IOGT-NTO:s bussutflykt till södra Västerbotten söndag 24 augusti blev en fin upplevelse för de 39 deltagarna. Man hann med mycket under resan och bland annat besöktes Nybyggarmuseet i Pengsjö, bilden till höger, och motormuseet i Vännäs. På bilden till vänster syns Lennart Westin och Märta Norberg i samspråk bland några av bilarna och flygplanen som fanns där.    

Första anhalt var Nyåker där utställningen om de tre Tallbergsbroarna besöktes. Där blev det både en intressant guidning om bygget av de tre järnvägsbroarna och om Nyåkers berömde son Sune Jonsson. Sune Jonsson har ju genom både böcker och fotograferande gjord sig känd som en outtröttlig skildrare av den västerbottniska landsbygden.  

Till vänster passeras just Tallbergsbroarna. 2 av broarna syns genom bussens fönster och den tredje finns under bussen. Den första  bron som byggdes 1890 används fortfarande, nu som vägbro.
I Pengsjö blev det också en välkommen kaffepaus, bilden till vänster.
Till höger entrén i museets huvudbyggnad som är fylld med hundratals ko- och renskällor.

 

Här bredvid visar vår kunnige guide Sven-Erik några av de oräkneliga saker som finns i Nybyggarmuséet. Till vänster  visas ett björnspjut som skulle stickas upp i björnen när den reste sig på bakbenen för att anfalla och till höger visar Sven-Erik upp ett ålderdomligt gevär.

Mer bilder här


Klicka på bilderna för att se en större version. Klicka på "Bakåt"-knappen i webläsaren för att komma tillbaka. Klicka på länken "STARTSIDAN" högst upp för att komma tillbaks till början.

Click on pictures for larger version. Use "Back" in browser to get back. Use link "STARTSIDAN" at the top of page to return to the beginning.

© IOGT-NTO Drömme och Drömmebygdens Intresseförening 1999-2008