Rena sommarvärmen i Drömmebygden under helgen 15-16 maj. Runt 20 grader varmt och varmt även frampå kvällarna, något vi inte precis varit bortskämda med de senaste månaderna. Det börjar även grönska väldigt fort och mycket nu.

Bastuflotten är redan på plats nere på badstranden efter att ha tillbringat vintern i Näsviken. Men än dröjer det nog innan sjön kommer upp i badvänliga temperaturer.

 

Tisdag 11 maj bjöd IOGT-NTO Drömme in till vårcafé med trubaduren Pär Sörman. De 55 deltagarna bjöds på en mycket fin upplevelse med vacker sång och musik och intressanta berättelser. Pär är en av vår tids främsta uttolkare av den litterära visan och han fick Taube-dagens stipendium 2009. Pär Sörman sjunger, spelar och berättar till gitarr, concertina och munspel om Dan Andersson, Evert Taube, Nils Ferlin m.fl. Han betraktas av en del som den mest komplette Dan Andersson-tolkaren vi har i landet.

Pär Sörman har också visor av Mikael Wiehe med i sin repertoar.
Olle Häggström, ordförande i föreningen, hälsade välkommen och berättade om folknykterhetens vecka som pågår och där kvällens vårcafé är en del. Ett tema under veckan är alkovåldet på krogar och nöjesställen som man räknar med att så mycket som hälften av befolkningen upplevt. 3 volontärer från Wendelsbergs folkhögskola i Mölnlycke berättade också lite om sig själva. De är här för att hjälpa till med de olika arrangemangen IOGT-NTO har under veckan.
Sedan var det dags för Pär Sörman att uppföra sitt mycket vackra och uppskattade musikprogram med och om några av våra mest kända vis- och textförfattare.
Publiken fick höra kända visor som ”Lilla vackra Anna”, ”Min älskling, du är som en ros”, ”Omkring tiggarn från Luossa” och många fler vackra visor. Mellan visorna berättade han intressanta anekdoter om de olika kompositörerna.


Just nu, 10-16 maj, pågår Folknykterhetens vecka. IOGT-NTO i Örnsköldsvik har flera aktiviteter igång för att informera om alkoholens skadeverkningar. Bland annat finns man med på Örnexpo med en monter. Folknykterhetens dag 13 maj firades som vanligt på Pingstkyrkan i Örnsköldsvik med en intressant föreläsning av alkoholforskaren Sören Sigvardsson från Nordmaling. Underhållningen sköttes av Brukskören från Köpmanholmen som framförde sitt fina ABBA-program.
För ovanlighetens skull blev det aldrig någon uppdatering av hemsidan den gångna helgen. Jag kan inte påminna mig om det hänt någon gång sedan starten 1999. Kanske har jag fel. Den främsta orsaken var att vi var några stycken från Valhallalokalen och IOGT-NTO Drömme som deltog i Våra Gårdars ombudsmöte i Lynäs utanför Söderhamn fredag-söndag 7-9 maj. Det var både intensiva förhandlingar och intressanta kringaktiviteter så det kanske inte var så underligt att orken tröt efter 3 fullmatade dagar. Ovan till vänster den imponerande föreningsfastigheten i Lynäs där ombudsmötet hölls. På lördagskvällen var det ett mycket trevligt samkväm i Hå mellan Bollnäs och Kilafors. Efter maten underhöll de här killarna här ovanför med lite ovanlig musik. De tillhör något som kallas Sharp Edge och det innebär att de är musikintresserade ungdomar som lever ett helnyktert liv . Musiken var minst sagt högljudd och öronproppar delades ut till samtliga. Till vänster en bild från ett grupparbete under förhandlingarna med deltagare från hela Sverige.

Klicka på bilderna för att se en större version. Klicka på "Bakåt"-knappen i webläsaren för att komma tillbaka. Klicka på länken "STARTSIDAN" högst upp för att komma tillbaks till början.

Click on pictures for larger version. Use "Back" in browser to get back. Use link "STARTSIDAN" at the top of page to return to the beginning.

© IOGT-NTO Drömme och Drömmebygdens Intresseförening 1999-2010