Söndag 4 maj försvann all kvarvarande is på Drömmesjön. På förmiddagen fanns det is kvar mitt på sjön och i viken ner mot badstranden men lite blåsväder mitt på dagen blåste bort den.
Den gångna veckan har varit ganska varm och snösmältningen har satt rejäl fart. Brattfallet, till vänster,  dånar rejält nu och det är tveksamt om det runnit mer vatten där de senaste åren. När jag var där på lördagskvällen var det ganska varmt i luften men när jag närmade mig Brattfallet kände jag kylan från vattnet i fallet slå emot mig.


Många Drömmebygdare deltog i medeltidsgudstjänsten i Sidensjö Kyrka söndag 4 maj. Gudstjänsten som hölls för att välkomna madonnaskulpturen tillbaka var en fantastisk upplevelse från början till slut. Till höger Eva Näsström och Helen Bylund som i sina tidstypiska dräkter spelade med i det skådespel som skildrade hur livet i och kring kyrkan levdes på 1500-talet.

Under gudstjänsten blev det bland annat skatteindrivning som genomfördes av en av kungens fogdar. Till vänster syns hur Eva Näsström betalar Drömmes skatt till fogdens knektar. När 1 daler fattades i redovisningen fick Eva be Bengt Vikner om hjälp med det som fattades. På bilden här till vänster är det Helen Bylund som just betalat skatten för Näs by och väntar på fogdens godkännande. Till höger är den länge saknade madonnan på väg tillbaka in i kyrkan efter en lång resa. Fler bilder kommer på www.sidensjo.com inom kort.

Valborgsmässoaftonens firande av vårens ankomst på Valhalla samlade som vanligt många deltagare. Olle Häggström, ordförande i IOGT-NTO Drömme, höll årets vårtal. Olle talade om allt som händer när vintern till slut släpper greppet och våren anländer. Olle sa att till och med den korta promenaden för att hämta morgontidningen innehåller många oväntade och efterlängtade upplevelser dessa vårdagar.
Olle talade också om nykterhetsrörelsens arbete i samband med Folknykterhetens Vecka som just pågår. Valborg är ju tyvärr en helg då många ungdomar begår sin alkoholdebut, något nykterhetsrörelsen arbetar emot för att få det att minska och helst upphöra. Under Folknykterhetens Vecka bedriver nykterhetsrörelsen också opinionsarbete mot alkovåldet och de absurt höga införselkvoterna av alkohol från andra EU-länder.

Som vanligt sjöng Sidensjö Kyrkokör in våren i Drömme. I år var det körens nya ledare Ulrica Westman-Marcusson som dirigerade när de som vanligt vackra vårsångerna sjöngs.

Efter serveringspaus och lotterier blev det som vanligt majbrasa och fyrverkerier. Och efter det blev det varmkorv och läskedryck inne på Valhalla.
 

Fler bilder från veckan här


Klicka på bilderna för att se en större version. Klicka på "Bakåt"-knappen i webläsaren för att komma tillbaka. Klicka på länken "STARTSIDAN" högst upp för att komma tillbaks till början.

Click on pictures for larger version. Use "Back" in browser to get back. Use link "STARTSIDAN" at the top of page to return to the beginning.

© IOGT-NTO Drömme och Drömmebygdens Intresseförening 1999-2008