Söndag 20 januari:

IOGT-NTO Drömme bjuder in till teater med Friteatern.

Som vanligt när Friteatern gästar Valhalla i Drömme var salongen fullsatt med förväntansfulla gäster. Och även denna gång bjöd skådespelaren Mats Nolemo och musikern Peter Danielsson på en minnesvärd föreställning.
 
Hässja heter föreställningen som handlar om en tid som är svunnen men ändå välbekant för många av oss som bor på landsbygden. I pjäsen sägs att det är en tid då livet kanske inte var lyckligare än i dag men att det kändes verkligare. Något som kan vara lätt att förstå, på den tiden hade man en kontakt med både djur och natur som dagens storstadsmänniskor tappat. En annan sak som kommer tillbaka flera gånger under föreställningen är att tidigare var arbetet ofta livet, något som troligen är svårt att förstå för yngre generationer.
Mats Nolemo är en mycket skicklig berättare som alltid lyckas fånga publikens intresse med sina berättelser. I Hässja berättar han delvis självupplevda saker från den landsbygd han själv lämnade vid unga år. Med vemod och saknad återupplever han barndomens upplevelser och lyckas också överföra sina minnen till åskådarna som påmindes om sitt eget liv på landsbygden under mitten av 1900-talet.
Vid sin sida hade Mats Nolemo spelmannen Peter Danielsson som skickligt ackompanjerade under Mats berättelser om livet på landsbygden i Hälsingland. Ibland spelade de båda tillsammans, bland annat spelade de Snoddas Flottarkärlek där publiken också fick sjunga med. Om Flottarkärlek berättade Mats en intressant sak. I den ursprungliga texten som Snoddas framförde hos Hyland i radioprogrammet Karusellen fanns inte orden hadderian, haddera med utan de kom först senare.
Som vanligt när IOGT-NTO Drömme bjuder in till teater var det också söndagsmiddag och i pausen lät sig den nästan 100-taliga publiken väl smaka av fläskfilé och potatis som det mansstarka köksgänget lagat till.

Här till vänster bilder från söndagen. Ljuset kommer tillbaka så sakta nu och när dessutom solen lyser blir det fina dagar.

De senaste dagarnas töväder har gjort det väldigt isigt på många ställen och det gäller att gå stadigt för att inte halka omkull.

Sjöisen har också kommit fram igen och den ser väldigt inbjudande ut. Kanske kan det bli någon skridskotur runt sjön vad det lider. 


Klicka på bilderna för att se en större version. Klicka på "Bakåt"-knappen i webläsaren för att komma tillbaka. Klicka på länken "STARTSIDAN" högst upp för att komma tillbaks till början.

Click on pictures for larger version. Use "Back" in browser to get back. Use link "STARTSIDAN" at the top of page to return to the beginning.

© IOGT-NTO Drömme och Drömmebygdens Intresseförening 1999-2008