade Margot Ehlin lite om föreningen Hjärt- och Lungsjukas verksamhet och om den lokala fond föreningen har i Örnsköldsvik. Fonden som hon rekommenderade varmt har bland annat bidragit till att hjärtstartare har kunnat köpas in.
Efter mer vacker sång och musik av Halsmandlarna var det dags för JanOlov Nordström att avsluta församlingsaftonen. Han tackade alla deltagare för en trevlig och inspirerande kväll och ledde sedan deltagarna i den tänkvärda Sinnesrobönen.

Söndag 18 januari:

Föreningsmöte med IOGT-NTO Drömme

IOGT-NTO Drömme har hållit januari månads föreningsmöte.  Som vanligt inleddes mötet med en god söndagsmiddag som serverades av Ingrid Darj, Berta Hållberg, Ola Domeij, Elsa Andersson och Gustav Strömberg.
Eftersom det bara gått några veckor sen senaste föreningsmötet fanns det inte så många rapporter. Föreningen har haft besök av 3 representanter från Hålan, ungdomsgården i Bjästa, som gjorde ett studiebesök för att se föreningens lokal Valhalla. Det finns också intresse av ett samarbete mellan ungdomsgården och IOGT-NTO Drömme. Ett informationsbrev har skickats ut till föreningens drygt 200 medlemmar om vårens kommande verksamhet. Runt 50 procent av föreningens medlemmar är med på något av föreningens arrangemang under året men många bor på andra orter och är säkert nyfikna på vad som händer i Drömme. 
En mycket rolig rapport för både föreningen och innevånarna i Drömmebygden är att Föreningen Valhallalokalen vunnit en hjärtstartare från Våra Gårdar, nykterhetsrörelsens samlingslokalorganisation. Hjärtstartaren ska finnas på Valhalla, lätt tillgänglig för den händelse att den behövs i bygden. Det är också tänkt att hålla en kurs i samarbete med Räddningstjänsten hur hjärtstartaren ska användas. Bland kommande aktiviteter för IOGT-NTO Drömme märks en församlingsafton i Sidensjö med sånggruppen Halsmandlarna, deltagande i IOGT-NTO-distriktets aktivitetsdag i Kramfors lördagen den 31 januari och musikfrågesporten Musikleken den 3 februari. 15 februari håller föreningen sitt årsmöte och måndag 16 februari kommer förhoppningsvis många av medlemmarna att delta när Benny Haag föreläser i Örnsköldsvik.Efter förhandlingar och efterrätt med kaffe blev det spel på föreningens nyinköpta inomhuscurlingbana. De flesta av deltagarna provade på att spela curling och det  gick riktigt bra efter några provkast.

Söndag 11 januari:

För andra året i följd ordnade Drömmebygdens Intresseförening julgransplundring på Valhalla i Drömme. Julgransplundringar var tidigare vanliga i Drömme men tyvärr minskade barnantalet och arrangemanget las i malpåse några år. Glädjande nog finns det fler barn i bygden nu och intresseföreningen har återuppväckt den trevliga traditionen.
Ett 50-tal barn och vuxna från Sidensjö och Övre Nätra var med under julgransplundringen söndag 11 januari. Först blev det dans kring julgranen med alla de välkända lekarna som leddes av Kristina Söderlind. Som avslutning på lekarna blev det "Björnen sover" där björnarna bytte av varandra för att jaga ifatt någon av deltagarna. Efter dansandet blev det fika och en fiskdamm för de yngre. Alla barn fick förstås napp och när fångsten kom fram ovanför skynket fanns en stor godispåse i kroken. 

Söndag 28 december:

IOGT-NTO föreningen i Drömme Sidensjö genomförde 2008 års sista föreningsmöte den 28/12 med 35 deltagare. Trots att det var efter jul var det kombinerat med Lilla Julafton. Kvällen inleddes med gröt och smörgås som ordnats av Roland och Ulla Thelin, Ingrid Darj och Olle Häggström. Föreningsmötet hade som vanligt en lång föredragningslista.

Rapporter lämnades från tävlingen PUMPEN, Teaterföreställningen Händelser i Norrland, kretsens julmarknad och att föreningen arrangerat Luciafest. En helg i december var det aktiviteter vid Nordhallen i Bjästa för att samla in namn till Vit Jul. På Valhalla pågår reparation för att få nya sanitetsutrymmen. Föreningen har vunnit en hjärtstartare från Våra Gårdar. Samarbete ska utvecklas med Fritidsgården i Bjästa. Den kommande verksamheten planerades och i januari blir det föreningsmöte med curling, församlingsafton som föreningen ansvarar för samt deltagande i distriktets kursdag med revykväll.

Vinterns och vårens program är digert med offentliga arrangemang varje månad. Efter mötet blev det kaffe och som avslutning kom Tomten på besök och delade ut paket. Föreningens 105: verksamhetsår var avslutat och vi önskade varandra Gott Nytt År.

Lördag 13 december:

Luciafest i Drömme

Drygt 100 deltog när IOGT-NTO Drömme ordnade Luciafest på Valhalla för 42:a året i följd lördag 13 december. Olle Häggström hälsade välkommen. Han berättade att fram till 1967 då Drömmeskolan lades ner hölls alltid luciafirandet i Drömme där. Sedan tog IOGT-NTO Drömme över traditionen.
Som vanligt var det Sidensjöskolans årskurs 3-4 som skötte om luciatåget. Årets upplaga som bestod av 18 barn från hela Sidensjö innehöll förutom lucia och tärnor även stjärngossar, tomtar och pepparkaksgubbar. Som vanligt imponerade barnen från Sidensjöskolan med vacker och stark sång när de framförde alla de kära luciasångerna.
Efter gott fika och lottförsäljning med bland annat de traditionella julgranslotterna blev det också besök av tomten som delade ut godispåsar till alla barn som samlats vid scenen.
Efter att tomten tagit farväl bjöd sen barnen utan minsta tvekan på en vacker avslutningssång efter önskemål från publiken.

IOGT-NTO Drömme informerar om Vit Jul i Bjästa 12-14 december 2008

Just nu veckorna innan jul driver nykterhetsorganisationen IOGT-NTO kampanjen Vit Jul. Kampanjen vill rikta uppmärksamheten på de uppskattningsvis 300 000 barn i vårt land som lever i hem där alkoholen förstör möjligheterna att få uppleva en fin och trygg jul. Översatt till Örnsköldsviks storlek blir det mellan 1500-2000 barn i vår kommun som är i den situationen. Det är andra året som IOGT-NTO arbetar med Vit Jul.
Under kampanjen samlar IOGT-NTO in kontrakt där undertecknarna förbinder sig att avstå från alkohol under julhelgen och därigenom visa solidaritet med dessa barn.
Flera föreningar inom Örnsköldsvik arbetar med kampanjen, t.ex. är IOGT-NTO i Arnäsvall med på torget i Örnsköldsvik fredagar och lördagar.
Fredag – söndag 12-14 december har medlemmar från IOGT-NTO Drömme stått på ICA Supermarket i Bjästa och informerat om Vit Jul.
Förutom insamling av Vit Jul-kontrakt har man bjudit på glögg, alkoholfri förstås, diskuterat alkoholpolitik och värvat medlemmar. De som deltagit från IOGT-NTO Drömme har varit Elsa Andersson, Eivor Svensson-Sedin, Tage Gidlund, Bertil Westin och Olle Häggström.

Söndag 16 november:

Teater på Valhalla i Drömme

Ett 80-tal teaterbesökare kom till Valhalla i Drömme när den fantastiske berättaren Stig Östman uppförde sin och Teater Västernorrlands berättarföreställning ”Händelser i Norrland”. Arrangörer var IOGT-NTO Drömme i samarbete med studieförbundet NBV och Våra Gårdar.
Under en dryg timmas tid framförde Stig 5 berättelser från Norrland, alla lika fängslande. Några av berättelserna var allvarliga och andra mycket humoristiska. Stig Östman är en suverän berättare som lockar åskådarna till många skratt. De berättelser som Stig framförde var
Den sanna kärleken av Torgny Lindgren, Det hängde på håret och Orvar Lundbergs lycka av Kjell-Peder Johansson, Länsmans irrfärder av honom själv och ett dråpligt avsnitt ur Mikael Niemis succébok ”Populärmusik från Vittula” där ett minst sagt stormigt arvsskifte skildras.
Innan föreställningen bjöd arrangören IOGT-NTO Drömme på en utsökt söndagsmiddag med bland annat fläskfilé.
Tidigare i höst har även familjeföreställningen Askungen och monologen ”Jag och min pessimist” spelats i Drömme.
Teater Västernorrlands version av den klassiska barnsagan Askungen gav ett 80-tal barn och föräldrar en mycket rolig lördagseftermiddag när denna mycket speciella föreställning om Askungen spelades. Tre clowner spelade av Jens Nilsson, Lena E. Forslund och Maria Granhagen hinner på en dryg timma både gå igenom handlingen i den kända sagan på ett lättbegripligt sätt och också roa publiken med många improviserade upptåg. Skulle något gå fel under föreställningen tas ett snabbt beslut i samråd med publiken att börja om igen tills allt blir rätt och begripligt.
En söndagseftermiddag i början av oktober fick ett 50-tal åskådare en högtidsstund när Teater Scratch från Luleå uppförde den underfundiga föreställningen "Jag och min pessimist" i Drömme. Skådespelerskan Charlotte Lindmark gjorde rollen som sin inre pessimist som tyckte att inget Charlotte gjorde var bra. Men till slut vann Charlottes positiva sida över pessimisten och hon blev sitt gamla vanliga jag igen. Föreställningen är en bra lektion i hur vi överkommer dåligt självförtroende och dålig självkänsla för att kunna leva ett bättre liv. Som vanligt var det också mat i samband med att det bjuds på teater i Drömme och dagens middag var mycket uppskattad.

Torsdag 13 november:

Månadsmöte och frågesporttävlingen PUMPEN med IOGT-NTO Drömme

Torsdag 13 november höll IOGT-NTO Drömme sitt föreningsmöte för november på Valhalla i Drömme. Kvällen var ovanligt fullspäckad, förutom förhandlingarna hann man också med att äta en mycket god middag serverad av kvällens kökskommitté Gulli Viström-Uhlin, Lars-Åke Uhlin och Olle Häggström och delta i IOGT-NTO:s mångåriga frågesport PUMPEN.
När förhandlingarna tog vid fanns en glädjande rapport om att föreningen fått ett tillskott på 3 medlemmar. Förhoppningsvis blir det ytterligare nya medlemmar under hösten. Mycket hade hänt sen senaste mötet och rapporter lämnades från Världens Barn-insamlingen, teaterföreställningen ”Jag och min Pessimist”, invigningen av den nya inomhuscurlingbanan, IOGT-NTO-kretsens kursdag, Våra Gårdar-distriktets kursdag, träff om framtidens IOGT-NTO i Örnsköldsvik, fadderbarnsfest, ljusmanifestation för narkotikans offer och familjeteatern ”Askungen”.
Bland kommande aktiviteter för IOGT-NTO Drömme märks teater med Stig Östman i mitten av november, deltagande i IOGT-NTO-kretsens julmarknad, aktiviteter kring Vit Jul-kampanjen i december, luciafest med luciatåg från Sidensjöskolan och Lilla Julafton med föreningsmöte efter jul.
En arbetsplan för vårterminen 2009 gicks igenom och fastställdes. Den innehåller både traditionella arrangemang och en del nya. I mars blir det en teater på Valhalla som heter ”Mord till bords”, under en tre-rätters middag kommer publiken att få lista ut en mordgåta. Föreställningen verkar minst sagt spännande.

Efter föreningsmötet stärkte sig mötesdeltagarna och några nyanlända med en kaffekopp innan den riksomfattande frågesporttävlingen PUMPEN började. Det är en frågesporttävling där 20 uppgifter ska klaras av på 60 minuter. Alla hjälpmedel är tillåtna och svårighetsgraden är förstås därefter. Årets frågor var ännu svårare än vanligt och när resultatet meddelades hade IOGT-NTO Drömme placerat sig på en ungefärlig 56:e plats i landet bland 127 tävlande lag.

Lördag 8 november:

Teater på Valhalla med familjeföreställningen Askungen. Tre clowner spelade upp en egen version av den kända sagan som roade både unga och äldre.

Lördag 1 november:

Storgranen vid Drömmebodarna togs ner

Lördag 1 november togs den mäktiga storgranen vid Drömmebodarna ner. Tyvärr var den inte riktigt frisk längre och hellre än att låta den blåsa omkull valde man att ta ned den så att en del av den ska kunna sparas och visas upp.
Anders Westman skötte om själva fällningen av granen och till sin hjälp hade han Lage Näsström, Sture Näsström, Nils-Ola Vikner, Bengt Vikner och Olle Jonsson.
När årsringarna på det cirka 25 meter höga trädet räknades efter fällningen kom man fram till att granen var cirka 125 år gammal. Stubbens diameter mätes upp till 95 centimeter vilket ger en omkrets vid roten på 3 meter.
Troligen har granen växt där det funnits en lagård eller liknande under fäbodtiden och blivit rejält gödslad därigenom.
Efter att trädet kapats upp i lämpliga längder körde Olle Jonsson dem till fäbodvallen med sin skotare. Den grövsta biten kommer att bevaras på Drömmebodarna som ett minne av storgranen. Av de övriga bitarna kommer intresseföreningen att tillverka ett par rejäla bänkar att placera på Drömmebodarna.   

Det är Drömmebygdens Intresseförening som tillsammans med markägarna vid Drömmebodarna håller den gemytliga fäbodvallen mellan Drömme och Hinnsjön i skick. Varje år arrangerar föreningen en surströmmingskväll på vallen och platsen är en trivsam rastplats för alla skogsvandrare som passerar förbi. 

Tisdag 28 oktober:

Vänner i Världen – Fadderbarnsfest i Drömme

Tisdag 28 oktober var det dags för IOGT-NTO Drömme:s årliga gåvoauktion till förmån för internationellt bistånd. När föreningen startade med auktionerna 1958 kallades kvällen för Fadderbarnsfest eftersom föreningen under många år hade fadderbarn i några av Afrikas länder. Nuförtiden går de insamlade pengarna till IOGT-NTO-rörelsens internationella biståndsarbete i bland annat Östeuropa, Afrika, Sri Lanka och sydvästra Asien och därför kallas kvällen även för Vänner i Världen.
Hela 11 100:- samlades in under auktionen där auktionisten Olle Häggström som vanligt var suverän på att locka fram generösa auktionsrop från de 50-talet deltagarna. Bland annat auktionerades det ut mycket tunnbröd som bakats samma dag på Valhalla. Mycket av det övriga som auktionerades ut var skänkt av medlemmar från föreningen och andra bybor.
Eftersom SIDA skjuter till en summa som motsvarar 9 gånger det insamlade beloppet betyder det att gåvoauktionen i Drömme bidrar med cirka 100 000 kronor för internationellt bistånd.
Innan auktionen bjöd sånggruppen Halsmandlarna på skönsång under ledning av körledaren Margot Ehlin. Halsmandlarna som är föreningen Hjärt och Lungsjukas egen sånggrupp bjöd på många välkända örhängen blandat med allsång där publiken gärna sjöng med.
Under kvällen visades också ett bildspel som informerade om IOGT-NTO:s internationella biståndsarbete. Som vanligt dök Sollefteåtomten Yngve Sundqvist upp och han berättade om sitt arbete med att dela ut julklappar till barn och han sålde också sina omtyckta jultidningar.

Onsdag 15 oktober:

15 oktober var det invigning och premiärspel av den inomhuscurlingbana IOGT-NTO Drömme nyligen skaffat till sin lokal Valhalla. Ett 20-tal ungdomar och vuxna deltog under invigningen och efteråt blev det tillfälle att prova på att spela inomhuscurling. För många var det säkert första gången man spelade curling överhuvudtaget men efter några provkast gick det riktigt bra att bemästra det roliga spelet.
Banan består av en 10 meter lång filtmatta med de korrekta curlingmarkeringarna. Till banan finns det 8 curlingstenar som väger lite mindre än de vanliga curlingstenarna. Handtaget på stenen är också annorlunda för att passa till inomhusspelandet.
Roland Thelin från IOGT-NTO Drömme hälsade välkommen innan det blev en högtidlig invigning av banan. 4 av deltagarna hjälptes åt att klippa av bandet över curlingbanan och sen blev det flera spännande curlingmatcher mellan ungdomar och vuxna. Många var riktigt duktiga på att kasta curlingstenarna så att det blev poäng till det egna laget. Men ibland lyckades förstås motståndarna stöta bort stenen så att poängen gick över till dem.
Efter curlingspelet bjöds det på gott fika innan den gemytliga curlingkvällen på Valhalla var över.

Söndag 12 oktober:

Teater på Valhalla med Teater Scratch från Luleå. Ett 50-tal fick se den humoristiska och eftertänksamma "Jag och min pessimist" med skådespelarna Charlotte Lindmark och Dan Swärd.

Söndag 5 oktober:

Föreningsmöte med IOGT-NTO Drömme med ett 25-tal deltagare.

Söndag 14 september:

Skidåkerskan har fått tillbaka staven!

Nu är det snart 3 år sedan Jörgen Nilssons vackra skulptur ”Skidåkerskan” vid rastplatsen i Näs, Sidensjö, invigdes. Skulpturen som placerats ut av Stiftelsen Sigrid Johan och Jonas Nätterlunds minnesfond kom till på förslag från föreningarna i Drömmebygden som en hyllning till Märta Norbergs framgångar i skidspåren. Märta är ju född i Kläppen på andra sidan Drömmesjön sett från rastplatsen och när man står vid skulpturen syns Märtas barndomshem tydligt.
För en tid sedan miste skulpturen olyckligt nog sin ena stav. Enligt vad som berättats av de som befann sig på rastplatsen när det hände var det en ung pojke på genomresa som var lite för hårdhänt när han undersökte statyn och han lyckades bryta loss staven från den övriga skulpturen. Lyckligtvis var det några av de närvarande som tog vara på staven och lämnade den till konstnären för en senare reparation. Efterforskningar har gjorts vem som var ansvarig för skadegörelsen men det har inte lyckats att få fram det.  
Under tiden som ”Skidåkerskan” bara har haft en stav har någon snäll person försökt hjälpa henne genom att sätta dit en vanlig skidstav. En skidstav som kommit och försvunnit under veckornas gång och som lyckligtvis inte längre behövs nu. Och alla innevånare i Drömmebygden är nog mer än nöjda nu när ”Skidåkerskan” är komplett och lika vacker som hon var tidigare.  
Skulpturen av ”Skidåkerskan” är ju inte det enda konstverket vid rastplatsen i Näs. På lägdan ner mot sjön står Monikas Goras monumentala och fantasieggande skulptur ”Två Bryggor” som också kommit till genom Nätterlunds minnesfond. ”Två Bryggor” är 2 bryggor av rostfritt stål, 20 resp. 30 meter långa, som det är fullt tillåtet att vandra ut på för att t.ex. beundra den vackra utsikten utöver Drömmesjön.
Genom att bryggorna är placerade lite lägre än Gålsjövägens nivå går det inte att se bryggorna om man kommer från Sidensjö. Men om man tar det försiktigt finns det en avkörningsfil i den skarpa kurvan vid rastplatsen så att man köra in på rastplatsen och hitta både ”Skidåkerskan” och Två  Bryggor”.

Söndag 7 september:

Valhalla i Drömme förvandlades till en pizzeria när IOGT-NTO Drömme höll månadsmötet för september. Föreningen bjuder vid varje föreningsmöte sina medlemmar på middag och den här gången var det pizza på menyn. Och det var inte vilka pizzor som helst utan mötesdeltagarna fick tillverka sin egen pizza från grunden i Valhallas bagarstuga.
Först skulle pizzadegen kavlas ut till en lämplig form och lagom tjock. Det var inte så lätt märkte många av deltagarna och förmodligen ökade respekten för de pizzabagare som dagligen åstadkommer perfekt cirkelrunda pizzadegar snabbt och säkert.
Efter att pizzadegen var någorlunda användbar var det dags att lägga på alla smaskiga tillbehör som man ville ha på sin pizza. Sedan överlämnades mästerverket till Roland Thelin som skötte om att grädda allla pizzor i bagarstugans elektriska bakugn, för dagen modifierad med en tunn metallplåt på bakhällen. Bakugnen visade sig vara perfekt även för pizzabakning och det dröjde inte länge förrän väldoftande och välsmakande pizzor började strömma ur ugnen och ner i pizzabagarnas magar.
Några var så imponerande av sina kulinariska mästerverk att de kom tillbaka till bagarstugan för att tillverka ytterligare en pizza till sig själv.
När samtliga var mätta och nöjda hälsade Olle Häggström välkommen till dagens föreningsmöte. Det förra mötet hölls under föreningens utflykt till södra Västerbotten i slutet av augusti och på grund av den korta tiden som förflutit sen dess fanns det endast en rapport på föredragningslistan. Det var en ekonomisk rapport och kassören kunde meddela att föreningens ekonomi ser bra ut och att den följer den lagda budgeten väl.
Punkten nya frågor var däremot mera välfylld och höstens verksamhet för föreningen innehåller bland annat deltagande i IOGT-NTO-kretsens årliga frågesport som i år hålles i Norrflärke. I år tänker IOGT-NTO Drömme delta med tre lag i den mycket statusfyllda tävlingen där lag från hela kommunen tävlar under ledning av den populäre frågesportledaren John E. Själin.  
Föreningen arrangerar själva en teater i början av oktober då Teater Scratch från Luleå kommer med sin humoristiska och eftertänksamma monolog ”Jag och min pessimist”.     
Medlemmar från föreningen kommer också att delta i 2 kurser på Sällsjögården i Jämtland i slutet av september och på IOGT-NTO-kretsens styrelsesamling i Banafjäl.Under mötet så diskuterades två viktiga framtidsfrågor för föreningen i grupparbeten. Under hösten kommer IOGT-NTO Drömme att göra en satsning för att få med fler i det viktiga arbetet med att minska alkoholens skadeverkningar och därigenom skapa ett bättre samhälle. I grupperna diskuterades hur föreningen ska arbeta för att nå detta mål. Många goda idéer väcktes och under hösten ska arbetet med medlemsvärvning fortsätta på olika sätt.
Höstens studiecirklar diskuterades också i grupper bland borden och föreningen kommer under hösten att bedriva studier i trafikkunskap, vävning, digital bildhantering och eventuellt Qi-Gong. Liksom tidigare år bedriver medlemmar i föreningen gruppverksamhet i bagarstugan där de träffas varje vecka för baka bröd av olika slag men också för att ha trevligt tillsammans.
Som vanligt avslutades föreningens med sång och efter att Spel-Olles gånglåt tonat ut tackade Olle Häggström deltagarna för ett bra möte och en mycket trevlig samvaro.

Söndag 24 augusti

Som vanligt inledde IOGT-NTO Drömme höstens verksamhet med en bussutflykt. Årets utflykt gick till gränstrakterna mellan Ångermanland och Västerbotten och bland annat besöktes Nyåker, Pengsjö, Vännäs och Umedalen.
Lennart Ögren körde som vanligt bussen och efter att han hade hämtat upp 39 ressugna medlemmar från företrädesvis IOGT-NTO Drömme men även andra IOGT-NTO-föreningar i området styrde han bussen norrut mot Nyåker.
IOGT-NTO Drömme är en förening med många begåvningar. Bland dessa finns en egen spelman som också var med på denna resa. Gösta Johansson hade tagit med sitt durspel och vid lämpliga tillfällen tog han fram det för att spela upp några uppiggande låtar.
Första anhalt var Nyåker där utställningen om de tre Tallbergsbroarna besöktes. Där blev det två intressanta guidningar om bygget av de tre järnvägsbroarna och om Nyåkers berömde son Sune Jonsson. Sune Jonsson har ju genom både böcker och fotograferande gjord sig känd som en outtröttlig skildrare av den västerbottniska landsbygden. 
På vägen från Nyåker passerades de 3 Tallbergsbroarna. Genom bussens fönster kunde resenärerna se de 2 senare broarna medan man färdades över den första av broarna från 1890 som nu används som vägbro.
Nästa anhalt på resan var Nybyggarmuséet i Pengsjö som har en mycket intressant och omfattande samling av saker och byggnader från fordom. Huvudsakligen är det föremål från nybyggartiden i området men det finns också en stor samling av fascinerande saker från Afrika, hopsamlade av missionärer på tidigt 1900-tal. I Pengsjö blev det också en välkommen kaffepaus utanför museets entrébyggnad.
Härnäst styrde bussen mot Vännäs där en grupp, företrädande män, besåg det mycket sevärda motormuseet vid Vännäs tidigare krigsflygplats. Där fanns det så mycket att se på att man skulle ha kunnat stanna mycket längre. Den övriga gruppen valde istället att besöka Slöjdarna Hus i Vännäsby där det nog fanns lika mycket att se och även att köpa. Att döma av de påsar som bars in i bussen där var besöket på motormuseet betydligt mer ekonomiskt.
Efter upplevelserna i Vännäs var det dags för söndagsmiddagen som intogs på Brännlands Wärdshus som dukat upp en fantastisk västerbottnisk buffé som var en riktig fest att äta.
Sista anhalt på resan var Umedalsparken utanför Umeå och den mycket stora permanenta konstutställningen som finns där. Mer än 40 konstverk finns där, alla lika sevärda. Bland annat finns två av de konstnärer som anlitats av Nätterlunds fond representerade, Anna Stake och Claes Hake.
Efter vandringen genom alla konstverken i Umedalen blev det hemfärd raka vägen hem till Örnsköldsvik och Drömme dit vi kom vi sjutiden på kvällen.

Fredag 22 augusti:

Häromkvällen bjöd Drömmebygdens Intresseförening på surströmmingsfest på fäbodvallen Drömmebodarna högt ovanför Drömme. Det är fjärde året som festen hålls nu och den har blivit en kär tradition i Drömmebygden kunde föreningens ordförande Johan Sandström konstatera när han hälsade de 30-tal gästerna välkomna.
Som vanligt när man samlas på Drömmebodarna var vädret fint och det blev en mycket fin kväll däruppe med god mat, klunsningstävling och trevlig samvaro. För de som inte lärt sig tycka om surströmming fanns det lyckligtvis fullgoda alternativ.
Klunsning är kanske inte unikt för Drömme men behöver kanske ändå en förklaring. På ett linjerat papper görs på en rad ett märke, en kluns, som sedan viks bort så det inte syns. Sedan får alla deltagare skriva sitt namn på den rad där de tror att klunsen finns. Klunsning var ett stort nöje på Uhlins affär på Näsänget där priset ofta var en stubbe, en liten tårta.
Kvällens vinnare blev Birgitta Egnell och Ingrid Darj som vann varsin korg fullpackad med knallgula kantareller. Korgar som var skänkta av Lage Näsström, en Drömmebo som måste ha ett sjätte sinne när det gäller att hitta kantareller.
Efter kaffe och gott doppa till det var det så dags att skiljas efter en mycket trevlig kväll på Drömmebodarna
.

Fredag 1 augusti:

Bad och gemenskap på Drömme badplats

Hela 46 barn och ungdomar har deltagit i årets simskola på Drömme badplats. Så många har det knappast varit någon gång tidigare och IOGT-NTO Drömme som tillsammans med Örnsköldsviks kommun ordnar simskolan är naturligtvis mycket nöjda och glada över att så många väljer att komma till den trivsamma badplatsen i Drömme.
- Att så många kommer till simskolan ser vi från IOGT-NTO Drömme som ett bevis på att allt det frivilliga arbete som läggs ner på badplatsen är uppskattat, säger Olle Häggström, ordförande för föreningen.
- Intresset för simskolan och badplatsen i övrigt gör ju att vi från föreningen hoppas att simskolan kommer att leva vidare i nuvarande form även kommande år, säger Olle.
Årets simlärare har varit Elin Häggström och Stina Thelin som skött uppgiften med den äran. De har båda stor rutin som simlärare sedan tidigare säsonger, något som säkert kom till stor nytta med tanke på hur många elever det kom till simskolan. De båda har också varit simlärare vid By badplats. Simskolan i Drömme har varit på förmiddagarna och i By har den varit på eftermiddagen.
Vid simskoleavslutningen i Drömme fredag 1 augusti deltog ett 85-tal barn och föräldrar och som vanligt började den med en skattletning där alla barnen var med. Efter många kluriga ledtrådar och språngmarscher till nya platser fann skattletarna till slut en stor säck med godispåsar som delades ut till alla.
Sedan blev det bad för barnen innan det blev fika med saft och bullar. För alla de vuxna som deltog fanns det också kaffe att välja på.
Förutom allt badande som varit på Drömme badplats under sommaren har det även varit regelbundna grillaftnar på fredagarna under juli. Som vanligt är det Drömmebygdens Intresseförening som hållit i kvällarna och när deltagarna anlänt till stranden vid sjutiden på kvällen har grillelden brunnit och bastuflotten varit uppvärmd. Flera av kvällarna har det varit mer än 40 deltagare på grillträffarna och förutom all god mat som ätits har det som vanligt blivit en trevlig samvaro mellan både bofasta och sommargäster. Efter maten har många tagit tillfället att ta ett uppfriskande bastubad innan det blivit ett dopp i sjön.

Fredag 1 augusti:

Grill- och bastukväll på badstranden med ett 10-tal deltagare.

Fredag 25 juli:

Grill- och bastukväll på badstranden med ett 40-tal deltagare.

Söndag 20 juli:

Fäboddagen på Nybodarna i Sidensjö söndag 20 juli lockade mer än 300 besökare. På den pittoreska och välbevarade fäbodvallen som ligger mellan Anundsböle och Grätnäs i sydvästra Sidensjö hade arrangören Drömmebygdens Intresseförening ordnat med många intressanta och varierade aktiviteter för deltagarna. Bland annat innehöll fäboddagen en friluftsgudstjänst med vacker sång och musik och många tänkvärda ord, vacker spelmansmusik av Evert Välimaa och Örnringens spelmanslag och ståuppkomik med Svea Bylund.
I ett strålande vackert och varmt sommarväder inleddes fäboddagen med en friluftsgudstjänst som leddes av JanOlof Nordström. Till sin hjälp hade han kyrkvärden Anna-Lisa Byström som läste dagens text. Gudstjänsten innehöll också mycket vacker sång och musik av Elin och Emil Sydhage, två mycket begåvade musikanter.
Efter gudstjänsten fanns det mycket att sysselsätta sig med. Intresseföreningen serverade såväl kaffe med gott fikabröd som hamburgare och kolbullar. Kolbullar som var så populära att det blev en kölista. På fäbodvallen fanns också fina saker att köpa som smycken, hantverk, hembakt tunnbröd, ortens honung och nykärnat smör.

Mitt på dagen bjöds det på ett mycket uppskattat uppträdande med ståuppkomikern Svea Bylund som anlände till Nybodarna utklädd till sitt alter ego Frida Bylund. Frida hade haft en besvärlig resväg till Nybodarna, enligt egen utsaga vandrade hon över skogen hela vägen från Myckelgensjö.
Frida visade sig vara en mycket modern och upplyst dam som hade åsikter om många aktuella saker i vår kommun som t.ex. Star Wars-utställningen, Ecce Homo-utställningen och hemtjänstens arbetsvillkor. Hon lockade publiken till många skratt med sina funderingar om det som händer i Örnsköldsvik.

Senare på eftermiddagen blev det vacker folkmusik med Örnringens spelmanslag och Evert Wälimaa som spelade nyckelharpa.
Strax innan att dagen på Nybodarna var över hölls dragning på högvinsterna i Intresseföreningens sommarlotteri där vinsterna bland annat var två vackra tullor (vaggor) i trä som Drömmebon Lage Näsström tillverkat.

Fredag 18 juli:

Grill- och bastukväll på badstranden med ett 30-tal deltagare. Som vanligt en trevlig kväll som blev extra trevlig när Helen Bylund och Eva Näsström framförde en nyskriven hyllningssång till Drömme badplats. 

Fredag 11 juli:

Grill- och bastukväll på badstranden med ett 30-tal deltagare.

Fredag 4 juli:

Grill- och bastukväll på badstranden med ett 15-tal deltagare.

Fredag 27 juni:

När Drömmebygdens Intresseförening arrangerade sommarens allsångs- och trivselkväll vid kraftverksdammen ovanför Drömme fick publiken höra mycken högklassig sång och musik. Deltagande artister och grupper var folkmusikgruppen familjen Eriksson, Sidensjösonen Anders Hellström, gruppen Two For The Road med Maria Marcus och Niclas Lundin, husbandet MELK och kvällens utmärkte konferencier Christer Joald. Förutom att presentera kvällens artister roade och underhöll Christer den 130-hövdade publiken med sång och musik blandat med roliga historier.
Christer började med att presentera kvällens husband MELK, en välkänd grupp för Drömmepubliken. För kvällen bestod MELK av Kent Olsson på klaviatur, Esa Alalauri på trummor och Cecilia Nolander på gitarr.
En av många höjdpunkter under kvällen var att få höra Familjen Eriksson med mågar spela folkmusik. Egentligen kallar de sig Familjen Eriksson men eftersom 2 mågar var med döpte riksspelmannen Anders Eriksson om sin familjeorkester för kvällen.
Ett av de stycken de framförde var skriven av Anders Eriksson själv och hans fru Maja berättade att den låten kom på tredje plats när Sveriges Spelmanslåt 2008 nyligen utsågs på spelmansstämman i Bergsjö i Hälsingland. Egentligen heter låten Sara och Mats brudvals men numera blir den kallad SM-bronsvalsen istället.
Kvällens nästa gästartister, Maria Marcus och Niclas Lundin i gruppen Two For The Road bjöd också på högklassig underhållning med både egna sånger och andras. Bland annat sjöng de välbekanta melodier som Almost like beeing in love av Nat King Cole och Fly me to the moon. Maria och Niclas framförde också egna sånger i liknande musikstil.
Årets lokale artist var Anders Hellström från Nolås, Sidensjö. Som vanligt bjöd Anders på skönsång och under kvällen framförde han välbekanta melodier som Du vet väl om att du är värdefull, En sång om frihet och Pelle Karlssons svenska version av My Way, Jag håller hans hand.
Kvällen vid dammen innehöll förstås också allsång och Christer Joald ledde publiken i efterlängtade sommarsånger som Jag tror på sommaren, Jag hade en gång en båt, Sol, vind och vatten och Sommaren är kort.
Som avslutning på kvällen samlades alla kvällens artister på scenen för att tillsammans med Christer Joald leda publiken i allsången Sommar, sommar, sommar, en lämplig final på en minnesrik kväll vid dammen.

Fredag 13 juni:

Drömmebygden vandrade till Nybodarna

Väldigt många deltog i Drömmebygdens Intresseförenings mycket lyckade och trevliga vandring mellan Drömme och fäbodvallen Nybodarna fredag kväll den 13 juni. Vädret var precis lagom varmt och det blev en mycket skön, cirka 8 km lång, promenad upp till Nybodarna som ligger halvägs mellan Anundsböle och Grätnäs längs Gålsjövägen.
När man avgick från Valhalla vid halvåtta-tiden på fredagskvällen var 41 stycken Drömmebygdare med och under vägen anslöt flera så vid ankomsten till Nybodarna var det över 50 deltagare. Några gick delar av vägen och andra åkte bil till de ställen där det gjordes rast.
På vägen stannade man upp vid intressanta ställen och på vägen genom Krånga berättade Johan Sandström bland annat om det torp som förut låg inne på Krånga. Torpet övergavs och boningshuset blev senare flyttat till Drömme för att bli det posthus som finns på Sandströms fastighet.
Efter promenaden genom Drömmemon gick stegen mot Björnböle där en rast gjordes vid bron över Grätnäsån. Där det blev en intressant genomgång om hur flottningen i området gick till. Flera av deltagarna hade egna minnen från flottningen i Grätnäsån. Många i bygden var engagerade under flottningen och småpojkarna fick ofta sitta vakt för att varna för de timmerbrötar som uppstod då och då. Ibland måste brötarna sprängas bort och Bengt Vikner hade en spännande historia om när man en gång laddade med lite för mycket dynamit.
I den numera folktomma byn Pålsböle / Sörbölen blev det en rast där det berättades om hur det såg ut där förut. En intressant sak som berättades var att den del som är närmast Björnböle kallades för Sörbölen och den övriga byn kallades för Pålsböle.
Efter uppehållet i Pålsböle fortsatte vandringen förbi Krosslia för att så småningom komma upp på Gålsjövägen några hundra meter från avtaget till Nybodarna. Den långa uppförsbacken från Anundsböle västerut slapp deltagarna helt genom promenaden genom skogen upp mot Nybodarna.
Vid tiotiden på kvällen anlände deltagarna till slutmålet Nybodarna där Marie Bylund, Birgitta Westman, Lennart Bylund och Anders Westman väntade med hamburgare och varmt kaffe. När antalet deltagare räknades visade det sig att över 50 stycken deltagit under promenaden och att hela 7 byar i Drömmebygden var representerade.
Efter en stunds trevlig samvaro på fäbodvallen blev det sen hemfärd som de flesta föredrog att göra med bil. Några tuffingar valde dock att även vandra tillbaka till Drömme.

Tisdag 10 juni:

I Drömmebygden samlas man alltid i början av sommaren på den mycket uppskattade badplatsen vid Drömmesjöns södra ände för att förbereda den inför sommarens alla aktiviteter. Förutom allt badande som kommer igång så fort badtemperaturen i Drömmesjön är tillräcklig innehåller sommaren även grillkvällar där många i bygden samlas för att både äta god mat och ha det trevligt tillsammans. Under grillkvällarna blir det också tillfälle till sköna bastubad i den bastuflotte som Drömmebygdens Intresseförening byggde för några år sedan. Bastuflotten som numera står på torra land kan användas också andra kvällar av hugade bastubadare. Särskilt uppskattad är den när badvattnet inte är så varmt som det borde vara.
Det blir även simskola som vanligt i Drömme, något som inte minst uppskattas av de barnfamiljer som semestrar i området. Många är de barn som lärt sig att simma på Drömme badplats under åren.
Årets städ- och röjdag på Drömme badplats hölls tisdagen den 10 juni. Trots det lite regniga och blåsiga vädret var ett 20-tal Drömmebygdare med och gjorde badplatsen ännu lite bättre och attraktivare. Det röjdes även uppe vid kraftverksdammen i Drömme inför årets musikkväll däruppe.
Efter att arbetet var färdigt för kvällen samlades alla deltagarna nere vid badstranden där IOGT-NTO Drömme som är den som sköter om badstranden bjöd på värmande kaffe med mycket gott fikabröd. Det blev också som vanligt grillning av korv på strandens utmärkta grillplats.     

Lördag 24 maj:

IOGT-NTO Drömme hade en städ- och röjdag på Valhalla. Efter lunch hölls också ett föreningsmöte. Ett 20-tal medlemmar deltog under dagen.

Torsdag 8 maj:

Vårcafé med Old Singers på Valhalla i Drömme.

Old Singers, den populära sångkören från Bjästa gav ett 60-tal besökare på Valhalla i Drömme en mycket fin musikupplevelse vid IOGT-NTO:s musikcafé häromkvällen. Old Singers som bildades 1971 och alltså fyller 37 år i år hade för kvällen 28
sångare, jämnt fördelade mellan manliga och kvinnliga medlemmar.

Old Singers bj
öd på ett mycket trevligt och omväxlande program på sammanlagt en timma i två delar med en kaffepaus i mitten.
Torsten Byström från Old Singers var kvällens konferencier och han skötte den sysslan förträffligt. På ett både humoristiskt och intressant sätt presenterade han de sånger som gruppen framförde.
Åhörarna fick lyssna till en bred repertoar av kända svenska melodier som till exempel Sov du lilla videung, Balladen om den kaxiga myran, Amanda Lundbom, Vårens första blomma, Styvmorsviolen, Upp och pröva dina vingar, En natt i Moskva och Hyllning till Ångermanland av Folke Ellström.
Old Singers framförde också en egen variant av Flickorna i Småland där man istället sjöng Flickorna i Bjästa. Torsten Byström sjöng till publikens jubel Gunnar Djups Myggbettsromantik a cappella. Roland Thelin framförde arrangörens tack till Old Singers för en fin kväll och som extranummer fick publiken höra Öppna ditt fönster, släpp in lite sol.

Onsdag 30 april:

Många hälsade våren välkommen på Valhalla i Drömme på valborgsmässoaftonen. Som vanligt var det IOGT-NTO Drömme och studieförbundet NBV som bjöd in till valborgsmässofirandet. Ett firandet som begåvades med ett underbart varmt och skönt väder, valborgsmässoaftonen var en av de första riktiga vårdagarna.
Olle Häggström, ordförande i IOGT-NTO Drömme, hälsade välkommen till ett fullsatt Valhalla. Han riktade ett speciellt välkommen till Sidensjö Kyrkokör som sjungit in våren på Valhalla under många år.
Efter välkomnandet sjöng kyrkokören under sin nya körledare Ulrica Westman-Marcusson flera välkända vårsånger.
Olle Häggström höll årets vårtal och han berättade om alla intryck som följer med vårens ankomst. Enbart promenaden till brevlådan för att hämta morgontidningen är fylld med efterlängtade nya ljud och dofter, något Olle beskrev mycket bra.
I sitt fortsatta tal anknöt Olle till det ovanliga faktumet att första maj och Folknykterhetens Dag sammanfaller i år. Olle berättade om nykterhetsrörelsens aktiviteter under Folknykterhetens Vecka där man bland annat kräver att införselkvoterna för alkohol ska sänkas och där man varnar för det våld som alkoholen orsakar.
Vid avslutningen på vårtalet ledde Olle åhörarna i ett leve för våren.

Efter vårtalet blev det mer vacker sång av kyrkokören innan det blev serveringspaus med fika och lotterier.
V
årfirandet fortsatte sedan utomhus och ytterligare deltagare anslöt sig för att se brasan och det vackra fyrverkeriet.
Efter fyrverkeriet återvände många tillbaka in i lokalen för trivsam samvaro och för att köpa korv och dricka.

Söndag 27 april:

IOGT-NTO Drömme föreningsmöte på Linlyckan, Brynge 27 april 2008 

Vid IOGT-NTO Drömmes föreningsmöte för april samlades ett 30-tal medlemmar på Linlyckan i Brynge. Innan förhandlingarna blev det söndagsmiddag som serverades av Linlyckans innehavare Britta Liljeström med personal.
Efter en mycket god middag med kaffe efteråt vidtog mötet. Olle Häggström, föreningens ordförande hälsade välkommen och sedan sjöng alla tillsammans Vintern rasat ut.
Rapporter lämnades från föreningens bowlingkväll med middag i Örnsköldsvik, Våra Gårdars Inspirationsdag i Timrå, musik- och teaterföreställningen Kompisar i Drömme, NBV MittSveriges årsmöte, Våra Gårdar-distriktets årsmöte, deltagande i NBV:s ledarskapsutbildning, årsmöte med Sidensjö Framtid, distriktsårsmöten med Junis och IOGT-NTO,  deltagande i planeringsträff inför Folknykterhetens vecka och årsmöte med Föreningen Valhallalokalen.
När kommande aktiviteter i föreningen gicks igenom gjordes först en genomgång av Folknykterhetens Vecka där många av medlemmarna kommer att medverka. Bland övriga arrangemang den kommande månaden märks valborgsmässofirande på Valhalla, Vårcafé med Old Singers från Bjästa, och städdag med föreningsmöte på Valhalla i slutet av maj. Föreningens traditionella bussutflykt i augusti beslutades gå till Vännäs och det populära utflyktsmålet Gården Hällan.

Söndag 20 april:

Kyrkan var nästan fullsatt när Drömmebygdens Intresseförening var värd för byagudstjänsten. Temat för gudstjänsten var både natur och kärlek. Efter att Johan Sandström hälsat välkommen sjöngs psalmen "Vart jag går i skogar, berg och dalar".
Kristina Söderlind sjöng solo två sånger underbart vackert , Ted Gärdestads "För att du finns" och "Visa vid vindens ängar" av  Mats Paulsson.
Gösta Norberg höll dagens betraktelse där han berättade om sin kärlek till naturen och behovet och lyckan att få röra sig och uppleva allt som händer i dess marker under årstidväxlingarna.
Gemensamt sjöngs både "Sol, vind och vatten" och "Änglamark". Cecilia Nolander ackompanjerade som vanligt vackert på piano.
Olle Häggström läste två dikter som handlade om människans behov av samtal och möten, Hjalmars Gullbergs "Människors möte" och "Tala" av Helga Henschen.
Vår präst Janolof Nordström talade och sa bland annat att han kände glädje över att få ha såna begåvningar i sin församling som vi sett under både denna byagudstjänst och de övriga som hålls regelbundet. Han beklagade lite skämtsamt att det gjorde hans roll aningen mindre under gudstjänsterna men den förlusten kunde han ta igen under övriga året.
Efter välsignelsen spelade Cecilia en mycket vacker utgångspsalm som var Le Coucou (Göken). Efter gudstjänsten blev det kyrkkaffe i församlingshemmet där det blev både trevlig samvaro, diktläsning och sång. Nu var det både Cecilia Nolander och Esa Alalauri som ackompanjerade på piano respektive trummor.

Lördag 19 april:

Ett 20-tal deltog när Drömmebygdens Intresseförening bjöd in till studiebesök på Domsjö Fabriker. Det blev ett intressant dag på industriområdet i Alfredshem där det i dag arbetar fler än under massafabrikens storhetstid. En mängd företag har etablerat sig i Alfredshem efter att MoDo sålde sin verksamhet där. Förutom visningen av Domsjö Fabriker fick deltagarna åka runt det stora industriområdet i buss.
Efter studiebesöket blev det lunch uppe på Varvsberget.

Tisdag 15 april:

Föreningen Valhallalokalen i Drömme har hållit årsmöte för 2007. Ordförande Roland Thelin hälsade ett 20-tal årsmötesdeltagare välkomna. 
Valhalla är en välbekant samlingspunkt i södra Sidensjö där IOGT-NTO Drömme bedriver en omfattande verksamhet för alla åldrar. Vad som kanske inte är så känt är att fastigheten förvaltas av en separat byggnadsförening som heter Föreningen Valhallalokalen. Valhalla är ju en allmän samlingslokal och lokalerna hyrs ut även till andra hyresgäster än IOGT-NTO Drömme.
Årsmötesordförande Eddie Östman skötte klubban med säker hand och förhandlingarna flöt smidigt. En innehållsrik verksamhetsberättelse presenterades och deltagarna imponerades av hur många aktiviteter det är på Valhalla under ett år. Även den ekonomiska delen ser bra ut och 2007 resulterade i ett mindre överskott. 
För 2007 beslutades en arbetsplan med flera mindre åtgärder och en stor. För att bygga om toaletterna i huvudentrén har föreningen beviljats bidrag från Boverk och kommun och det arbetet ska sättas igång under våren 2008. Det blir 3 nya toaletter som ersätter de nuvarande herr- och damtoaletterna.
Till ny styrelse valdes Roland Thelin, ordförande, Åke Edfors, vice ordförande, Ulla Thelin, kassör, Bertil Westin, sekreterare och ledamöterna Bengt Vikner, Erik Häggström och Gösta Norberg. 

Lördag 5 april:

Våga vara dig själv och stå för detta var ett genomgående tema på Valhalla i Drömme när Anders Linder och Kerstin Wikström besökte byn. Med mycket humor och musik närmade sig musikteatergruppen Sprill&Sprall, som de kallar sig, det allvarliga ämnet mobbning. Ur egna upplevelser och erfarenheter pratade, spelade och sjöng de om hur mobbning kan uppstå och vad man kan göra åt det. Anders och Kerstin ingöt hopp hos publiken om vägar som leder till en lösning och slog fast att det går att få slut på mobbning om vi alla hjälps åt. Publiken drogs villigt med i de musikaliska tonerna som lättade upp detta tunga ämne.

Och vad vore en eftermiddag med Anders Linder om han inte också bjöd på ett smakprov av Kapten Zoom. Han svängde sin röda cape över publiken och många i den log ett igenkännande leende. Att Anders även har charmat dagens unga märktes när föreställningen var slut och många autografjägare samlades runt honom.
Det var IOGT-NTO´s Juniorförening ”Junis” som arrangerade den trevliga eftermiddagen i Drömme tillsammans med IOGT-NTO och Studieförbundet NBV.

Söndag 30 mars:

Grillträff på Näslandet med ett 10-tal deltagare.

Fredag 28 mars:

IOGT-NTO Drömme gjorde en utflykt till Örnsköldsvik för att äta uppe på Varvsberget och spela bowling. Ett 20-tal medlemmar deltog.

Påskdagen 23 mars:

Grillträff på Näslandet.

Skärtorsdag 20 mars:

Ett 30-tal deltog när IOGT-NTO Drömme hade påskfest med föreningsmöte på skärtorsdagskvällen. Som vanligt samlades man på föreningens egen lokal, Valhalla i Drömme.
Kökskommittén som bestod av Ingrid Darj, Gustav Strömberg, Ola Domeij och Olle Häggström hade dukat upp ett välförsett bord med påskmat som deltagarna lät sig väl smakas av. Påskfesten hade också gäster från IOGT-NTO-föreningarna i Köpmanholmen och Djupsjö.
När föreningsmötet för mars hölls efter maten lämnades rapporter från frågetävlingen Musikleken, Sidensjömästerskapen i frågesport som föreningen arrangerade för 12:e året i följd och det nyligen hållna kretsårsmötet som föreningen också stod som värd för.
Bland kommande aktiviteter i föreningen finns bowlingkväll med middag nästkommande fredag, teaterföreställning med Anders Linder på Valhalla lördag 5 april, årsmöte med Valhallalokalen tisdag 15 april och valborgsmässofirande på Valhalla där vårtalaren blir Olle Häggström. Medlemmar från föreningen ska också delta i årsmöten för NBV MittSverige, Våra Gårdar Västernorrland, Sidensjö Framtid, IOGT-NTO-distriktet och den egna byggnadsföreningen Valhallalokalen.
Efter föreningsmötet fick deltagarna kaffe och en bakelse innan Olle Häggström höll en frågetävling där det gällde att vara påläst både på IOGT-NTO:s egen tidning Accent och Örnsköldsviks Allehanda. Segrare i den svåra tävlingen blev Ann-Charlotte Ullberg som med 11 rätt av 13 möjliga visade sig vara den mest pålästa av samtliga den här kvällen.

Söndag 16 mars:

IOGT-NTO Drömme var värd när Örnsköldsviks krets av IOGT-NTO höll årsmöte på Valhalla i Drömme. Ett 80-tal ombud och andra intresserade var samlade för att diskutera kretsens verksamhet. 15 av medlemsföreningarna i Örnsköldsviks kommun var representerade.
IOGT-NTO-kretsens ordförande Vanja Lindstedt hälsade välkommen och gjorde en summering av föregående års verksamhet. Hon sa att nykterhetsrörelsen i Örnsköldsvik både syns, hörs och tar plats i sitt arbete för ett bättre samhälle. Detta arbete fortsätter och årsmötet är en viktig del i diskussionerna om det framtida arbetet sa Vanja innan hon förklarade mötet för öppnat.

När verksamhetsberättelsen för 2007 redovisades kunde ombuden konstatera att kretsen bedrivit en framgångsrik verksamhet under 2007 inom de tre verksamhetsområdena förebyggande arbete, social verksamhet och opinionsbildning om alkohol- och narkotikapolitik.
Vid valen omvaldes Vanja Lindstedt som kretsordförande. Övriga ledamöter i styrelsen är Gunnar Eklöf, Berit Vestman, Ove Olsson, Birgitta Mårtensson, Birgitha Landfors, Janne Bagge, Sven Lindblom, Anna-Märtha Selin, Berit Elfving och Arne Mattsson. 
Den kommande arbetsplanen diskuterades ingående och 2008 innebär många utåtriktade aktiviteter för nykterhetsrörelsen i Örnsköldsvik.
Bland annat blir det i april en diskussion kring den aktuella frågan om krogarnas ansvar för alkoholpolitiken. Gudrun Schyman kommer att delta tillsammans med representanter för näringen, Hotell och Restaurangförbundet och humanistiska nämnden.
Under Folknykterhetens vecka i månadsskiftet april-maj ordnar kretsen många aktiviteter som t.ex. flygbladsutdelning mot langning, offentligt torgmöte, frukostmöten och opinionsbildning vid en monter på Örnexpo.
Vid arrangemangen på Folknykterhetens Dag som i år infaller på första maj blir huvudtalaren Anders Carlberg från Fryshuset i Stockholm.
Innan förhandlingarna berättade Monika Johansson från IOGT-NTO Vårblomman i Arnäsvall om deras arbete för att hjälpa familjer och ungdomar till ett bättre liv. Under 2007 har de bland annat arbetat med Huskuren, ett verktyg som arbetats fram inom IOGT-NTO, som hjälper familjer att komma varandra närmare och skapar en bättre kommunikation mellan familjemedlemmarna. I slutet av 2007 drev man från Arnäsföreningen också kampanjen Vit Jul som syftar till att ge barn i missbruksmiljöer möjlighet till ett tryggt och glädjerikt julfirande. I sitt sociala arbete samarbetar IOGT-NTO i Arnäsvall bland annat med Örnsköldsviks kommun.

Söndag 16 mars:

Grillträff på Näslandet med ett 20-tal deltagare.

Söndag 9 mars:

Vid Drömmesjöns strand, på Näslandet, samlas innevånarna i Drömmebygden söndagar i mars för att dricka kaffe, grilla korv och trivas tillsammans.
Det är Drömmebygdens Intresseförening som sedan några år tillbaka ordnar dessa träffar. Föreningen har också byggt det trevliga vindskyddet med tillhörande grillplats där. Strax ovanför vindskyddet ligger de två konstverk som kommit till genom Nätterlunds stiftelse, ”Två bryggor” och ”Skidåkerskan”. 
I söndags ordnade intresseföreningen en familjedag vid vindskyddet där man förutom grillning kunde ägna sig åt kälkåkning och en pimpelfisketävling. Intresseföreningen bjöd också alla barn på en godispåse, något som förstås var populärt.
Ett 30-tal deltog under dagen och många kom dit med snöskoter. Andra promenerade över sjön eller från rastplatsen vid Gålsjövägen.
Pimpeltävlingen vanns av Gustav Näsström som var den ende som lyckades få upp en fisk under dagen trots goda försök av alla tävlanden.

Måndag 3 mars:

För 12:e gången arrangerades Sidensjömästerskapen i frågesport häromdagen på Valhalla i Drömme. Årets segrare blev Sidensjö Hembygdsförening som nu tog hem den mycket prestigefyllda tävlingen för tredje gången . Man tog även hem segern åren 1999 och 2006. Hembygdsföreningen tog ledningen redan från början av tävlingen och ledde sedan ända in i mål. Även de 3 frågorna som var speciellt anpassade för ungdomar klarade man lekande lätt.
Men konkurrens saknades inte. Flera lag skuggade hembygdsföreningen och de slutliga tvåorna och treorna Brynge Kulturförening och Rössjö By- och Kulturförening var bara några poäng efter när slutresultatet var klart.
Sidensjömästerskapen i frågesport som arrangerades för första gången 1997 har blivit en kär tradition för föreningarna i Sidensjö. Även om det är roligt att vinna tävlingen är det mest en lekfull kväll där det finns gott om plats för skämt och gliringar mellan lagen och tävlingsledningen.
Som vanligt var Eric Forsberg tävlingsledare med Roland Thelin och Bertil Westin som medhjälpare. Frågorna var som vanligt blandade. Lagen väljer själva om de vill svara på 3, 2 eller 1 poäng och 3-poängsnivån kan vara vanskliga att svara på, något flera av lagen märkte när de gissade fel.
Även arrangerande IOGT-NTO Drömme deltog själva med tre lag, som samtliga placerade sig i mitten av resultatlistan. Övriga deltagande lag var Drömmebygdens Intresseförening, Centern i Sidensjö, Sidensjö Församling, By Intresseförening och Sidensjö EFS.

Söndag 24 februari:

IOGT-NTO Drömme höll årsmöte på söndag eftermiddag. Innan mötet bjöds det på söndagsmiddag, rostbiff och potatissallad, som smakade mycket gott. Dagens kökskommitté bestod av Raili Näslund, Ulla Thelin, Roland Thelin och Roland Andersson.
Förhandlingarna gick smidigt under ledning av årsmötesordförande Roland Thelin. Verksamberättelsen för 2007 gicks igenom och godkändes. En av höjdpunkterna under förra året var den mycket lyckade resan till Dalarna och fyrverkerikonserten på Dalhalla.
Arbetsplanen för 2008 är som tidigare år full av aktiviteter. Föreningen fortsätter med arbetet för ett bättre samhälle utan alkohol och narkotika.
Årsmötet antog en offensiv arbetsplan med klart uttalade mål om fortsatt opinionsarbete för en restriktiv alkoholpolitik, ökad ungdomsverksamhet och ökning av medlemstalet.
Vid valen blev det återval på hela styrelsen. Olle Häggström fortsätter som ordförande med Ulla Thelin som vice ordförande. Kassör och juniorledare är Ingrid Darj och sekreterare är Bertil Westin. Övriga ledamöter i styrelsen är Eivor Svensson-Sedin, Roland Andersson, Elias Kallin och Tage Gidlund.
Efter förhandlingarna var det visning av en inspelning från TV-programmet Zick-Zack nyårsaftonen 1988 där föreningen tävlade i en frågesporttävling och vann
65 000:-.

Söndag 10 februari:

Lennart Lundström blev Årets Drömmare

Ett 70-tal medlemmar i Drömmebygdens Intresseförening mötte upp när föreningen firade 10-årsjubileum och höll årsmöte.
Som vanligt vid föreningens årsmöten delades utmärkelsen Årets Drömmare ut och spänningen var stor innan föreningens ordförande Johan Sandström i slutet av förhandlingarna avslöjade att årets mottagare var Lennart Lundström, innovatör från Drömme och skapare av den revolutionerande timmerskotaren El-Forest. Lennarts nyskapande timmerskotare är lite av ett Columbi ägg. På samma gång skonsammare mot naturen, mera ekonomisk, med bättre arbetsmiljö och mera effektiv än vad en konventionell maskin är.
Egentligen var Lennart inbjuden för att berätta om sin skapelse efter årsmötet och han var både överraskad och hedrad över att bli utsedd till Årets Drömmare.
Vid årsmötets början gjorde Johan Sandström en resumé av föreningens aktiviteter under de 10 år som gått sen bildandet. Det är år som varit fyllda av många aktiviteter men också av en stor gemenskap i Drömmebygden. Intresseföreningen har ytterligare ökat gemenskapen i bygden och ger även utflyttade möjligheter att behålla kontakten med hembygden.
Årsmötesförhandlingarna sköttes rutinerat av Olle Häggström. Verksamhetsberättelsen för 2007 berättade om många arrangemang. Bland de mest minnesvärda var Musik i Sommarkvällen vid kraftverksdammen i början av sommaren, en underbart varm och skön kväll med mycket fin musik och sång. Bland övriga arrangemang under 2007 kan nämnas grillträffar under sommar och vinter, bussutflykt till Olofsfors Bruk och älgfarmen i Bjurholm, Fäboddag vid Nybodarna och surströmmingsafton vid Drömmebodarna.
Som vanligt när det gäller föreningslivet i Drömmebygden var framtiden den punkt i dagordningen som föranledde mest diskussion.
Under 2008 kommer Drömmebygdens Intresseförening att ordna träffar vid vindskyddet i Näslandet, studiebesök vid Domsjö fabriker, musikkväll vid kraftverksdammen, grillkvällar vid badplatsen och en fäboddag i Nybodarna. Surströmmingen vid Drömmebodarna återkommer också. Ett nytt inslag blir en gemensam vandring upp till Nybodarna någon gång kring midsommar.
Förutom arrangemangen kommer Intresseföreningen att jobba med boendefrågor i området. Avsikten är att få till en ökad inflyttning i området.
När valen gjordes återvaldes styrelsen i sin helhet och den består av Johan Sandström, ordförande, Eleonor Norberg, sekreterare, Lennart Bylund, kassör, Helen Bylund, Olle Häggström, Cecilia Nolander, Margareta Häggström, Daniel Söderlind och Anders Westman.
Efter årsmötet höll Lennart Lundström en mycket intressant presentation av El-Forest. När man hör Lennart berätta vilka fördelar hans eldrivna skotare har framför konventionella skogsmaskiner förstår man att det finns ett mycket stort intresse från skogsbranschen. Läs mer om El-Forest på www.el-forest.se.
För att fira 10-årsjubileet bjöd intresseföreningen alla medlemmar på middag och det stora köksgänget hade lagat till en mängd olika välsmakande pajer som fick mycket beröm.
Under kaffet underhöll dragspelaren Daniel Gustafsson från Nätra. Han spelade ett flertal välbekanta dragspelsstycken på ett mycket skickligt sätt och fick många applåder efter varje låt. Som avslutning bjöd Daniel på Månsken över Ångermanälven.Söndag 3 februari:

Tisdag 5 februari:

IOGT-NTO Drömme deltog i den landsomfattande frågetävlingen Musikleken. Ett 20-tal deltagare brottades med de ganska kluriga frågorna som ställdes via en CD-skiva. Förhoppningsvis gick det ganska bra.

Söndag 3 februari:

Öppet Hus hos IOGT-NTO Drömme 

I söndags hade IOGT-NTO Drömme Öppet Hus på Valhalla. Under några timmar på eftermiddagen fanns det möjlighet att prova på de många olika aktiviteter som bedrivs i Drömmes samlingslokal.
Huvudsyftet med Öppet Hus-dagen var att visa upp vilka möjligheter Valhalla och IOGT-NTO Drömme har för att bedriva ungdomsverksamhet. Barn, ungdomar och föräldrar från Sidensjö-området och övre Nätra var speciellt inbjudna till dagen.
Under dagen informerades det om IOGT-NTO:s arbete för ett bättre samhälle lokalt och globalt.
Öppet Hus-aktiviteterna innehöll bland annat tv-spel av flera slag för de yngre och ett bildspel om Sidensjö för de vuxna. Valhallas bastu var uppvärmd för de som ville prova på och uppe i ungdomslokalen kunde man spela både flipperspel och biljard.
Även bagarstugan, vävstugan, träningslokalen i källaren och datastugan var öppna.
I Valhallas stora kök var det också intensiv aktivitet under dagen. Besökarna bjöds på både god mat och gott fika och de cirka 50 deltagarna trivdes tillsammans vid borden under mat- och fikapuserna.

Söndag 27 januari:

Söndag eftermiddag 27 januari höll IOGT-NTO Drömme ett välbesökt föreningsmöte på Valhalla. Ett 30-tal medlemmar deltog. Innan förhandlingarna var det som vanligt söndagsmiddag. Denna gång bjöds deltagarna på en mycket god köttfärssoppa.
När förhandlingarna började rapporterades det bland annat från en nyss avslutad studiecirkel inför Musikleken, föreningens teaterarrangemang med Friteatern föregående helg och deltagande i en ledarutbildning genom NBV.
Bland de kommande aktiviteterna för IOGT-NTO Drömme finns deltagande i frågetävlingen Musikleken, arrangerande av Sidensjö-mästerskapen i frågesport och årsmöte.
Föreningen avser också att utöka sin träningslokal i Valhallas källare med nya redskap och en grupp valdes för att välja ut lämpliga nya träningsredskap.
Föreningen kommer också att skapa aktiviteter för barn och ungdomar på Valhalla under våren. Kommande söndag hålls ett öppet hus på Valhalla som avstamp för den verksamheten.
Föreningsmötet gästades av Siv Bard från Örnsköldsvik som valdes in i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse vid kongressen i Uppsala i somras. Hon berättade om sin första tid i förbundsstyrelsen som varit både innehållsrik och intressant. Det blev också tårtkalas under föreningsmötet. Föreningen vann i höstas en tävling mellan kretsens föreningar och förstapriset var dagens tårtkalas.

Söndag 20 januari:

Teater på Valhalla med Friteatern

Som vanligt när Friteatern gästar Valhalla i Drömme var salongen fullsatt med förväntansfulla gäster . Och även denna gång bjöd skådespelaren Mats Nolemo och musikern Peter Danielsson på en minnesvärd föreställning.
Hässja heter föreställningen som handlar om en tid som är svunnen men ändå välbekant för många av oss som bor på landsbygden. I pjäsen sägs att det är en tid som då livet kanske inte var lyckligare än i dag men som kändes verkligare. Något som kan vara lätt att förstå, på den tiden hade man en kontakt med både djur och natur som dagens storstadsmänniskor tappat. En annan sak som kommer tillbaka flera gånger under föreställningen är att tidigare var arbetet ofta livet, något som troligen är svårt att förstå för yngre generationer.
Mats Nolemo är en mycket skicklig berättare som alltid lyckas fånga publikens intresse med sin berättelser. I Hässja berättar han delvis självupplevda saker från den landsbygd han själv lämnade vid unga år. Med vemod och saknad återupplever han barndomens upplevelser och lyckas också överföra sina minnen till åskådarna som påmindes om sitt eget liv på landsbygden under mitten av 1900-talet.
Vid sin sida hade Mats Nolemo spelmannen Peter Danielsson som skickligt ackompanjerade under Mats berättelser om livet på landsbygden i Hälsingland. Ibland spelade de båda tillsammans, bland annat spelade de Snoddas Flottarkärlek där publiken också fick sjunga med. Om Flottarkärlek berättade Mats en intressant sak. I den ursprungliga texten som Snoddas framförde hos Hyland i radioprogrammet Karusellen fanns inte orden hadderian, haddera med utan de kom först senare.
Som vanligt när IOGT-NTO Drömme bjuder in till teater var det också söndagsmiddag och i pausen lät sig den nästan 100-taliga publiken väl smaka av fläskfilé och potatis som det mansstarka köksgänget lagat till.     

Söndag 13 januari:

Både gammal och ung kom när Drömmebygdens Intresseförening ordnade julgransplundring på Valhalla för första gången på många år. Barnantalet i Drömmebygden har ju glädjande nog ökat efter en svacka och förhoppningsvis är årets julgranplundring början på en ny tradition i Drömmebygden.
Nästan alla av julgransplundringens 35-tal deltagare deltog i dansandet kring granen som leddes av Margaretha Häggström och Helén Bylund. Cecilia Nolander ackompanjerade med vacker musik på pianot.
Efter att alla de välkända jullekarna dansats och utförts kring granen blev det en välförtjänt vilopaus kring kaffeborden för de äldre. De yngsta hade inte tålamod att sitta kvar så länge utan de samlades vid bollhavet i Valhallas entré som aldrig upphör att fascinera.
Efter kaffe och lekar blev det fiskdamm där alla barn fick fiska upp en stor godispåse. Något som var mycket uppskattat av barnen.
Fiskdammen var sista punkten på en mycket trevlig samling på Valhalla och deltagarna återvände hem nöjda och glada.

Fredag 28 december:

När IOGT-NTO Drömme höll Lilla Julafton i mellandagarna var ett 25-tal medlemmar med. Som vanligt började kvällen med julgröt och annan julmat som kvällens kökskommitté Åke Edfors och Roland Thelin serverade.
Efter maten hölls föreningsmötet för december. Rapporter lämnades från Pumpen-tävlingen i november, filmkväll på Valhalla och föreningens luciafest. I Pumpen-tävlingen kom föreningen på delad tredjeplats i landet bland 125 deltagande lag.
Medlemmar från föreningen har också deltagit i Drogkampen i Arnäsvall, kretsens julmarknad och Vit Jul-kampanjen.
En omfattande arbetsplan för våren beslutades. Bland annat blir det flera teaterföreställningar på Valhalla, bowlingspel i Örnsköldsvik och en familjedag på Valhalla för att pejla intresset för ungdomsverksamhet.
Våren innehåller också flera studiecirklar i olika ämnen.
Efter föreningsmötet blev det kaffe och besök av tomten. Till allas förvåning kom två tomtar som visade sig vara bröder. Till en början var tomtarna lite gramse på varandra men som tur var blev de snabbt vänner igen. Alla deltagarna fick varsin julklapp innan tomtarna skyndade iväg till nästa ställe.
Efter tomtebesöket sjöngs julsånger innan det var dags att åka hem efter en mycket trevlig kväll tillsammans.
 

Lördag 15 december:

IOGT-NTO Drömmes luciafest på Valhalla är en kär tradition för barn och vuxna i södra Sidensjö. Årets luciafest samlade ett 80-tal deltagare.
Olle Häggström som hälsade välkommen påminde om det nu är 40 år sedan luciafesten började hållas på Valhalla. Innan dess var det Drömmeskolan som svarade för luciafesten, den lades ner 1967.

Årets luciatåg kom från Sidensjöskolans klass 3-4, något som också blivit en tradition sedan några år. Deltagarna fick som vanligt uppleva ett mycket stämningsfullt luciatåg. Luciatåget som förutom lucia och tärnor innehöll både stjärngossar och en pepparkaksgubbe skred in mellan borden under sång, ackompanjerad på piano av Cecilia Nolander.
Framme på scenen sjöngs de välkända luciasångerna mycket vackert med klara röster.
Efter kaffeservering och allsång kom clownen Ki och roade både små och stora. Hon började med att sjunga 2 sånger. Efter sången blev det lekar med barnen som också fick ballonger.  Även de äldre fick vara med och leka genom att prova olika saker ur hennes skrattlåda. Clownen avslutade med några skrattövningar som alla fick prova på.   
Tills sist kom tomten på besök och han delade ut godispåsar till de yngre. Även några äldre fick en påse med sig hem.

Torsdag 15 november:

IOGT-NTO Drömme höll föreningsmötet för november samma kväll som den landsomfattande frågesporttävlingen PUMPEN gick av stapeln. PUMPEN som har en lång tradition inom nykterhetsrörelsen är en frågesporttävling där alla tänkbara hjälpmedel är tillåtna och då blir förstås frågorna också svåra. Dessutom har man bara en timma på sig att klara av de 20 uppgifterna, de flesta bestående av 3 delar.
Tävlingen hålls alltid mellan 20.00 och 21.00. Redan strax före sex på kvällen samlades medlemmarna i IOGT-NTO Drömme för att stärka sig med ärtsoppa och pannkaka innan föreningsmötet hölls.
Rapporter lämnades från föreningens fadderbarnsfest där Lettlands Vänner kom på besök, deltagande i ljusmanifestationen för narkotikans offer, filmkväll på Valhalla och föreningens musikarrangemang med Cornelis Vreeswijk-musik.
Föreningens kommande aktiviteter innehåller deltagande i IOGT-NTO-kretsens frågetävling för politiker i Arnäsvall och den traditionella julmarknaden i Örnsköldsvik. Föreningen arrangerar själva också en filmkväll och en luciafest på Valhalla i Drömme under december och i mellandagarna blir det Lilla Julafton med föreningsmöte.
Efter föreningsmötet mötte ytterligare deltagare upp och när frågesporten började 20.00 var vi 27 stycken som tog itu med årets ”omöjliga” frågor. Egentligen borde en förening i en landsortsby utan vare sig bibliotek och många andra hjälpmedel vara chanslös mot föreningar i storstäder med alla tänkbara fördelar men IOGT-NTO Drömme överraskar ofta i PUMPENS resultatlista. Så också i år. När ett preliminärt resultat var klart sent på torsdagskvällen hamnade föreningen i Drömme på en delad 4:e plats i landet bland 125 deltagande föreningar med 65 poäng av 72 möjliga.

Lördag 17 november:

Ett knappt 10-tal föreningsaktiva från Sidensjö deltog i lördagens seminarium om morgondagens föreningsliv i Örnsköldsvik.
Morgondagens föreningsliv är ett projekt inom länet som leds av projektledarna Ann Holst och Hans-Erik ”Hacke” Näslund. Projektet är nu i slutfasen och seminariet hölls för att presentera vad som framkommit och att ge tips, idéer och möjlighet att utbyta erfarenheter och tankar. 
Kurt Pettersson från Sidensjö IK var en av föreläsarna och under punkten goda exempel från föreningslivet berättade han om hur Kubbyran utvecklats genom åren och vilken filosofi de har för Kubbyran. Förutom att Kubbyran ger ett bra ekonomiskt tillskott till Sidensjö IK har Kubbyran blivit en mycket bra reklampelare för hela Sidensjö och Kurt sade att man fortsätter att utveckla Kubbyran för att locka många till Sidensjö även i fortsättningen.
Glenn Nordlund, kommunalråd, hälsade välkommen och berättade om sin egen skolning i föreningslivet. Han var i ungdomen bland annat ishockeyspelare i Björna och berättade om sina minnen från årsmöten och ungdomsverksamhet där.
Moderator var Alice Bah Kunkhe, känd från TV och numera generalsekreterare för organisationen Rättvisemärkt.  Hon ledde seminariet rutinerat och med mycket humor och värme. Hon berättade om sin uppväxt i Småland och hur hon uppfostrades av sin far att ta vara på de möjligheter man har när man föds i ”världens bästa land”. Det var inte så lätt alla gånger för henne under barndomen när hennes far jämförde sin egen uppväxt under svåra förhållanden med hur bra Alice och hennes syskon fick ha det. Men hon fick en grundlig utbildning av sin far hur viktig demokratin är, något hon värdesätter högt idag.     
Dagen var fylld med intressanta föreläsningar och efter välkomsthälsningen höll Anders  Källström, VD för Allehanda Media och ordförande i MoDo Hockey, ett mycket intressant och också humoristiskt föredrag om ”Föreningslivets betydelse för samhället, näringslivet och mig själv”, som han berättade om med utgångspunkt från sina erfarenheter från näringsliv och föreningsliv.
Han sa att ungdomstiden i CUF var mycket värdefull och att han lärde sig mycket där som han haft nytta av senare i livet.
Anders gav oss en intressant resumé hur den nya arenan i Örnsköldsvik blev till. En mycket intressant berättelse där Peter Forsberg fick mycket beröm för det stöd han gett till bygget av arenan.
Anders avslutade med orden ”Du gör skillnad” med vilket han menade att det ofta är ganska små saker som påverkar utgången av händelser. Därför är det viktigt att vi alla gör vårt bästa att påverka även om var och ens insats kanske ser liten ut just då.
Efter en mycket god lunch hos Sirpa Matkala i Arkens restaurang med lax och potatis gjorde Ann Holst och Hans-Erik Näslund en genomgång av vad projektet gett för resultat. De hade många intressanta saker att berätta om som handlade om rekrytering och engagemang i föreningarna, deras ekonomi, framtidsfrågor som föreningarnas roll i framtiden, möjliga sätt att förnya och förbättra styrelsearbetet och hur ungdomar ska lockas att delta i framtidens föreningsarbete.
En broschyr med arbetsmaterial om hur man startar diskussioner om framtidsfrågor har producerats av projektledarna och alla deltagare fick med sig exemplar för att jobba vidare i sin egen förening.
Under eftermiddagen fick deltagarna också höra om goda exempel från föreningslivet i länet. Förutom den tidigare nämnda Kubbyran fick deltagarna höra Yvonne Häggström berätta om hur föreningarna i Grundsunda arbetar tillsammans och den fina verksamhet de bedriver. Ann Holst berättade om Folkets Hus-föreningen i Söråker som med ett idogt arbete lyckats rycka upp hela samhället och skapa ett engagemang bland ortens ungdomar som är en förebild för hela landet.  
Hans-Erik Näslund berättade om föreningslivet i Ånge kommun och det samarbete med kommunen som finns där. Ånge kommun följer kontinuerligt upp verksamheten i områdets föreningar och har också en personalpool som föreningarna kan använda i sin verksamhet.
Vid avslutningen tackade Sten Grundberg å deltagarnas vägnar för en mycket informativ och välorganiserad dag. Efter konferensen bjöds deltagarna, drygt 100 stycken, på hockeymatch i Swedbank Arena där MoDo tog emot Brynäs men tyvärr förlorade. Något som kanske inte hade så stor betydelse för deltagarna, bara själva besöket i den nya arenan är en stor upplevelse i sig.   
En inspelning från konferensen ska finnas att se på www.livechannel.se.

Söndag 11 november:

Ett 80-tal deltog när IOGT-NTO Drömme tillsammans med studieförbundet NBV bjöd in till Cornelis Vreeswijk-program på föreningslokalen Valhalla i Drömme. Det var Esters Ensemble från Sundsvall som underhöll med en mycket uppskattad föreställning med musik och texter av Cornelis Vreeswijk. Helena Svartling och Urban Hedin framförde ett 20-tal sånger och texter av Cornelis Vreeswijk, en del mycket kända och andra ganska okända.
Helena och Urban sjöng och spelade Cornelis musik mycket vackert och de gav publiken en fin bild av Cornelis breda och omfattande produktion.
Deras program heter "På kärlekskrank resa med Cornelis Vreeswijk" och det innehåller förutom sånger om kärlek så vitt skilda genrer som t.ex ballader i Bellmans anda och bluesmelodier. Mellan låtarna fick publiken höra exempel från Cornelis författarskap, både allvarliga och komiska texter. Även om det nu är 20 år sen Cornelis gick bort känns hans sånger och texter fortfarande aktuella idag, särskilt hans samhällskritiska stycken.
Som vanligt vid IOGT-NTO Drömmes kulturarrangemang bjöds det också på mat i samband med musikföreställningen och dagens middag bestod av Laxfilé Lorensberg med lax från Näske och potatis från Sidensjö. En middag som liksom musikföreställningen var mycket uppskattad av gästerna.

Tisdag 30 oktober:

Ett 35-tal deltog när IOGT-NTO Drömme höll årets Fadderbarnsauktion. Arrangemanget som också heter Vänner i Världen har hållits på Valhalla i Drömme sedan slutet av 1950-talet.
Kvällens gäster var Eilert Hägglund och Håkan Lundqvist från hjälporganisationen Lettlands Vänner. De gav oss en fascinerande redogörelse av det hjälparbete de gjort sedan 1993 i samhället Iecava några mil söder om Riga i Lettland. De båda har varit där mer än 40 gånger och haft med sig hjälpsändningar de samlat ihop i Örnsköldsviksområdet. De berömde innevånarna i Örnsköldsvik som varit så givmilda. Lärare och elever på Parkskolan fick en speciell eloge.
De berättade om den internatskola i Iecava som de utrustat med bland annat nya sängar, nya toalettutrymmen och nytt skolkök. Även polisstationen och brandstationen har fått mycket hjälp. Även Sollefteå-tomten Yngve Sundqvist deltog under kvällen och han samlade in pengar till sitt arbete med barn genom att sälja jultidningar. Han sjöng också ett par sånger under kvällen.
Efter kaffeservering var det så dags för den traditionella gåvoauktionen till förmån för internationellt biståndsarbete. Som vanligt var Olle Häggström auktionsutropare och deltagarna bjöd villigt på de många auktionsutropen av skänkta saker. Förutom inköpen fick man också många skratt. Bland annat hände det att inroparna bjöd över sig själva i stridens hetta. När auktionen var över berättade Olle Häggström att den preliminärt inbringat 11 700:- och att hälften av det går till Lettlands Vänner och resten till IOGT-NTO:s internationella arbete. Han passade också på att tacka kvällens alla medverkande och serveringskommitte, Birgitta Westman, Karin Westman och Elisabeth Edfors, som bjöd på så gott fika.

Söndag 21 oktober:

När IOGT-NTO Drömme höll oktober månads föreningsmöte kom en grupp från IOGT-NTO föreningen i Sollefteå på besök. Sammanlagt var det ett 35-tal som samlades på Valhalla i Drömme.
Innan mötet började var det söndagsmiddag för alla varefter Sollefteåföreningen berättade om sin verksamhet. Kristina Strömberg började med att berätta om den omfattande verksamhet som bedrivs i deras lokal centralt i Sollefteå.
Vi fick också höra Olof G. Strömberg berätta om en ny sorts studiecirkelarbete de skapat som gör alla deltagare mer delaktiga i kursen.
Under det följande föreningsmötet rapporterades det från olika aktiviteter som hållits sedan föregående föreningsmöte. Rapporter lämnades från invigning av Vårblomman lokal i Arnäsvall, en träff om kommunens drogpolitiska program, en filmkväll på Valhalla, kretsfrågesport i Husum där Drömme-föreningen segrade, teatern Pytt i Panna på Valhalla, 100-årsjubileum i Backsjö, Världens barn-insamling och deltagande i en kursdag i Örnsköldsvik.
Kommande aktiviteter för IOGT-NTO Drömme innehåller fadderbarnsfest, deltagande i ljusmanifestationen för narkotikans offer i Örnsköldsvik, filmkväll, musikarrangemang med musik av Cornelis Wreeswijk på Valhalla,, frågesporttävlingen PUMPEN, IOGT-NTO-kretsens julmarknad och Luciafets i december.
Efter förhandlingarna fanns det möjlighet att se en utställning om alkohol och andra droger som Sollefteå-föreningen skapat. Utklipp om dessa frågor från tidningar har samlats ihop på utställningsplanscher.

Söndag 7 oktober:

Ett 80-tal teaterbesökare bjöds på en riktig Pytt i Panna när IOGT-NTO Drömme ordnade ”Fullt Hus i nykterhetsrörelsens lokaler” på Valhalla. Teatergrupperna Cirkus Elvira och Teater Soja från Sundsvall gjorde ett uppskattat framträdande med sin uppsättning som heter just Pytt i Panna. Den gisslar olika företeelser i dagens samhälle med både humor och satir.
Skådespelarna Sofia Andersson, Ann Jerbo, Jan Boholm och Olov Sjögren blandar komiska och ironiska sketcher med vacker musik och skönsång så publiken får både skratt och allvar i en lämplig blandning.
Föreställningen är upplagd så att publiken får välja mellan ett flertal korta sketcher. Bland annat gisslas personlighetsutveckling, konsumtionshetsen, Ernst Kirchsteiger, grillmanin, vallöften och aktuella frågor som Carnegie och företagsutförsäljning.
Efter föreställningen bjöds på middag, dock inte pytt i panna, utan publiken bjöds på kyckling och klyftpotatis med potatis.
Olle Häggström, föreningens ordförande, berättade att ”Fullt Hus” arrangeras över hela landet under oktober och att cirka 200 av rörelsens runt 600 lokaler deltar i år. Han inbjöd gästerna att efter kaffe och lotterier bese Valhallas olika lokaler som bagarstuga, vävstuga, ungdomslokal, datalokal och det förnämliga köket.
 

Fredag 5 oktober:

12 lag deltog när IOGT-NTO-föreningarna i Örnsköldsvikskretsen tävlade i frågesport. Tävlingen hölls i Husum hos IOGT-NTO Nordens Kämpe vars ordförande Eric Forsberg hälsade de cirka 70 deltagarna välkomna.
De som deltagit i tidigare tävlingar kallar kvällen för en av årets höjdpunkter. Lagen deltar enligt devisen ”Det viktigaste är inte att segra utan att kämpa väl” och den inställningen borgar för att alla trivs tillsammans och får en rolig kväll.
John E. Själin och Mathz Själin som hållit i tävlingen under många år hade klurat ut 15 utslagsgivande frågor med vitt skilda ämnen. Många av frågorna hade anknytning till vår bygd, något som är omtyckt av de tävlande.
Årets frågor handlade om stora djur, Högbonden, sevärdheter i kommunen, frågor om IOGT-NTO, geografi, ÖA, TV, serier, trafik, hav, kommun-sammanslagning, sport, bilmärken, alkoholhandläggning i kommunen, kyrkor och tidräkning.
Efter en trevlig kafferast återstod 5 frågor och det blev en jämn kamp ända till slutet. IOGT-NTO Drömmes lag 2 drog det längsta strået och segrade en poäng före IOGT-NTO Drömme lag 1. Tredje lag blev IOGT-NTO Alne.
De tre första lagen fick priser och även tävlingsledaren John E. Själin fick en present från IOGT-NTO-kretsen genom Birgitha Landfors för sitt trägna arbete med frågesporten.
 

Söndag 23 september:

IOGT-NTO Drömmes föreningsmöte för september var som vanligt innehållsrikt och omväxlande. 31 medlemmar var med och innan själva mötet undfägnades de med en mycket god söndagsmiddag av dagens värdar Solbritt Gidlund, Gulli Uhlin-Viström, Raili Näslund och Birgitta Egnell.
Dagens förhandlingar inleddes som vanligt med gemensam sång varefter rörelsens tredje grundsats, ”IOGT-NTO-rörelsen vill genom sin verksamhet främja internationell gemenskap på demokratisk grund”, diskuterades.
Rapporter lämnades från föreningens mycket lyckade resa till Dalarna, kretsens föreningsstyrelsesamling i Domsjö och en artikel om föreningens lokal Valhalla i Våra Gårdar tidningen.
Hösten är fylld av aktiviteter för IOGT-NTO Drömme och egna arrangemang på Valhalla innehåller bland annat studiecirklar i vävning, tunnbrödsbakning, digitalkamera och trafikkunskap. Vidare blir det filmkvällar, ”Fullt Hus på Valhalla” med teater, Vänner i Världen – Fadderbarnsfest med traditionell Gåvoauktion.
Föreningen kommer också att delta i insamlingen Världens Barn, träff om kommunens drogpolitiska program och kretsfrågesporten i Husum.
Efter mötets avslutning serverades kaffe med bakelse. Sedan visades bilder från föreningsresan till Dalarna och Dalhalla.
 

Fredag-Söndag 7-9 september

När IOGT-NTO Drömme arrangerade en tredagarsutflykt till Dalarna fick de 44 deltagarna vara med om många skönhetsupplevelser. Huvudattraktionen på resan var finalkvällen i utomhusarenan Dalhalla utanför Rättvik. Dalhalla ligger i ett nedlagt kalkbrott och avslutningsföreställningarna för året sker i form av en spektakulär fyrverkerikonsert där fyrverkerier avfyras i takt med musiken. Årets artister på Dalhalla var kören Orphei Drängar, Maria Möller och Erik Borelius och hans band. Tillsammans med de övriga 4 000 i publiken fick vi uppleva en fantastisk kväll med många höjdpunkter. En minnevärd stund var när publiken tände varsitt ljus och Orphei Drängar sjöng ljuvligt vackert i mörkret bakom oss och stjärnorna tindrade på himmelen ovanför kalkbrottets väggar. Resten av dagarna fylldes av en intressant resa genom Hälsingland och Dalarna som innehöll besök på bland annat Wij Trädgårdar i Ockelbo, Clas Ohlsson i Insjön, den pittoreska byn Tällberg vid Siljan, dalahästtillverkning i Nusnäs och en imponerande IOGT-NTO-lokal utanför Söderhamn. Övernattningarna skedde på Saxenborg strax utanför Ludvika, där vi fick höra ett vackert Dan Andersson-program med trubaduren Björn Jadling, och Åsengården med en vidunderlig utsikt över Siljan, gårdar som båda tillhör nykterhetsrörelsen.

Fredag 24 augusti:

Surströmming på Drömmebodarna med 37 deltagare.

Söndag 19 augusti:

IOGT-NTO Drömme inledde höstens verksamhet med en dagsutflykt till södra Lappmarken. Efter att ha hämtat upp resenärer från Köpmanholmen, Drömme, Sidensjö och Örnsköldsvik styrde chauffören Lennart Ögren mot Fredrika och det blivande Buddha-templet där.
Olle Häggström, dagens reseledare, hälsade alla välkomna till utflykten och presenterade ett fullspäckat dagsprogram. En del av dagens föreningsmöte hanns också med under färden mot Fredrika.
Framme vid platsen för Buddhatemplet strax utanför Fredrika möttes vi av Bert-Rune Dahlberg, kommunalråd i Åsele och en av projektets tillskyndare. Bert-Rune gav en intressant bakgrund till varför Buddhatemplet hamnade just i Fredrika och berättade om vilken positiv effekt detta projekt haft för området. Han menade att de positiva effekterna märks även hos oss i Örnsköldsvik.
Vi välkomnades även av en thailändsk munk som ledde oss i en bönevandring runt de två skulpturerna som redan är färdiga på tempelområdet.
Efter besöket i Fredrika styrde bussen färden mot Tallsjö och Asplunda lanthandel. Det blev ett fascinerande besök i en lanthandel från fordom. I mångt och mycket är lanthandeln och bostaden ovanpå oförändrade sen tidigt nittonhundratal och vi besökare kände verkligen historiens vingslag när vi vandrade runt.
Efter en trevlig och mycket välsmakande lunch hos våra IOGT-NTO-kamrater i Åsele tog de med oss till en mycket fascinerande plats. Strax söder om Åsele ligger Vitterhuset som är en samling gigantiska stenblock placerade så att ett rum bildas under dem. Det sägs att det kan spöka där och det kändes nog lite kusligt att vandra under de enorma stenblocken.
Efter gott kaffe där i Vitterhuset serverat av Gunnel Linné och hennes kamrater var det dags att vända kosan hemåt igen och efter en trygg åktur förbi Solberg var vi snart hemma igen efter en mycket lyckad dag.

Söndag 22 juli:

Fäboddag på Nybodarna med många besökare, kanske närmare 300. 

Fredag 29 juni:

Efter ett par års uppehåll på grund av bygget av Botniabanan arrangerade Drömmebygdens Intresseförening på nytt en musikkväll vid kraftverksdammen i Drömme.
Drygt 150 åskådare hade bänkat sig vid den vackert belägna friluftsscenen när Cecilia Nolander hälsade publiken och kvällens konferencier Christer Joald välkomna. Tillsammans med husbandet MELK ledde Christer allsång som han blandade med egna sånger och roliga berättelser.
Först ut bland kvällens artister var 11-åriga Emelie Lindberg från Köpmanholmen. Emelie är redan en fullfjädrad artist med en mycket vacker sångröst. Hon avslöjade att hennes speciella favorit bland dagens artister är Linda Bengtzing.
Mer vacker musik och sång bjöd Douglas Söderlind och Zandra Zinner på. Douglas spelade välbekanta melodier på saxofon och Zandra sjöng som vanligt mycket vackert. Christer Joald beklagade att vi riskerar att tappa en så begåvad sångerska då teologistudier upptar mycket av Zandras tid numera.
Efter en kaffepaus där det också serverades hamburgare och såldes lotter i intresseföreningens sommarlotteri blev det mer vacker musik av de mycket uppskattade och applåderade artisterna.
Som avslutning sjöng samtliga deltagare ”Sommartider” från scenen tillsammans med publiken som verkligen trivdes i den ljuvliga sommarkvällen.

Måndag 4 juni:

Städkväll på badstranden med ett 30-tal deltagare.

Folknykterhetens Dag 17 maj:

IOGT-NTO Drömme firade Folknykterhetens Dag i Örnsköldsvik med att äta middag på restaurang Splash och sedan delta i firandet på Pingstkyrkan. Ett föreningsmöte hanns också med under eftermiddagen.
Det fanns mycket att rapportera sen förra föreningsmötet. Rapporter lämnades från årsmötet med NBV MittSverige, årsmöte med Våra Gårdar Västernorrland, teater med Teater Västernorrland i Drömme, distriktsårsmöten med IOGT-NTO och JUNIS, valborgsmässofirande och vårcafé på Valhalla och aktiviteter under Folknykterhetens Vecka. 
Ur kommande aktiviteter för föreningen under våren och sommaren kan nämnas städkväll och simskola på badstranden i Drömme. En omfattande arbetsplan för hösten beslutades och där ingår två föreningsutflykter i augusti och september. Den första går till Fredrika och Åsele då bland annat bygget av Buddhatemplet i Fredrika ska besökas. I början av september gör föreningen en tredagarsresa till Dalarna med fyrverkerikonserten på Dalhalla som höjdpunkt.
Efter föreningsmötet deltog man i firandet av Folknykterhetens Dag på Pingstkyrkan. Kenneth Johansson, ordförande i riksdagens socialutskottet, var huvudtalare. Firandet inleddes med ett intressant bildspel av kretskonsulenten Alex Laine som visade allt som hänt i Örnsköldsvik under Folknykterhetens Vecka. 

Måndag 14 maj:

Trion Loes Heuff, Lars Lundgren och Allan Åberg lockade många till Valhalla i Drömme när IOGT-NTO Drömme höll musikcafé häromkvällen.
Olle Häggström hälsade välkommen och läste dikter av både Birger Norman och Drömmeflickan Sonja Häggström. 
Sedan bjöd Loes, Lars och Allan på mycket vacker sång och musik av bland andra Mikael Wiehe, Kjell Höglund, Cat Stevens och Loes landsman Cornelis Wreswijk. 
Efter en paus för kaffe och lottköp höll Olle Häggström en appell om Folknykterhetens Vecka som inleddes denna dag. Den kommande veckan har nykterhetsrörelsen aktiviteter runt om i kommunen för att informera om alkoholens skadeverkningar. Huvudbudskapet är ett krav att sänka de höga införselkvoterna på alkohol från utlandet. 
Enbart i Örnsköldsvik är det 37 personer per år som går en för tidig död till mötes på grund av alkoholen. Och att det rent statistiskt finns 1220 barn till missbrukare i Örnsköldsviks kommun fann Olle både skrämmande och lite svårt att förstå.
Efter pausen underhöll sånggruppen med mer vacker musik. Det blev sånger av Ted Ström, Bob Dylan och Cornelis Wreswijk. Mellan styckena berättade artisterna om sig själva och musiken de spelade. 
Som avslutning läste Olle Birger Franzens dikt ”Ord” innan sångarna sjöng Mikael Wiehes ”Victor Jara” som extranummer.

Lördag 12 maj:

En full busslast med Drömmebygdare fick vara med om en mycket trevlig och lärorik utflykt till Nordmaling och Bjurholm häromdagen. Reseledare var Eleonor och Gösta Norberg som ju är hemtama i Nordmalingsområdet efter sina år där. Sidensjösonen Karl-Anders Jansson från Öviksbuss rattade bussen som först styrde kosan mot Olofsfors strax utanför Nordmaling. 
Där på det gamla bruket blev det först kaffe och tunnbrödsrulle i den tidigare skolan som nu är fik och turistinformation. Det fanns också tillfälle till köp av souvenirer. En deltagare slog på stort och inhandlade en rejäl klyvyxa av exklusivt slag. 
Sedan fick vi vara med om en mycket intressant guidning runt bruket som aldrig upphört med sin verksamhet. Idag fortsätter verksamheten genom Olofsfors AB som bland annat tillverkar band till skogsmaskiner.
Guiden Sonja Jakobsson ledde oss genom Bruksmuseet i den tidigare affären, masugnsbyggnaden och huset med stångjärnshamrarna. Hon berättade initierat och medryckande om Olofsfors historia och nutid.
Nästa resmål var Älgfarmen strax utanför Bjurholm. Där tog Christer Johansson, berömd skidåkare och världsmästare emot. Bland gästerna fanns Märta Norberg, också känd skidåkerska, med, så det blev ett glatt möte för dem båda.
Efter en god lunch på älgkött, dock ej från egna älgar, guidade Christer oss runt på älgfarmen. Vi fick se ett bildspel om älgar och utställningslokalen. Sen var det dags att träffa älgar i verkligheten. Först fick vi träffa 2 veckogamla och nyfikna älgkalvar som redan klarade sig själv om än på lite ostadiga ben.
Christer lockade också fram de vuxna älgarna ur lunchvilan med hjälp av bananer och det var imponerande att stå nära den störste älgtjuren, en bjässe på kanske 600-700 kilo. Men han var from som ett lamm där han stod bredvid sin husse och käkade banan.
Efter det fascinerande besöket på älgfarmen tog bussen och de medåkande vägen över Fredrika, Aspsele och Björna hem. En kort kafferast gjordes vid Kvarnforsen i Björna för att sträcka på benen. Vid 7-tiden på kvällen var vi hemma igen efter en mycket lyckad utflykt med Drömmebygdens Intresseförening. 

Valborgsmässoaftonen 30 april:

Ett fullsatt Valhalla hälsade våren välkommen till Drömmebygden sista april. Efter att Olle Häggström hälsat deltagarna välkomna stämde Sidensjö Kyrkokör under ledning av Åsa Allard upp vackra vårsånger.
Årets vårtalare var Lennart Sundwall, välkänd radioröst på Radio Västernorrland. Efter 27 år i Sidensjöbygden är Lennart kanske mer Sidensjöbo än de flesta men han hade också goda ord att säga om Nordingrå där han växte upp.
Lennart höll ett omväxlande och uppfriskande vårtal med flera inslag från hans intressanta yrkesliv. MoDos SM-guld nyligen och firandet av det var en fantastisk upplevelse för honom som han aldrig kommer att glömma. Hela tiden från lagets hemkomst från Linköping följde Lennart med och rapporterade i lokal- och riksradion.
Lennart hade också intervjuat Sidensjöbor och fått deras tankar på vårens ankomst på band. Flera sa var att våren för dem betydde kärlek, kanske inte så oväntat.
Efter mera vacker sång av kyrkokören och gott fika var det dags för vårbrasa och fyrverkerier. Majbrasan var på grund av brandrisken mindre än vanligt men den brann desto bättre. Sällan har vårelden lyst så klart vid Valhalla.
Efter det vackra och spektakulära fyrverkeriet fanns det möjlighet att gå in på Valhalla igen för varm korv med dricka och gemytliga samtal. 

Söndag 15 april:

Ett 80-tal teatergäster kom till Valhalla i Drömme när IOGT-NTO Drömme bjöd in till kvalitetsteater för andra gången i vår. Teater Västernorrland uppförde "Stenar i fickan" med skådespelarna Anders Öhrström och Pär Andersson. Marie Jones är författare till denna svarta komedi som inte inbjuder till gapskratt men däremot småleenden.
Pjäsen är en berättelse om vad som händer med människor när storstilade drömmar inte blir verklighet. Några ger upp medan andra sporras av motgången och växer som människor.
Ett filmbolag från Hollywood invaderar den lilla irländska byn för en storstilad filminspelning. Byborna engageras som statister, deras verklighet kommer dock på kant med filmbolagets syn att "tid är pengar". I matkön träffas Charlie och Jake. De har egna drömmar om film och i väntan på nya tagningar planerar de för framtiden.
Pär Andersson och Anders Öhrström spelar först och främst huvudpersonerna Charlie och Jake, men också regiassistenter, olika bybor och inte minst filmstjärnan Caroline Giovanni samt hennes livvakt.
Det är en fascinerande föreställning där de två skådepelarna spelar sammanlagt 15 roller. Blixtsnabbt växlar de mellan rollerna och publiken tvingas verkligen hänga med i svängarna. Pär Andersson och Anders Öhrström var mycket bra i alla sina roller.

Annandag påsk 9 april:

Drömmebygdens Intresseförening arrangerade dans på Valhalla med ett 40-tal deltagare.

Torsdag 5 april:

Ett 30-tal medlemmar deltog när IOGT-NTO Drömme hade påskfest med föreningsmöte. Före mötet bjöd ”Näs- och Tegsgänget” på påskmat. I år var det Birgitta Egnell, Gulli Uhlin-Viström och Lars-Åke Uhlin som lagade till den myckna och goda maten.
I början av föreningsmötet hölls en diskussion i grupper om IOGT-NTO-rörelsens andra grundsats som handlar om internationellt arbete. Enighet rådde bland deltagarna om värdet med internationellt arbete. Det är viktigt att föra ut vårt alkoholpolitiska budskap och att lära oss vad som är bra i andra länder. 
Under mötet lämnades rapporter från kretsårsmötet i Åte, Brödernas med teatern ”Du döljer något, sa abborren till metmasken”, Sidensjömästerskapen i frågesport och årsmöte med Valhallalokalen.
Nya frågor som behandlades var årsmöten med Våra Gårdar och NBV, teatern ”Stenar i fickan” i mitten av april, distriktsårsmöte med IOGT-NTO, årsmöte med Sidensjö Framtid, valborgsmässofirande på Valhalla och deltagande i Folknykterhetens Vecka / Dag. Höstens verksamhet diskuterades också och bland annat blir det en resa till Dalhallas fyrverkerikonsert i början av september. 
Efter mötet blev det kaffe och efterrätt. Som avslutning på mötet blev det lite information från den studiecirkel om trafik som är i gång på Valhalla nu. 

Tisdag 3 april:

Föreningen Valhallalokalen i Drömme har hållit årsmöte för 2006. Ordförande Roland Thelin hälsade ett 20-tal årsmötesdeltagare välkomna. 
Valhalla är en bekant samlingspunkt i södra Sidensjö i vilken IOGT-NTO Drömme bedriver en omfattande verksamhet för alla åldrar. Vad som kanske inte är så känt är att fastigheten förvaltas av en separat byggnadsförening som heter Föreningen Valhallalokalen. Valhalla är ju en allmän samlingslokal och lokalerna hyrs ut till andra hyresgäster än IOGT-NTO Drömme.
Årsmötesordförande Gösta Norberg skötte klubban med säker hand och förhandlingarna flöt smidigt. En innehållsrik verksamhetsberättelse presenterades och deltagarna imponerades av hur många aktiviteter det är på Valhalla under ett år. Även den ekonomiska delen ser bra ut även om 2006 resulterade i ett mindre underskott. 
För 2007 föreslogs en arbetsplan med flera mindre åtgärder och en lite större. Föreningen har ansökt om bidrag hos Boverket och kommunen för att modernisera toaletterna i entrén och förhoppningsvis blir den upprustningen verklighet under 2007. 
Till ny styrelse valdes Roland Thelin, ordförande, Åke Edfors, vice ordförande, Ulla Thelin, kassör, Bertil Westin, sekreterare och ledamöterna Bengt Vikner, Lars-Åke Uhlin och Gösta Norberg. 

Måndag 2 april:

För elfte året i följd arrangerade IOGT-NTO Drömme Sidensjö-Mästerskapen i frågesport häromkvällen. Tävlingsledaren Roland Thelin kunde hälsa 8 lag välkomna fast det var stor konkurrens med slutspelshockey den här kvällen. Deltagande lag var Centern, IOGT-NTO Drömme, EFS, Hembygdsföreningen, PRO, Sidensjö församling och Drömmebygdens Intresseförening. Förutom Roland som ställde frågorna var också Bertil Westin med i tävlingsledningen.
Första 8 frågorna handlade om mytologi, medicin, botanik, modern musik, musikals, historia, frukter och tv-programledare.
Efter dessa frågor blev det paus för servering. Kvällens värdinnor Ingrid Darj och Ulla Thelin serverade gott fika och det blev en trevlig samvaro vid kaffeborden.
När tävlingen fortsatte igen handlade frågorna om TV-spel, Internet, sport, litteratur, geografi, kemi och zoologi.
Inför sista frågan stod striden om förstaplatsen mellan fjolårsvinnarna Hembygdsföreningen, Centern och Drömmebygden. Tack vare bättre kunskaper om tjädern drog Centern det längsta strået och kunde välförtjän ta hem segern i Sidensjö-Mästerskapet för första gången. Hembygdsföreningen blev tvåa och Drömmebygden trea.
Priser delades ut till de tre bästa lagen och de fick applåder av de övriga för sina goda kunskaper.

Söndag 1 april:

Grillträff på Näslandet i milt men blåsigt väder.

Söndag 25 mars:

Friteatern är en kär gäst på Valhalla i Drömme och när de häromdagen återkom med sin nya föreställning ”Du döljer något sa abborren till metmasken” slöt publiken upp som vanligt. Ett 80-tal gäster både från när och fjärran fick se en komisk föreställning som utspelade sig i form av en auktion. 
Det var Bröderna i IOGT-NTO Drömme som inbjöd till teatern och eftersom det var auktionstema i föreställningen bjöds åskådarna på varm korv och saft innan den började. Sedan intog de sina platser på Friteaterns egen läktare med plats för drygt 100 personer som monteras upp inför varje föreställning.
Skådespelarna Mary Stoor, Tommy Andersson och Jonas Granström bjöd på en tänkvärd föreställning som också gav tillfälle till skratt och leenden. De berörde många av dagens företeelser i samhället som till exempel dokusåpor och deras inverkan på oss. Tommy Andersson spelar en tv-bolagschef som kommer till byn för att spela in en dokusåpa i smyg. Och han lyckas med sitt uppsåt med att lura de intet ont anande byborna. Men hans intrigerande får ett oväntat slut.
Publiken fick också delta i föreställningen när auktionsutroparen Jonas Granström försökte sälja ut allt auktionsgods. En av åskådarna hade bespetsat sig på att lösa en av de vackra sakerna men när det visade sig att auktionen inte var på allvar fick han ge upp de planerna. Rollfiguren Birger som Jonas Granström spelar överraskade också publiken med att känna igen flera av åskådarna och berätta vad han visste om dem. Det är en av Friteaterns specialiteter att innan föreställningen underrätta sig om ortens innevånare. 
I pausen serverade bröderna gott fika och det blev tid för trevliga samtal med till exempel skådespelarna själva innan det blev lottdragning och dags för andra akten som bjöd på flera överraskande saker som tillexempel ett kungligt besök..
Efter en stimulerande och tänkvärd teater och trevlig samvaro var det till sist dags att ta farväl och återvända nöjda hem.

Söndag 25 mars:

Grillträff på Näslandet.

Söndag 18 mars:

Grillträff på Näslandet i strålande väder.

Söndag 11 mars:

IOGT-NTO Drömme har haft sitt föreningsmöte för mars. Innan mötet började bjöds deltagarna på söndagsmiddag bestående av 5 olika sorters pastarätter, såväl varma som kalla.
Första punkten på dagens förhandling var en diskussion om IOGT-NTO-rörelsens första grundsats:
”IOGT-NTO-rörelsen bygger sin verksamhet på principen att alla människor har rätt till frihet, personlig utveckling och lycka. Dess arbete har sin grund i viljan att medverka till bättre utvecklingsmöjligheter för alla”.
Några synpunkter som kom fram under diskussionen var att alla är välkomna att delta i IOGT-NTO:s verksamhet och att det är en stor tillgång för rörelsen att medlemmarna kommer från många olika grupper.
Rapporter lämnades från filmkvällar, frågetävlingar, studiecirklar, juniorläger och sportlovsläger som hållits under årets första månader.
Kommande månad innehåller många aktiviteter som kretsårsmöte, möte om alkoholpolitik i Örnsköldsvik, 2 teaterföreställningar på Valhalla, påskfest, distriktsårsmöten med Våra Gårdar och NBV, Sidensjömästerskapen i frågesport och årsmöte med Föreningen Valhallalokalen.
Efter att mötet avslutats med sången ”Spel-Olles gånglåt” bjöd matlagningscirkeln på kaffe och efterrätt som intogs under trevlig samvaro.

Söndag 11 mars:

Grillträff på Näsudden med ett 20-tal deltagare.

Söndag 4 mars:

Grillträff på Näsudden med ett 15-tal deltagare.

Söndag 25 februari:

Ett 50-tal medlemmar deltog när Drömmebygdens Intresseförening höll årsmöte. Olle Häggström ledde förhandlingarna som gick snabbt och smidigt. 2006 var ett aktivt år för föreningen och 2007 års arbetsplan lovar att innevånarna i Drömmebygden kommer att ha mycket att sysselsätta sig med också detta år. 
Till ny styrelse valdes Johan Sandström, ordförande, Eleonor Norberg, sekreterare, Lennart Bylund, kassör, Helén Bylund, Cecilia Nolander, Margareta Häggström, nyval, Daniel Söderlind, nyval, Anders Westman och Olle Häggström. Bengt Vikner och Tage Gidlund avgick från styrelsearbetet och avtackades med blommor.
För åttonde gången delades utmärkelsen ”Årets Drömmare” ut. Utmärkelsen ges till Drömmebygdare som gjort värdefulla insatser för bygden och spänningen var stor bland deltagarna innan det avslöjades att ”Årets Drömmare 2006” är Birgitta Egnell i Näs. Och att Birgitta är en populär "Årets Drömmare" märktes tydligt hos årsmötesdeltagarna.
Efter årsmötet fick vi höra Helene Sjödin och Sara Öhman berätta hur de arbetar i Häggdånger med att locka barnfamiljer att flytta dit.
Efter det intressanta föredraget bjöd Drömme Jaktlag på en utsökt älgmiddag. De bjöd på älgbiffar med timjan och potatis. Under maten underhöll David Olofsson, Bjästa med vacker sång och musik. 

Måndag 19 februari:

Filmkväll på Valhalla med ett tiotal deltagare.

Söndag 11 februari:

Nykterhetsrörelsen i Drömme har hållit årsmöte för 2006. Ordförande i IOGT-NTO Drömme, Olle Häggström hälsade 28 medlemmar välkomna till Valhalla. Innan förhandlingarna serverades en god söndagsmiddag som tillagats av en matlagningskunnig grupp av medlemmar.
Förhandlingarna började med att Olle Häggström höll en stämningsfull parentation för de 5 medlemmar som gått bort sen förra årsmötet.
Årsmötet leddes säkert av Roland Thelin och det gångna årets livliga verksamhet gicks igenom och presenterades tydligt. Som vanligt innehöll verksamhetsberättelsen många arrangemang med stor uppslutning från både medlemmar och utomstående.
Även ekonomin är betryggande och kassören Ingrid Darj sa humoristiskt att det inte gått att åstadkomma den förlust som budgeten för 2006 förutspådde. Nu stannade överskottet vid någon 100-lapp.
En arbetsplan för 2007 med både traditionella och nya aktiviteter gicks igenom och fastställdes. Föreningen kommer att bedriva alkohol- och narkotikapolitiskt arbete på flera områden, som offentliga arrangemang, debattartiklar, insändare och deltagande i kretsens arbete.
Till ny styrelse valdes Olle Häggström, ordförande, Ulla Thelin, vice ordförande, Ingrid Darj, kassör, Bertil Westin, sekreterare och ledamöterna Elias Kallin, Tage Gidlund, Eivor Svensson-Sedin och Roland Andersson.

Söndag 21 januari:

IOGT-NTO Drömme fortsatte den trevliga vanan att börja med söndagsmiddag när årets första föreningsmöte hölls.
Föreningens ordförande Olle Häggström hälsade ett trettiotal medlemmar välkomna varefter en matlagningscirkel med både kvinnor och män bjöd på en mycket god söndagsmiddag. Under fjolåret var det enbart män i köket innan föreningsmötena. De blev så duktiga under den studiecirkeln att de får fortsatt förtroende även i år i den blandade cirkeln.
Efter maten och en sång genomfördes förhandlingarna. Glädjande nog kunde en ny medlem hälsas välkommen till föreningen. Förhoppningar finns att ytterligare nya medlemmar ska komma med i föreningens gemenskap under året.
Även om vårens verksamhet bara är i lindan än fanns ett antal rapporter att behandla. Ansökningar har skickats om stöd för fritidsgårdsverksamheten på Valhalla och för vårens teaterförställningar. Ett antal studiecirklar har redan startats inom föreningen och flera är på gång.
Föreningen hade också deltagare med vid en kursdag i Bispgården om arbetsplaner och verksamhetsberättelser.
Kommande aktiviteter handlar om deltagande vid jubileum i Åte, revybesök i Kramfors, musikfrågesporten Musikleken, årsmöte, juniorhelg och filmkväll.
Efter snabba och bra förhandlingar avslutades mötet med efterrätt och kaffe. 

Torsdag 28 december:

Lilla julafton och föreningsmöte med IOGT-NTO Drömme.

Lördag 9 december:

Lördag den 9 december arrangerade IOGT-NTO föreningen i Drömme Luciafest på Valhallalokalen. För luciatåget ansvarade klass 3-4 från Sidensjöskolan. Klasslärare Anna-Lena Norberg hade tillsammans med musikläraren Cecilia Nolander tränat in ett fint luciaprogram. Lucian Elin Eriksson med följe tågade genom lokalen sjungande luciasången.
Framme på scenen fortsatte de sitt luciaprogram med vackra dikter och vacker sång. De framförde bl.a Staffan var en stalledräng, Midnattråder, Lusse lelle. När luciaföljet hade lämnat lokalen applåderade de cirka 80 besökarna mycket livligt.
Eftermiddagen fortsatte med fika och lotteriförsäljning, innan det var dags för nästa programpunkt Trolleri av Gunnar Törnqvist. Gunnar framförde olika trick med böcker, kort, rep och en frimärkssamling. Publiken funderade hur gjorde han egentligen det där? Som avslutning kom tomten och delade ut godispåsar till alla barnen.
Julen närmar sig i Sidensjöbygden trots avsaknad av snö.

Söndag 19 november:

Ett 70-tal teatersugna fick uppleva en mycket trevlig och givande eftermiddag när IOGT-NTO Drömme tillsammans med studieförbundet NBV inbjöd till teater och söndagsmiddag.
Föreställningen som spelades på Valhalla i Drömme heter "En humla i hatten - en pryl om Beppe!". Det var Kulturföreningen Soja från Sundsvall som framförde sin föreställning som bygger på texter av Beppe Wolgers. Skådespelarna Sofia Andersson och Jan Boholm har grävt djupt i Beppes kvarlämnade manus och hittat flera tidigare okända godbitar.
Föreställningen som varade i två akter om 45 minuter vardera var mycket omväxlande och åhörarna fick höra ett 30-tal dikter, sketcher och sånger som Beppe Wolgers skrev under sin långa framgångsrika karriär. 
Många kända sånger och monologer fanns med i föreställningen, bland annat ”Sakta vi gå genom stan”, ”Ta av dig skorna!” och förlagan till monologen ”Bunta ihop dom!” med Lars Ekborg, En minnesvärd monolog var ”Kvinnan som samtalar med sin kropp” som ursprungligen framfördes av Birgitta Andersson. Sofia Andersson fick publiken att skratta om och om igen när hon med tal och kroppsspråk försökte få sin olydiga kropp att göra rätt.
I pausen serverade kökskommittén från IOGT-NTO Drömme mycket god mat och det blev också tid för lottköp och trevlig samvaro. 

Torsdag 16 november:

Torsdag den 16 november sjöd Valhallalokalen i Drömme av liv. På eftermiddagen träffades matlagningscirkeln för att förbereda middagen. Kvällens föreningsmöte med ett 25-tal deltagare inleddes med middag samtidigt som barn- och ungdomsverksamheten pågick i datastugan och stora salen.
På föreningsmötet lämnades rapport från måndagsträffarna med film, bakning och teknik.
IOGT-NTO föreningen har arrangerat Fadderbarnsfest och varit representerade på många kretsarrangemang. Den kommande verksamheten diskuterades och det gäller kretsens julmarknad, föreningens luciafest och kommande föreningsmöte. Styrelsen presenterade förslaget till arbetsplan för vintern/ våren 2007. Det bli i genomsnitt ett offentligt arrangemang i månaden, och i samband med föreningsmötena blir det även i fortsättningen middag. Föreningen skall främst via IOGT-NTO kretsen utveckla det alkohol- och narkotikapolitiska arbetet.
När föreningsmötet var avklarat blev det en stunds paus innan nästa aktivitet frågetävlingen PUMPEN startade, och nu anslöt ytterligare ett 10-tal personer. Frågetävlingen PUMPEN pågår under en timme, samtidigt i hela landet och alla hjälpmedel är tillåtna. Frågorna handlade om musikaler, naturen, vävtekniker, sport, alkoholfrågan och barns rättigheter m.m. Aktiviteten var febril, det slogs i uppslagsverk, söktes på internet och ringdes till kända och okända. När kvällen var avslutad och resultatet inrapporterat fick vi besked att vi klarat 58 av 67 poäng vilket innebär en delad 8:e plats i hela landet, vilket vi är mycket nöjda med.

Olle Häggström

Måndag 30 oktober:

Häromkvällen var det dags för årets fadderbarnsfest på Valhalla i Drömme. I nästan 50 år har IOGT-NTO Drömme genom denna fest samlat in pengar till bistånd. Från början skickades de insamlade medlen till just fadderbarn i fjärran länder men på senare år har hjälpen gått till IOGT-NTO:s hjälpprojekt i bland annat Baltikum och Sri Lanka.

Årets fest som också kallas Vänner i Världen gästades av Birgitta Mårtensson som är mycket aktiv i hjälparbetet till Sri Lanka.  Birgitta är nyss hemkommen från en studieresa dit och berättade i ord och bild om besöket. IOGT-NTO i Sverige bedriver biståndsarbete på flera ställen i Sri Lanka tillsammans med den norska hjälporganisationen FORUT. De 30-talet deltagarna fick bland annat höra Birgitta berätta om konsekvenserna av Tsunami-katastrofen 2004 som drabbade Sri Lankas kustområden hårt och där hjälpbehovet fortfarande är stort. FORUT bedriver även biståndsarbete i centrala Sri Lanka för att bland annat ordna bättre kök och toaletter för innevånarna i byarna.

Tomten i Sollefteå, Yngve Sundqvist, var också med, och under fikarasten hann han både med att sälja jultidningar till förmån för sitt hjälparbete och berätta roliga historier och sjunga.

Efter rasten var det dags för fadderbarnsauktionen. Ett bord fyllt med skänkta saker fanns att bjuda på och som vanligt var det Olle Häggström som var auktionsutropare. Efter en som vanligt underhållande auktion med många bud och motbud kunde slutresultatet räknas ihop till 7 755:-. 

Söndag 22 oktober:

Häromdagen hölls ”Fullt Hus i nykterhetsrörelsens lokaler” på Valhalla i Drömme. ”Fullt Hus” är en satsning över hela landet för att visa upp nykterhetsrörelsens lokaler och dess verksamhet. I Örnsköldsviks kommun var det aktiviteter i ett 10-tal av de fastigheter som tillhör Våra Gårdar, den egna samlingslokalorganisationen.
I Drömme var det Våra Gårdars VD, Drömmesonen Olle Häggström som hälsade besökarna på Valhalla välkomna till en intressant eftermiddag fylld med trevlig underhållning och god förtäring. Lotter i en vinstrik tombola såldes och under dagen visades också ett vackert bildspel om Sidensjö. I samband med ”Fullt Hus” var det också filmvisning på Valhalla på lördagskvällen då en komisk skräckfilm visade för både unga och vuxna.
En riktig trollkarl underhöll söndagens besökare på Valhalla. Mr Zethino, Henning Bylund trollade så bra och underhållande att publiken både blev grundlurade och fick skratta gott. Även publiken fick delta i trollandet och hjälpa Mr Zethino med bland annat kort- och reptrick.

Efter trolleriet blev det paus där det fanns möjlighet att äta god köttsoppa med smörgås samt att dricka kaffe eller te med gott hembakat fikabröd.

Som avslutning på den lyckade dagen berättade Sune Hörnström egna berättelser på mål. Som vanligt avslutade han med att deklamera dikten "Oppne" stående på huvudet.

Söndag 15 oktober:

Studiecirkelns herrar serverade middag

IOGT-NTO FÖRENINGEN i Drömme, Sidensjö genomförde föreningsmöte söndag den 15 oktober. Mötet inleddes med middag som tillagades av studiecirkeln med enbart manliga deltagare. Det serverades tonfiskgratäng och som dessert äppelkompott. Gästernas tack för middagen framfördes av Elsa Andersson.
Ordförande Olle Häggström hälsade drygt 20-talet deltagarna välkomna till mötet som inleddes med Höstvisa. Rapporter lämnades från studieverksamheten och för närvarande pågår fyra cirklar, två i tunnbrödsbakning, vardera en i matlagning och kring filmen Så som i himmelen. Efter jul återupptas den populära trafikcirkeln. Barn och ungdomsverksamhet bedrivs varje torsdag och på måndagarna är det allåldersverksamhet med olika teman. Rapporter lämnades också från diplomutdelning, församlingsafton som föreningen ansvarat för, kretsfrågesport, Våra Gårdars fastighetsstyrelsekurs samt insamlingen till Världens Barn. Den kommande verksamheten planerades och det gällde träffarna för alla åldrar på måndagar. Det blir Öppet Hus en söndag i oktober. Föreningen anordnar Vänner i världen i slutet av oktober, för att samla in pengar till IOGT-NTO-rörelsens internationella verksamhet.
Mötet diskuterade den planerade ombyggnaden av Valhalla med nya toaletter. Eftersom föreningen har många arbetsuppgifter framför sig avslutades mötet med kampsången Vill du våga en dust.

OLLE HÄGGSTRÖM

Lördag 14 oktober:

IOGT-NTO Drömme medverkade i Insamling för Världens Barn och samlade in pengar på Bonus Livs i Bredåker tillsammans med  med Röda Korset.

Måndag 9 oktober:

Allaktivitetskväll på Valhalla med filmen film ”Den bästa av mödrar”.och ett 15-tal deltagare.

Fredag 6 oktober:

IOGT-NTO Drömme deltog i kretsfrågesporten i Arnäsvall med 3 lag. Ett av Drömmes lag vann tävlingen före Höga Nord och Alne.

Måndag 2 oktober:

Allaktivitetskvällarna på Valhalla startade. Alex Laine berättade om Internets baksidor för ett femtontal deltagare.

Torsdag 28 september:

I Sidensjö turas föreningar om att arrangera församlingsaftnar och häromkvällen var det IOGT-NTO Drömme som inbjöd till en välbesökt kväll.
Föreningens vice ordförande Ulla Thelin hälsade välkommen och riktade ett speciellt välkommen till kvällens gäst, Alexander Laine, kretsinstruktör på IOGT-NTO i Örnsköldsvik som också inledde kvällens program. Alexander talade om vikten av engagemang för att känna meningen med livet. Medlemskapet i IOGT-NTO för 6 år sedan blev för honom en vändpunkt i livet och han sa att engagemanget i nykterhetsrörelsen och chansen att hjälpa andra till ett bättre liv gett honom kraft att leva vidare trots en mycket tuff barndom och uppväxt.
Alexanders berättelse om sin familj och hur den skadades av faderns alkoholism skakade åhörarna och många av deltagarna fick nog tårar i ögonen av den. Men det var också en berättelse om hopp och styrka som var mycket beundransvärd.
I pausen serverade kökskommittén gott fika  och det såldes ett lotteri med strykande åtgång där Roland Thelin fick dela ut många priser till glada vinnare. Serveringen ich lotteriet inbringade 2 025:- som går till kyrkans arbetet för behövande,
Bertil Westin visade ett bildspel om Sidensjö till ackompanjemang av vacker panflöjtsmusik. Till och med infödda Sidensjöbor imponeras av den aktivitet och skönhet Sidensjö har när man får se detta koncentrat av bygden.
Sidensjös präst Jan-Olov Nordström avslutade kvällen med en andakt. I början av den uttryckte han glädje över att få träffa så många vänner igen   Det blev också en tyst stund för eftertanke och kontemplation innan Jan-Olov och kantor Åsa Allard ledde deltagarna i sången ”Må din väg gå dig till mötes”, en lämplig sång att avsluta en kväll som gett så många nya tankar och intryck, mest  på det mänskliga planet men även när det gäller naturskönhet och stolthet för Sidensjöbygden..

24 september:

Diplomutdelning i Drömme

IOGT-NTO föreningen Nya Segrar i Drömme Sidensjö arrangerade i söndagskväll diplomutdelning för medlemmar med mångårigt medlemskap. Föreningens ordförande Olle Häggström hälsade ett 45-tal personer välkomna, och inledde med att läsa dikten "Den förtappade nykteristen" av Tage Danielsson. För kvällens underhållning svarade trubaduren Roger Frisk från Sollefteå. Roger sjöng visor av Evert Taube, Nils Ferlin, Alf Hambe och många fina visor som han skrivit själv.
Högtidstalet hölls av IOGT-NTO kretsens ordförande Vanja Lindstedt, som hade sången "Det finns så många vägar som ingen vandrat har". Vanja pratade om hur viktigt det är för en folkrörelse som IOGT-NTO att blicka framåt och vara beredd på förnyelse. Just nu är IOGT-NTO Sveriges snabbast växande folkrörelse med över 20 000 nya medlemmar på 20 månader.
Det är också viktigt att vi blickar bakåt och bekräftar varandra för vad vi åstadkommit. En folkrörelse är beroende av sina medlemmar, och var och en bidrar på sitt sätt. Drömme IOGT-NTO hade denna kväll 14 diplommottagare varav nio stycken var närvarande. Vanja harangerade dessa medlemmar med diplom för 75-årigt, 70-årigt, 60-årigt och mer än 25 årigt medlemskap.
Kvällens värdar Sol-Britt Gidlund, Sigrid och Bengt Vikner serverade gott fika, och många trivsamma samtal utspann sig runt kaffeborden, och lotterier försåldes.
Roger Frisk fortsatte med sitt uppskattade program och en innehållsrik kväll avslutades med pålysning om kommande arrangemang och dikten Ett leende. Märta Norberg framförde diplommottagarnas tack och underströk hur viktigt det är att det ideella föreningsarbetet drivs vidare, och hon önskade ledningen för Drömme IOGT-NTO lycka till.

Olle Häggström

10 september:

IOGT-NTO föreningsmöte med middag. Ett 20-tal deltagare.

27 augusti:

IOGT-NTO Drömme inledde höstens föreningsarbete med en utflykt till Västanåfallen i Viksjö och Åstön i Tynderö församling. 47 resenärer varav några från IOGT-NTO i Köpmanholmen och Sidensjö åkte buss via Sollefteå och Graninge ner till Västanåfallen. Där välkomnades vi med kaffe och smörgås i den trevliga timmerstugan alldeles bredvid fallet. Efter fikat visades ett vackert bildspel om det gamla bruksområdet vid Västanåfallet. Det fanns också tid att vandra runt och titta. Några tog chansen att gå ända upp till krönet på det mäktiga vattenfallet där vattnet forsar nästan lodrätt ner.
Nästa resmål var Skeppshamn nästan längst österut på Åstön. En kunnig och intressant guide berättade om det lilla fiskelägets historia och hur det är där idag. Vi började i det fina kapellet som restes av Gävlefiskarna och fortsatte sedan till den nya servicebyggnaden och därefter besöktes fiskemuseet.
Efter Skeppshamn blev det middag på Portercafeet i Åstön. Efter god mat och kaffe där fanns det tid att bese det idylliska området kring Portercafeet och det intilliggande Värdshuset Idyllen.
Ett föreningsmöte hölls också under dagen. Två av föreningens medlemmar har gått bort under sommaren och under stunden i Skeppshamns kapell höll Olle Häggström en stämningsfull minnesstund med diktläsning och en tyst minut för de bortgångna.
Under mötet rapporterades om en livlig aktivitet på Drömme Badplats under sommaren, deltagande i Sommarfestivalen på Öckerö och midsommarfirande på Lilla Buröholmen.
Bland kommande aktiviteter kan nämnas diplomutdelning, medverkan i församlingsafton, teaterbesök och flera studiecirklar.
Via Höga Kustenbron gick så resan hemåt och framåt kvällen återvände vi hem efter en mycket lyckad och intressant dag.     

25 augusti:

Häromkvällen bjöd Drömmebygdens Intresseförening på surströmmingsfest på fäbodvallen Drömmebodarna. Det är andra året som festen hålls nu och när Johan Sandström hälsade de 35-tal gästerna välkomna hoppades han att den ska bli tradition.
Som vanligt denna sommar var vädret fint och det blev en mycket trevlig kväll däruppe med god mat, allsång, klunsning, berättelser av Gösta Norberg och Johan och förstås trevlig samvaro. För de som inte lärt sig tycka om surströmming fanns det lyckligtvis fullgoda alternativ.
Klunsning är kanske inte unikt för Drömme men behöver kanske ändå en förklaring. På ett linjerat papper görs på en rad ett märke, en kluns, som sedan viks bort så det inte syns. Sedan får alla deltagare skriva sitt namn på den rad där de tror att klunsen finns. Klunsning var ett stort nöje på affären i byn där priset ofta var en stubbe, en liten tårta. Kvällens vinnare blev Sigrid Vikner som vann en burk honung från Göstas egen tillverkning.
Mellan allsångerna berättade Gösta sedan bland annat om älgjägarnas hemliga kodspråk om geografiska platser och Johan om fäbodvallens historia.
Efter kaffe och flera mycket goda bakverk var det så dags att skiljas efter en mycket trevlig kväll på Drömmebodarna.

Juli 2006:

På Drömme badplats har det varit stor verksamhet under sommaren med badaktiviteter och grillkvällar. Det varma vädret har bidragit till att ovanligt många kommit till badplatsen för att svalka sig. En kväll i början av augusti var mer än 30 badande där samtidigt. Det sattes också ett nytt inofficiellt rekord den kvällen när det satt och stod 16 stycken bastubadare samtidigt inne i bastuflotten. I och för sig var flera nybörjare på att basta och därför relativt små i storleken men ändå. Det tidigare rekordet på 11 bastubadare sattes vid invigningen av den populära bastuflotten 2002. Dagen innan basturekordet var till och med tyska gäster på besök som förstås uppskattade den trivsamma badplatsen i Drömme i allmänhet och den relativt nya bad- och dykbryggan en bit ut i vattnet i synnerhet.

Under juli har det också hållits simskola i 2 veckor under ledning av simlärarna Elin Häggström och Anton Nordin. Ett 25-tal barn och ungdomar har deltagit i simskolan, en del för att lära sig simma och andra för att ta olika simmärken. När avslutningen hölls i slutet av juli deltog förutom simskoledeltagarna även föräldrar och andra intresserade. Förutom övningar i vattnet fick de yngre deltagarna vara med på en skattjakt på torra land där skatten som naturligtvis hittades snabbt bestod av godis till alla. Som avslutning bjöds alla på fika av IOGT-NTO-föreningen i Drömme. Badplatsens allt i allo Roland Thelin serverade kaffe, saft och bullar med god hjälp av Ulla Thelin och Ingrid Darj.

Fredag 28 juli:

Avslutning av årets simskola på eftermiddagen och grillkväll på stranden med över 30 deltagare.

Söndag 23 juli:

Årets fäboddag på Nybodarna i Sidensjö blev liksom tidigare år mycket lyckad. Arrangemanget på fäbodvallen som tillhör byarna Näs och Kläppen ordnas av Drömmebygdens Intresseförening sedan några år. Mer än 200 besökare fick uppleva ett varierat program som startade med friluftsgudtjänst med kyrkoherde Åke Noren. Gudtjänsten inleddes med vacker sång av Emelie Westin varefter psalmen ”I denna ljuva sommartid” sjöngs. Åke Noren predikade på temat att vi människor liksom trädgårdsmästare har en uppgift att vårda de plantor respektive liv som vi fått att förvalta. 
Anna-Lisa Byström läste dagens text ut Matteusevangeliet med innebörden att vi alla måste finna meningen och avsikten med våra liv. Åke Noren talade sedan om vikten att våga gå de svåra vägarna och att vårda de relationer vi har runt omkring oss.
Efter kollekt till Lutherhjälpen, bön och välsignelse avslutade Emelie Westin gudstjänsten med att sjunga ”I Kristus har mitt hopp sin grund”.
Efter gudstjänsten fanns det mycket att göra och se på fäbodvallen. Det fanns smörkärning,  hantverksförsäljning, växtfärgning, garnspinning, försäljning av honung, en varutombola, tunnbrödsförsäljning och försäljning av hamburgare och kolbullar och kaffeservering. 
Under eftermiddagen bjöd Gunnar Eklöf, Lasse Lundgren och Allan Åberg på ett mycket vacker och uppskattat musik och berättar program. Gunnar berättade om flera olika konstverk och föremål han skapat själv och har speciella minnen av. Och varvat med berättelserna sjöng och spelade Lars och Allan många vackra melodier.
Efter det uppskattade uppträdandet gjordes dragning på varutombolans högvinster och det blev Anders Westman från Drömme som vann högsta vinsten, en mycket speciell pimpelspark tillverkad av Lage Näsström.
Det blev också många tillfällen till pratstunder med vänner och bekanta under dagen och framåt eftermiddagen kunde deltagarna återvända hem efter en mycket trivsam dag på fäbodvallen.   

Fredag 21 juli:

Grillkväll på badstranden med ett 15-tal deltagare. Lågt deltagande  trots en skön kväll. Kallt i vattnet, bara 18 grader. 

Fredag 14 juli:

Grillkväll på badstranden. Mycket blåsigt väder och få deltagare.

Fredag 7 juli:

Ett 25-tal deltog i fredagskvällens grillkväll på badstranden. Ett regn- och åskväder drog förbi strax före 19.00 men lagom till grillkvällen drog åskan bort och det blev en riktigt fin kväll med grillning, bastubad och bad i det 22-gradiga vattnet. Sedan flytbryggan försetts med en stege är det nästan rena barnleken att klättra upp där.

Fredag 30 juni:

Årets första grillkväll på badstranden med ett 25-tal deltagare. Det premiärbastades i bastun med gott resultat, ett tag var temperaturen över 80 grader och även finsmakare på bastubadning var nöjda. Vattentemperaturen var dock lite svalare, knappast över 20 grader.

6-7 juni:

Trots att sommaren låtit vänta på sig pågår förberedelserna för fullt i Drömmebygden inför dess ankomst. Under ett par kvällar den gångna tiden har den mycket uppskattade badplatsen i Drömme förberetts inför en förhoppningsvis intensiv badsäsong. En kväll sattes badbryggorna ut av ett arbetsgäng på 3 personer som med hjälp av en traktor hade de många bryggorna på rätt plats inom några timmar. Nästa kväll var det den traditionella städ- och röjkvällen där. Ett 25-tal Drömmebygdare räfsade, röjde med röjsågar, klippte gräset och gjorde badstranden snygg inför badsäsongen. Efter avslutat arbete blev det som vanligt fika och korvgrillning nere på stranden. Slutligen så kom också den flitigt använda och uppskattade bastuflotten på sin rätta plats vid badbryggorna efter att några av deltagarna bogserat dit den från vinteruppläggningsplatsen med hjälp av en motorbåt

I mitten av juli blir det som förut simskola under 2 veckor på Drömme badplats. Arrangörer är Örnsköldsviks kommun i samarbete med IOGT-NTO Drömme. Och varje fredag under juli månad samt sista fredagen i juni ordnar Drömmebygdens Intresseförening grilllkvällar på badstranden där det finns färdig grilleld från tidig  kväll. Många kommer till dessa kvällar och de brukar vara en samlingspunkt för bland annat de som återvänder till hembyn under semestern. 

Nationaldagen 6 juni:

IOGT-NTO Drömme höll sitt föreningsmöte för juni i samband med nationaldagsfirandet i Bjästa. Många av medlemmarna deltog först i firandet på torget i Bjästa där kyrkoherde Åke Norén hälsade välkommen varefter Nätragillet hade dansuppvisning. Efter en gemensam marsch fortsatte firandet på hembygdsgården med bland annat dansuppvisningar, uppvisning av Bjästa Ju Jutsi-förening, sång och musik och utdelande av stipendiet från Svenska Spel. Anders Thorsén berättade också om arbetet i referensgruppen för Nätterlundska stiftelsen och vilka utsmyckningar som är aktuella just nu och i framtiden.
Efter avslutat firande tog föreningsmötet sin början inne i den fina hembygdsgården i Bjästa. Bland rapporterna som behandlades fanns flera rapporter från Folknykterhetens Vecka. Tillsammans med IOGT-NTO i Köpmanholmen genomfördes en opinionsbildningsaktivitet utanför ICA Supermarket i Bjästa där det såldes lotter, delades ut flygblad och värvades medlemmar. Många medlemmar deltog också i firandet av Folknykterhetens Dag i Pingstkyrkan där Nalin Pekgul, ordf. i socialdemokratiska kvinnoförbundet talade. 

En omfattande arbetsplan för hösten gicks igenom och beslutades. I arbetsplanen ingår en fortsatt satsning på allåldersaktiviteter på måndagar med bland annat filmvisningar på programmet. Sommarens aktiviteter gicks också igenom och det blir bland annat simskola på Drömme badplats i juli, deltagande i distriktets midsommarfirande och en föreningsresa i augusti.              

Söndag 14 maj:

IOGT-NTO Drömme gjorde som vanligt en utflykt när föreningsmötet för maj skulle hållas. I år var resmålet Bredbyns Gästgiveri där det serverades söndagsmiddag. 26 medlemmar anlände från olika håll till gästgiveriet där innehavaren Malin Forhaug hälsade välkommen och berättade om gästgiveriets intressanta och växlande historia.
Efter en god middag med såväl kaffe som efterrätt hälsade Olle Häggström deltagarna välkomna till föreningsmötet. Dagens föredragningslista på 2 sidor omfattade många rapporter och nya frågor. Bland rapporterna kan nämnas deltagande på årsmöten med Våra Gårdar-distriktet och NBV MittSverige, Systrarnas med teatern ”Blixtrevision i Eninge”, deltagande på intressanta föreläsningar med Katarina Janouch, valborgsmässofirandet på Valhalla i Drömme och resultatet från frågetävlingen Musikleken.
Av de kommande arrangemangen som diskuterades kan nämnas deltagande i Folknykterhetens vecka i slutet av maj. Under veckan deltar medlemmar i torgmöten i Örnsköldsvik, aktiviteter på sjukhuset och på Folknykterhetens Dag på Pingstkyrkan. En dag den veckan finns också föreningen på plats i Bjästa tillsammans med IOGT-NTO i Köpmanholmen där man ska informera, värva nya medlemmar och bjuda på godtemplardricka.
Övriga nya frågor som diskuterades var planeringsträff inför Fullt Hus 22 oktober i Mellansel, Kamratkedjans Tacoskväll kommande fredag,  nästa föreningsmöte i Bjästa på nationaldagen, städkväll på badstranden, midsommarfirande på Lilla Buröholmen och planering inför höstens verksamhet.
Mötet avslutades med sången ”I sommarens soliga dagar” och en gruppbild utanför gästgiveriet i det soliga men lite kalla vädret. Efter några timmars trevlig samvaro med trevligt prat och skoj, god mat och ett produktivt föreningsmöte blev det avsked och hemresa.

Valborgsmässoaftonen 30 april:

Våren välkomnades till Valhalla, Drömme

VALHALLALOKALEN i Drömme var mer än välfylld när Olle Häggström hälsade välkommen till Valborgsmässofirande arrangerat av IOGT-NTO föreningen och NBV. Att hälsa våren välkommen i Drömme är en minst lika stark tradition som Kalle Anka på julafton. Sidensjö kyrkokör under ledning av Åsa Allard framförde vårsånger, bland annat Vintern rasat ut och Vårvindar friska.
Vårtalet hölls av Jenny Svaneby, Drömme. I sitt vårtal lyfte hon fram det positiva att bo i en by som Drömme, man bor mitt i ett vykort. Ett säkert vårtecken är när snöskotern ställs in för förvaring och sommargrillen kommer fram. Andra vårtecken är när cyklar, mopeder och motorcyklar kommer fram. Jenny gav bilder från sin vardag som lärare, och framförde talbokens alla fördelar, använd er tid i bilen för att lyssna på talböcker. Jenny avslutade sitt tal med Karin Boyes Visst gör det ont när knoppar brista, varför skola annars våren tveka och man utbringade tillsammans ett fyrfaldigt leve för våren. Sidensjö kyrkokör fortsatte med bland annat Sköna Maj och avslutade med Länge leve livet.
Fika serverades av kvällens kökskommitté, och lotterier såldes med en strykande åtgång. Vårfirandet fortsatte utomhus och fler hade anslutit sig för att se brasan och det vackra fyrverkeriet. Många återvände in i lokalen för trivsam samvaro och att köpa korv. Nu är våren kommen till Sidensjöbygden.

OLLE HÄGGSTRÖM

Söndag 23 april:

101 åskådare fick se en mycket fin teaterföreställning på Valhalla när Panikteatern spelade upp "Blixtrevision i Eninge".

Skärtorsdag 13 april:

När IOGT-NTO Drömme häromkvällen hade sin traditionella påskfest med föreningsmöte på Valhalla slöt så många upp att det blev nödvändigt att duka upp fler bord. Maten däremot räckte mer än väl och ett 45-tal fick smaka på påskmat som tillagats av ett gäng herrar i matlagningscirkeln. Det var tredje gången som studiecirkeln bjöd på mat vid ett föreningsmöte och när det sades att middagarna återkommer till hösten hördes glada tillrop.
Efter maten blev det föreningsmöte där det rapporterades från kretsens årsmöte på Sliperiet, SM i frågesport, årsmöte med Föreningen Valhallalokalen och distriktsårsmöten med JUNIS och IOGT-NTO.
Kommande aktiviteter är Systrarnas med teaterpjäsen ”Blixtrevision i Eninge By” med Panikteatern, Valborgsmässofirande på Valhalla, utflykt till Bredbyn med föreningsmöte och middag i mitten av maj och deltagande i Folknykterhetens Vecka.
Under kvällen underhöll Tommy Thelin och Torsten Hellström med sång och musik. Innan förhandlingarna ledde de deltagarna i två allsånger. Efter mötet serverades kaffe med bakelse och då återkom Tommy och Torsten med ett vackert musikprogram där allsång vävdes in bland låtarna. Som avslutning sjöngs vårsången ”Vintern rasat ut” av samtliga så bra att allsångsledarna Tommy och Torsten gav ”sin” kör högsta betyg för skönsången.

Föreningens ordförande Olle Häggström återgäldade komplimangen och tackade Tommy och Torsten för ett mycket fint musikprogram innan han tackade alla för en fin kväll på Valhalla.      

Tisdag 28 mars:

Föreningen Valhallalokalen i Drömme har hållit årsmöte för det gångna året. Ombud för huvudägaren IOGT-NTO Drömme och styrelsemedlemmar i föreningen deltog i mötet, totalt ett 20-tal. Valhalla i Drömme är ju en bekant samlingslokal där IOGT-NTO Drömme bedriver en omfattande verksamhet för alla åldrar. Vad som kanske inte är så känt är att fastigheten förvaltas av en separat byggnadsförening som heter Föreningen Valhallalokalen. Valhalla är ju en allmän samlingslokal och lokalerna hyrs också ut till andra hyresgäster än IOGT-NTO Drömme.
Genom att Valhalla hör till nykterhetsrörelsen är lokalerna alkoholfria och lokalerna hyrs alltid ut med det kravet.
Vid årsmötet kunde styrelsen med ordföranden Roland Thelin i spetsen presentera en verksamhetsberättelse för 2005 som uppvisade många aktiviteter på Valhalla under året både för unga och äldre. Även ekonomin är bra och
trots ett allt kärvare ekonomiskt läge har 2005 gått jämnt upp.
Inga större reparationer behövde göras, något som är mycket välkommet i det pressade läget ideella samlingslokaler befinner sig i idag.
Även för det kommande året är styrelsen optimistiska och man presenterade både en arbetsplan och en budget där det planeras för ett lika aktivt 2006 som tidigare år varit.
Till ny styrelse valdes Roland Thelin, ordförande, Åke Edfors, vice ordförande, Ulla Thelin, kassör, Bertil Westin, sekreterare och ledamöterna Bengt Vikner, Lars-Åke Uhlin och Gösta Norberg.

Måndag 27 mars:

I måndagskväll arrangerade IOGT-NTO Drömme Sidensjö-Mästerskapen i frågesport för tionde året i följd. Roland Thelin kunde hälsa 14 lag välkomna. Deltagande föreningar var Centern, Bygdegårdsföreningen, IOGT-NTO Drömme, Sidensjö IK, EFS, Hembygdsföreningen, PRO, Socialdemokraterna och Drömmebygdens Intresseförening. Ett lag representerade kyrkan och Sidensjö församling.
Tävlingsledare var som vanligt Eric Forsberg från IOGT-NTO föreningen i Husum. Eric leder också Grundsundamästerskapen i frågesport och i år är det 30:e året som de genomför tävlingen.
Första 8 frågorna handlade om
religion, mediciner, mat o dryck, modern musik, film, historia, växter och seriefigurer.
Efter första omgångens frågor blev det paus för servering.
Kvällens värdinnor Ingrid Darj och Ebba Pettersson serverade kaffe och te med gott bröd som smakade hembakat fast det inte var det.
Tävlingen fortsatte med frågor om
musik, ljusfenomen, sport, litteratur, geografi, kemi och zoologi så det var stor spännvidd på frågorna.
Segrade gjorde Sidensjö Hembygdsförening med 33 poäng, på andra plats kom Sidensjö IK Orientering med 31 poäng och tredje lag blev Drömmebygdens Intresseförening med 29 poäng. Johan Sandström, ordförande i såväl hembygdsföreningen som Drömmebygdens Intresseförening kunde vara nöjd med att de föreningarna båda hamnade på prispallen. Dessutom är det andra gången som hembygdsföreningen vinner tävlingen.
Priser delades ut till de tre bästa lagen och vi applåderade såväl alla lag som tävlingsledningen.
Efter några timmars trevlig och lärorik samvaro för deltagarna var en ännu en intensiv frågesport till ända. Några åkte hem nöjda med placeringen medan de övriga redan börjat smida planer på revansch nästa år.

Söndag 26 mars:

Grillträff på Näslandet med ett 40-tal deltagare.

Fredag 24 mars:

Kommunens landsbygdsgrupp hade sammanträde på Valhalla.

Söndag 19 mars:

Grillträff på Näslandet med ett 10-tal deltagare.

Söndag 12 mars:

Grillträff på Näslandet med ett 30-tal deltagare.

Söndag 12 mars:

Bildspel om Sidensjö serverades som dessert

IOGT-NTO föreningen i Drömme i Sidensjö avhöll föreningsmöte på Valhallalokalen i söndagseftermiddag. Matlagningscirkeln hade träffats några timmar innan och serverade middag till de 25-tal mötesdeltagarna när de anlände. På menyn var det ugnsstekt lax med pressad potatis, sås, sallad och andra tillbehör.
Mötet inleddes med sång. Rapport lämnades från föreningens offentliga möte Mitt liv som narkoman med Birgitha Landfors. Fritidsgårdsbidrag har erhållits från kommunen på 15 000 kronor för hela 2006. Vid Våra Gårdars utlottning har föreningen vunnit ett gratis deltagande vid ombudsmötet.
Den kommande verksamheten diskuterades och planerades. Närmast på programmet står Nätverksträff i Åte, krets- och distriktsårsmöte. Kommunens landsbygdsgrupp kommer att ha möte i Drömme och föreningen svarar då för tillagning av middag.
Ombud valdes till årsmöte med Våra Gårdar distriktet och riksorganisationen samt till NBV.
Föreningens kommande arrangemang är SM (Sidensjö Mästerskap) i frågesport i slutet av mars och föreningsmöte med påskfest. I slutet av april blir det teater med Panikteatern från Uppsala. De har nu i mars premiär på sin föreställning Blixtrevision i Eninge by.

Efter föreningsmötet serverades dessert och Bertil Westin visade ett bildspel om Sidensjöbygden. Ett bildspel som visar näringsliv, service, föreningsliv och vacker natur. Efter två timmar fylld med lekamlig och andlig spis var det dags att vända hemåt.

Söndag 5 mars:

Grillträff på Näslandet med ett 15-tal deltagare.

Måndag 27 februari:

Hopp, bekräftelse och kärlek - tre viktiga ord för Birgitha  

Drömme IOGT-NTO arrangerade tillsammans med NBV en kväll med Birgitha Landfors där hon berättade om sitt liv som narkoman. Under Birgithas berättelse var det tre ord som ofta återkom och det var hopp, bekräftelse och kärlek.
Birgitha berättade om såväl barnets situation i ett missbrukar hem och erfarenheten att vandra genom ett missbruk med både alkohol, hasch och amfetamin. Berättelsen om de typiska barnen i en missbrukarmiljö. Där finns tapetblomman som alltid skall vara till lags och nästan inte synas, och där finns också rebellen som får uppmärksamhet genom att förstöra och skrika och clownen som alltid vill dra till sig uppmärksamhet genom att vara rolig.
Barnen som lever i en missbrukarmiljö överlever ofta tacka vare bekräftelse och kärlek från andra vuxna.
Birgitha berättade på ett naket sätt om vägen till missbruk, och hur missbrukaren manipulerar, förnedrar och blir utsatt för förnedring.
Det finns alltid ett hopp ur ett missbruk, men missbrukaren själv måste göra jobbet. Det gäller att komma till sin egen botten och därifrån jobba sig upp.
De 40-talet åhörarna lyssnade andäktigt och det blev många och långa applåder.
Efter fikat blev det frågestund och samtal och där återkom åhörarna ofta till barnens situation och att en gång alkoholist eller narkoman är man alltid det. Det finns alltid ett hopp ur ett missbruk, men man måste våga vara obekväm och inte låta sig manipuleras.

Söndag 26 februari:

När Drömmebygdens Intresseförening höll sitt sjunde årsmöte söndagen den 26 februari fick deltagarna vara med om ett helt fyrverkeri av intressanta, vackra och spännande upplevelser. Några förväntade, andra oväntade och överaskande. Johan Sandström, föreningens ordförande, kunde hälsa hela 48 medlemmar välkomna till mötet på Valhalla i Drömme.
Förhandlingarna var snabbt avklarade under mötesordförande Olle Häggströms rutinerade ledning. 2005 var ett verksamt år för föreningen med arrangemang som en studieresa till Ostens rike i Västerbotten, sommarfest på Nybodarna och byagudstjänst under hösten som höjdpunkter under året.
Den omvalda styrelsen består av Johan Sandström, ordförande, Eleonor Norberg, sekreterare, Lennnart Bylund, kassör, Helen Bylund, Olle Häggström, Cecilia Nolander, Tage Gidlund, Anders Westman och Bengt Vikner.
2006 blir också ett aktivt år med arrangemang som fäboddag och "RenaNatta", båda på Nybodarna som troliga höjdpunkter.
Sista punkt på dagordningen var som vanligt utdelandet av utmärkelsen "Årets Drömmare" som nu delades ut för sjunde gången. Nyfikenheten på vem som utsetts var stor och när Johan avslöjade att det var Tage Häggström, välkänd föreningsprofil i bygden, som utsetts kunde det märkas bland deltagarna att det var ett mycket populärt val.
Tages insatser för bygden är många och välbekanta. Johan framhävde särskilt Tages betydelse i vår bygd som eldsjäl och demokratiutbildare, det senare något som haft mycket stor betydelse för efterkommande generationers föreningsarbete.
Efter årsmötet bjöd Annica Östman och Ann-Charlotte Agrell på ett underbart vackert sång och musikprogram kallat "Kärlek och dårskap". 
Blandat med lite skämt och allvarsord sjöng och spelade de vackra och välbekanta kärlekssånger och vi fick även höra 2 av Edith Piafs fina sånger. Efter det bjöds vi på mycket god mat tillagad av ett gäng damer där varmrätten bestod av bandspaghetti, köttfärsbiffar a la Cecilia och sallad. Och naturligtvis kunde vi inte avstå från OS-ishockeyn heller utan under maten och kaffet följde vi finaldramat som blev bara mer och mer spännande ju längre matchen pågick. Och som vi alla vet blev det en svensk seger som gjorde en redan lyckad eftermiddag helt fulländad.

Söndag 12 februari:

Trotjänare avtackades i Drömme IOGT-NTO

DRÖMME IOGT-NTO har genomfört sitt årsmöte på Valhalla. Före årsmötet startade en studiecirkel i matlagning för herrar. Cirkeldeltagarna hade tillagat fläskfilé med klyftpotatis som serverades till de 30-talet besökarna.
Årsmötet leddes av Lars-Erik Sedin som ordförande och Bertil Westin som sekreterare. Styrelsen presenterade en diger verksamhetsberättelse med många utåtriktade arrangemang, studieverksamheter och föreningsmöten. Det totala medlemsantalet för IOGT-NTO, UNF och Junis är tillsammans är 275. Den ekonomiska berättelsen visar på en omsättning på 180 000 kronor och en mindre vinst. Arbetsplanen innehåller satsning på alkohol- och narkotikapolitiskt arbete, förebyggande arbete med stöd till Junis och UNF.
Till styrelse för 2006 valdes Olle Häggström, ordförande, Bertil Westin, sekreterare, Ulla Thelin, vice ordförande och till kassör Ingrid Darj. Som ledamöter valdes Eivor Svensson-Sedin, Roland Andersson, Elias Kallin, Tage Gidlund, Margit Häggström, Elisabeth Edfors och Bengt Vikner.
Två trotjänare som lämnade sina uppdrag, Ruth Thelin, som valberedare och Henny Söderberg i förslagskommittén avtackades med en blomma.
I en paus serverade studiecirkeln dessert bestående av fruktsallad, glass och kaffe.
Efter pausen var det traditionella föreningsmötesärenden där två nya medlemmar hälsades välkomna. Rapporter lämnades från arrangemang och deltagande i kurser och seminarier. För den kommande verksamheten nämndes planering av studiecirkel samt ett offentligt arrangemang.

OLLE HÄGGSTRÖM

Tisdag 7 februari:

Musikleken på Valhalla med 19 deltagare. Svåra frågor men kanske gick det bra för oss. 

Torsdag 26 januari:

Drog fullt hus i Drömme

Thomas Andersson från Umeå, välkänd berättare och musiker, drog fullt hus på Valhalla i Drömme till konserten Bland Vittror, Änglar och Folk.
Thomas har varit borta från scenerna i över tre år men gör nu comeback. I Drömme var det IOGT-NTO föreningen som i samarbete med studieförbundet NBV var arrangör. Thomas hade uttryckt att han önskade maximalt 100 i publiken för att nå fram till alla, men när han kom till lokalen ökade han till 120, vilket var tur för när Olle Häggström hälsade välkommen var det några över 120 personer som var samlade.
Thomas spelade folkmusik från byarna i Västerbotten och fängslade publiken med sina berättelser, som främst är hämtade från hans hemtrakter Bygdsiljom. Det handlade om bröllopet när den snåla storbonden gifte bort sin hustru, och när den skidåkande Västerbottningen mötte björn, vilket gav sådana följder att han emigrerade till Amerika med sin familj.
Man fick fick även höra den tragiska händelsen när nio vuxna män från en och samma by drunknade på en av Västerbottens största sjöar. Thomas besitter en berättarkonst som är få förunnat och hans dialekt som ibland måste översättas gör att publiken verkligen är fängslad.
Thomas fick varma applåder och många ur publiken gick fram och samtalade med honom. Ett fullödigt arrangemang innehåller både andlig och lekamlig spis, så lokalen möblerades snabbt om med fikabord och IOGT-NTO föreningens damer serverade fika med hembakat bröd.

OLLE HÄGGSTRÖM, ÖA 1 februari 2006

Söndag 15 januari:

Bikupediskussioner när föreningsåret inleddes

IOGT-NTO föreningen Drömme i Sidensjö inledde 2006 års verksamhet med att genomföra föreningsmöte söndag den 15 januari. Ordförande Olle Häggström kunde hälsa cirka 25 medlemmar välkomna. Eftersom nästa möte är årsmöte genomfördes bikupediskussioner kring föreningsmöten, ideologisk verksamhet, kulturverksamhet och föreningsresa. Styrelsen tar med sig idéerna och utformar förslag till arbetsplan.
Studieverksamhet kommer att bedrivas kring musikleken, tunnbrödsbakning, vävning, trafik, internationellt, stavgång och matlagning.
Öppen fritidsgårdsverksamhet med stöd av kommunen kommer att bedrivas 2-3 gånger per vecka. Inbjudningar har kommit till cirkelledarträff, kretsens arrangemang Må gott efter julmaten, seminarier och besök på Mittrevyn i Kramfors samt Våra Gårdars kurs kring föryngring av fastighetsstyrelser.
Föreningens egna kommande arrangemang är Bland vittror, änglar och folk med Thomas Andersson samt Musikleken.
Kvällens värdpar Ulla och Roland Thelin serverade fika. Bertil Westin berättade om Österåsen där han tillbringat tre veckor. Det var olika grupper som stresshantering, smärthantering, kosthantering, sluta röka och diabetesgrupp. Bertil berättade om motionspassen med vattengymnastik, kroppskännedom och avspänning. De olika måltiderna presenterades och de flesta dagarna var det intressanta föreläsningar. Deltagarna ställde en del frågor och Bertil berättade om Österåsens historia och de vackra vyerna.
En intressant kväll var till ända, och man vände hemåt i den vackra  vinterkvällen.

OLLE HÄGGSTRÖM (ÖA 060117)  

2004

Onsdag 28 december:

Tomten på besök under mellandagarna. 

IOGT-NTO föreningen i Drömme, Sidensjö genomförde 2005 års sista föreningsmöte mellan jul och nyår. Trots att julen hade passerat var mötet kombinerat med Lilla Julafton. Föreningens ordförande Olle Häggström hade glädjen att hälsa nästan 40 personer välkomna. Tillsammans med Birgitta Egnell och Ingrid Darj hade Olle dukat upp ett julbord med skinka och mycket annat gott. När alla var mätta och nöjda genomfördes föreningsmöte.
Drömme IOGT-NTO hade glädje att hälsa fem nya medlemmar välkomna. Rapporter lämnades från allåldersaktiviteterna på måndagarna. Totalt har genomförts 13 träffar och antalet deltagare i genomsnitt har varit 22,5. Andra rapporter var Våra Gårdar kurs i Sollefteå, Teater med föreställningen Lugn Allan, kretsens alkoholpolitiska hearing och julmarknad samt Luciafesten där Sidensjöskolans klass 3-4 hade ett mycket fint luciatåg.
Kassören lämnade en positiv ekonomisk rapport, så föreningen beslöt om en del framtida investeringar. Styrelsen hade utarbetat ett förslag till aktivitetsplan för vintern och våren 2006. Satsning på ett offentligt arrangemang per månad, något drogpolitiskt och föreningsmöte varje månad. Mötet beslöt i enlighet med styrelsens förslag. Studieverksamhet och andra frågor diskuterades också. Kvällens ansvariga serverade kaffe med bröd och deltagarna jobbade med en tipstolva över året som gått inom Drömme IOGT-NTO. Tomten alias Roland Thelin kom på besök och delade ut julklappar till alla. Efter paketöppning gick tipstolvan igenom och gemensamt sjöngs kampsången Vill du våga en dust. 

OLLE HÄGGSTRÖM

Måndag 19 december:

Allålderskväll på Valhalla med tema "Film" med ett 20-tal deltagare.

Måndag 12 december:

Allålderskväll på Valhalla med tema "Hälsa".

Lördag 10 december:

Luciafest på Valhalla med luciatåg av årskurs 3-4 på Sidensjöskolan. 

Måndag 5 december:

Allålderskväll på Valhalla med tema "Spel".

Måndag 28 november:

Allålderskväll med tema "Teknik". Utflykt till KomTek i Örnsköldsvik

Måndag 21 november:

Allålderskväll på Valhalla med visning av filmen "Lilja forever"

Söndag 20 november:

Invigningen av "Skidåkerskan" i Näs blev mycket lyckad. Elvy Söderström invigningstalade och band fint samman Märta Norbergs framgångsrika skidåkning, Jonas Nätterlunds storartade arv och konstnären Jörgen Nilssons stora begåvning. Sedan invigde Märta själv skulpturen genom att klippa av det blåa bandet runt "Skidåkerskan". Jörgen Nilsson berättade om sin skapelse. Bland annat nämnde han hur svårt det hade varit att finna ett porträtt där Märta inte skrattade. Anders och Jonny Eriksson spelade vackert på fiol trots det lite kyliga vädret vid 2 tillfällen under invigningen. Efter den vackra invigningen serverades varmt kaffe och glögg, något som smakade gott i kylan. 

Söndag 20 november:

Ett 75-tal deltog på Valhalla på söndagseftermiddagen när Teater Västernorrland uppförde "Lugn Allan!". De  fick se en mycket fin förställning där Allan Edvalls välbekanta sånger blandades med Kristina Lugns texter. 
Efter föreställningen bjöds det på god mat. 

Torsdag 17 november:

 IOGT-NTO:s svåra frågetävling PUMPEN på Valhalla med 22 deltagare. Preliminärt 15-16:e plats i landet med 52 poäng av 73 möjliga.

Måndag 14 november:

Ett 30-tal deltog när IOGT-NTO Drömme hade allålderskväll med temat hälsa. Kristina Själin från Örnsköldsviks sjukhus informerade om Hälsolotsen, sjukhusets nya informationscentral om hälsa och sjukdomar.

Måndag 7 november:

Ett 20-tal deltog när IOGT-NTO hade allålderskväll på Valhalla med temat spel.

Lördag 5 november:

Ett 60-tal deltog i det trivsamma samkvämet på Valhalla på lördagskvällen. Intresseföreningen bjöd in till mat och underhållning med bildspel om det gångna året, middag och musikunderhållning.

Måndag 31 oktober:

Drömmeborna stöder Vänner i Världen 

IOGT-NTO:s internationella biståndsarbete går under samlingsnamnet Vänner i Världen. IOGT-NTO föreningen i Drömme har arrangerat ett kulturarrangemang med efterföljande gåvoauktion. 
Ett 30-tal personer hade mött upp för att lyssna till Gunnar Eklöf som kåserade under rubriken ”Tingen som talar och tiden som går”.
Gunnar visade upp många intressanta ting såsom trasmattor, järnringar, böcker och berättade sina minnen kopplade till dessa ting. Många av tingen hade även blivit klockor, därav den del i rubriken Tiden som går. En intressant reflektion som Gunnar tog upp är att många av tingen har längre livslängd än människor, och det är kanske så att tingen har människorna till låns.
Mellan sina presentationer spelade Gunnar musik och texter av bland andra Barbro Hörberg och Allan Edvall så att publiken fick möjlighet att reflektera. Kvällens värdinna Birgitta Egnell serverade fika till vilket bröd skänkts av flera medlemmar. Auktion för att få in pengar till Vänner i världen och då främst återuppbyggnadsarbetet i Sri Lanka påbörjades. Olle Häggström skötte klubban, Ulla Thelin skrev flitigt och Ingrid Darj tog emot pengar. Det var en strykande åtgång på blommor, tunnbröd, hembakat fikabröd, hemslöjd och mycket annat.
Publiken bjöd friskt, Olle slog ibland snabbt och skratten var många. När bordet var tomt och kassan summerad var resultatet smått fantastiska 9 500 kronor, då SIDA satsar tio gånger det insamlade beloppet blir det över 100 000 kronor till IOGT-NTO:s internationella arbete Vänner i Världen.

OLLE HÄGGSTRÖM

Måndag 24 oktober:

Allålderskväll med temat Teknik på Valhalla med ett 25-tal deltagare. 

Söndag 23 oktober:

HURRAROP OCH FILMVISNING I DRÖMME

IOGT-NTO föreningen i Drömme, Sidensjö, genomförde föreningsmöte på Valhalla i Drömme en söndagskväll. Ordförande Olle Häggström kunde hälsa 22 medlemmar välkomna.
Rapporter lämnades från genomförda aktiviteter och det har hänt mycket under den senaste månaden. Varje måndag har det varit aktiviteter för alla åldrar med olika teman. Det har varit teknik, spelkväll med olika sällskapsspel, hälsa där det bakades och testades lyftredskap samt att det varit filmkväll. I genomsnitt har dessa kvällar samlat ett 30-tal personer.
Juniorerna har haft disco. Föreningen har anordnat nordisk kulturkväll. Man har representerat och deltagit i kretsfrågesport, kamratkedjans Tacokväll, insamlingen till Världens Barn samt kretsens kursdag. Verksamheten för den närmsta månaden planerades mer i detalj. Aktiviteterna varje måndag fortsätter. Vänner i världen är temat när det samlas in pengar till IOGT-NTO rörelsens internationella verksamhet, och medverkan av Gunnar Eklöf. Distriktet och Våra Gårdar har kursdagar i november, och det blir teater på Valhalla.
Föreningens sekreterare Bertil Westin hade fyllt 50 år och mötesdeltagarna hurrade och sjöng i för honom. De ansvariga för fikat, Ulla och Roland Thelin, serverade god tårta.
Ulla och Roland hade tillsammans med Åke och Elisabeth Edfors gjort en resa till USA och Chicago, och nu fick även övriga följa med och uppleva en del av resan genom bilder och berättelser.

OLLE HÄGGSTRÖM

Lördag 22 oktober:

Botniabanan AB ordnade en visning på sträckan Bjästa - Björnböle. Deltagare från Drömmebygden fyllde en buss. Totalt var det 3 bussar.

Måndag 17 oktober:

Allålderskväll på Valhalla med ett 50-tal deltagare. Vuxenfilmen var "Grabben i graven bredvid" och ungdomsfilmen var "Min hund Skip".

Lördag 15 oktober:

Ett flertal medlemmar från IOGT-NTO Drömme deltog i insamlingen till förmån för Världens Barn på lördag. På affären i Sidensjö samlades tillsammans med Röda Korset in cirka 2 500:- under dagen. Några var också aktiva inne i Örnsköldsvik under lördagen. Totalt samlades det in cirka 150 000:- under den gångna veckan av många olika deltagande föreningar.   

Torsdag 13 oktober:

Mannekänguppvisning på Valhalla anordnad av klass 6 på Sidensjöskolan. Valhalla var fullsatt när klädaffärer visade upp kommande mode.

Måndag 10 oktober:

Allålderskväll på Valhalla med ett 20-tal deltagare. Temat var hälsa och i köket bakades gott och hälsoriktigt bröd som vi sedan åt till fikat. I källaren förevisade Linus Salö styrketräningsredskapen i motionslokalen. 

Söndag 9 oktober:

Välbesökt byagudstjänst i Sidensjö 

  I söndags var det tredje gången gillt för Drömmebygden att ansvara för byagudstjänsten i Sidensjö kyrka. Detta med byagudstjänster är en mycket uppskattad tradition som nu pågått i fyra år och som startade på initiativ av komminister Jan-Olov Nordström.
  Eleonor Norberg från Drömmebygdens Intresseförening kunde hälsa ett 100-tal personer välkomna till kyrkan. Alla från Drömmebygden, ett drygt 30-tal, gick fram i kyrkan och sjöng tillsammans med övriga psalmen ”Vart jag går i skogar berg och dalar”.
  Sandra Wallman framförde ”Beautiful” och ”Bright eyes” med Cecilia Nolander vid pianot. Jenny Svaneby höll dagens betraktelse under temat tacksamhet, med koppling till tacksägelsen. Jenny svarade också för att leda Fader Vår och välsignelsen. Dagens kollekt som inbringade över 2 250 kronor tillfaller Sidensjö Framtid som arbetar för en utveckling av Sidensjöbygden.
  Arrangemanget fortsatte i församlingshemmet där Olle Häggström läste dikten Tala och han underströk hur viktigt det är att man samtalar med varandra. Värdar och värdinnor från Drömmebygden serverade fika med hembakt bröd som många i föreningen bakat och skänkt.
  Tillsammans sjöngs bland annat ”Musik ska byggas utav glädje” med Cecilia Nolander vid flygeln och Esa Alalauri vid trummorna. Det blev också solosång. Lisa Ekdahls "Vem vet inte vad" sjöngs av Sandra Wallman ackompanjerad av Esa och Cecilia. Kaffekollekten som blev över 2 700 kronor tillfaller den stora insamlingen Världens Barn.

OLLE HÄGGSTRÖM

Lördag 8 oktober:

Musikcafé på Valhalla med ett 50-tal deltagare. Bosse Löfbom från Skellefteå och Kirsten Tangen från Gjövik i Norge bjöd på en nordisk musikkväll av bästa märke. 

Fredag 7 oktober:

På fredagskvällen samlades ett tiotal lag från olika IOGT-NTO föreningar i Alneskolan för att göra upp om årets titel i IOGT-NTOs Kretsfrågesport. John E. Själin var ansvarig tävlingsledare och han hade tillsammans med Mathz Själin knåpat ihop 15 kluriga frågor med mycket stor spännvidd. Man skulle till exempel ange vikten på ett visst pappersark, eller känna till kända idrottspersonligheter från Örnsköldsvik. En klurig fråga var vad ÖA hette när den startade, men även dagsaktuella frågor om årets nobelpristagare fanns med.

 

Efter många glada skratt och ett gott fika som värdföreningen i Bonäset svarade för var det dags att kora årets segare i Kretsfrågesporten 2005. Det var oerhört jämnt i toppstriden men till slut visade det sig att laget från Höga Nord i Domsjö avgick med segern, tätt följda av ett lag från Drömme och ett av Kubbelagen på tredje plats. IOGT-NTO Drömme deltog med 3 lag varav ett blev delad fyra och det tredje hamnade lite längre ner. Sammanlagt 14 medlemmar från föreningen deltog.

 

Många nöjda deltagare gick hem denna kväll med ytterligare ett givande IOGT-NTO arrangemang i minnet. Denna trivsamma kväll visar att det är lätt att ha roligt tillsammans med enkla medel.

Måndag 3 oktober:

Allålderskväll på Valhalla med ett 20-tal deltagare. De yngre spelade innebandy och varvade med dataspel. De äldre delade upp sig i två grupper och spelade studieförbundet NBV:s pedagogiska sällskapsspel "Kvinna" i vilket man ska kunna svaren på frågor om kvinnors situation i olika länder. Ibland var svaren relativt förutsägbara men andra gånger var det rätta svaret ganska överraskande. Eftersom det var första gången vi spelade "Kvinna" gick det lite trögt i början men sen gick det bättre och bättre. Till skillnad från andra spel ska deltagarna tillsammans diskutera frågorna och utifrån diskussionen välja rätt svarsalternativ på frågorna. Efter spelandet blev det efterlängtat fika (mycket efterlängtat för en del) som serverades av Ulla och Roland Thelin.    

Söndag 2 oktober:

Bryggorna på badstranden togs upp och badstranden gjordes klar för vintern. Bastuflotten flyttades tidigare i veckan till sin egen vinterhamn. 

Lördag 1 oktober:

Röjdag i området med 19 deltagare. Efter arbetet bjöd intresseföreningen på lunch.

Fredag 30 september:

Disco på Valhalla för mellanstadieelever med ett 20-tal deltagare.

Söndag-måndag 25-26 september:

Aktiviteter för alla åldrar i Drömme

IOGT-NTO föreningen i Drönune, Sidensjö arrangerade föreningsmöte med tema studier i söndagskväll. Mötet gästades av Bengt Söderlind från NBV. Bengt berättade om NBV:s omfattande ungdomsarbete som innehåller många cirklar kring internationella frågor och att stärka sig själv. NBV arbetar främst med fyra stråk, internationellt, integration, drogfrågan och folkhälsa.
Några av höstens aktuella cirklar presenterades. IOGT-NTO föreningen i Drömme planerar minst fem cirklar och många kulturarrangemang.
Kvällens värdpar Ulla och Roland Thelin serverade fika.
Mötes förhandlingarna innehöll rapporter från NBV:s höstupptakt, kretsens föreningsstyrelsesamling samt att föreningen arrangerat Att leva i missbrukarfa-inilj i Bjästa i början av september som blev en mycket lyckad kväll.
Under alla måndagar anordnas allåldersaktiviteter med olika teman som film, teknik, spel och hälsa. Ambitionen är att alla åldrar skall kunna mötas, vilket var fallet i måndags.
I en lokal var det vuxna som lärde sig mobiltelefonens finesser under Bertil Westins ledning och de yngre samlades i stora salen där ledare från KomTek startade skrot verkstad.

Måndag 26 september:

Den andra allålderskvällen som IOGT-NTO Drömme höll på Valhalla samlade ett 30-tal deltagare. Temat för kvällen var teknik och de yngre höll på med att plocka sönder skrot och med det bygga upp andra saker. Den aktiviteten leddes av ledare från Komtek i Örnsköldsvik som normalt håller till på Kulturfabriken. De äldre lärde sig bland annat att skicka SMS-meddelande med mobiltelefon.  

Söndag 25 september:

Föreningsmöte med IOGT-NTO Drömme med temat studier.

Måndag 19 september:

Höstens första allålderskväll på Valhalla samlade 26 vuxna och 7 barn/ungdomar. De vuxna såg "Såsom i himmelen" med bland andra Mikael Nyqvist, Helen Sjöholm och Frida Hallgren, en mycket fin och sevärd film. Barnen såg "Superhjältarna", en rolig animerad film om en familj som alla är superhjältar. Några satt hellre och spelade dataspel i datastugan dock.
Efter filmerna blev det fika som serverades av Birgitta Egnell. Deltagarna var mycket nöjda med kvällen och arrangerande IOGT-NTO Drömme hoppas förstås på fortsatt god uppslutning under kommande måndag kvällar på Valhalla. 

Söndag 28 augusti:

Ulvöresan - en njutbar färd i härligt väder

Som traditionen bjuder börjar lOGT-NTO föreningen i Drömme höstsäsongen med en resa. I år var Ulvön målet. Drygt 30 personer samlades i Docksta för att åka med Kusttrafik, och kunde verkligen använda det klassiga citatet - Vi hade i alla fall tur med vädret.
Båtresan över var en njutning med sol, inte alltför mycket blåst och den otroligt vackra utsikten.
Framme på Ulvön gick promenaden efter den vackra bygatan till föreningshuset där Lennart Söderberg mötte.
Ett vackert bildspel med rubriken året på ön visades, och Lennart berättade att föreningshuset byggts som NTO lokal ursprungligen.
Promenaden fortsatte till det gamla kapellet där Elisabeth Nordqvist berättade om det säregna kapellet och främst glädjen över att det är kvar. Det fanns nämligen beslut i slutet av 1800-talet att det skulle rivas.
Hungern började göra sig påmind och man vandrade till Ulvö skärgårdshotell där en skargårdsbuffé avnjöts. Elisabeth kom med till hotellet och fortsätta att berätta om livet på ön.
Under dagen genomfördes ett kort föreningsmöte. Rapporter lämnades från sommarens verksamhet med simskola och mycket andra aktiviteter på badplatsen. Den kommande verksamheten blir deltagande i möten anordnade av kretsen, Sidensjö Framtid med flera.
Föreningen gör ett arrangemang i Bjästa i september, en föreläsning med rubriken Att leva med missbruk.
Det blir även allåldersaktivitet på Valhalla varje måndag, med film, teknik, spel och hälsa som olika teman.

OLLE HÄGGSTRÖM

Lördag 27 augusti:

Häromkvällen invigdes den nyrenoverade stugan på Drömmebodarna med en surströmmingsfest på fäbodvallen. Det var ett 30-tal som deltog i den mycket trevliga kvällen som också fick bra väder. 
När vi kom till fäbodvallen klockan 6 på lördagskvällen hade intresseföreningens ansvariga redan rest ett partytält och satt ut stolar och bord. På grillringen höll redan potatisen till surströmmingen på att kokas.
Johan Sandström hälsade välkommen och berättade lite om fäbodvallen. Det var andra gången han var med om invigning på Drömmebodarna. Förra gången var 1957 då stugan också reparerats.
Sedan var det dags att hugga in på surströmmingen som fanns i 3 olika varianter. För ett fåtal tveksamma fanns det också vanlig sill att tillgå.
Efter maten berättade Gösta Norberg flera intressanta och humoristiska jakthistorier från skogarna runtom Drömmebygden som lockade till många skratt.
Det blev också allsång som med bravur leddes av Gösta och Johan. 
Efter kaffet berättade Johan mera om Drömmebodarna. Bland annat berättade han en historia om en vandrare på väg till Gålsjö som råkade ut för övernaturliga krafter när han tvingades övernatta där på grund av ett oväder.

Den gamla Drömmetraditionen "Klunsning” hanns också med. För oinvigda handlar det om ett sorts lotteri där man markerar med sitt namn på ett papper med linjer. Bakom en av linjerna är en "Kluns" dold och den som får klunsen vinner. Vid dragningen på klunsningen var det Jon Sandström som hade turen att välja rätt rad. Han vann en burk av Gösta Norbergs egentillverkade honung. 

 

Klicka här för referat från arrangemang under augusti 2004 - juli 2005

  Drömmes hemsida: http://www.dromme.se